Célkeresztben a prosztatarák: figyelemfelhívás a szűrővizsgálatok fontosságára

WEBBeteg
megjelent:

Huszonkét pályamunka érkezett a Magyar Rákellenes Liga és a MÚOSZ Egészségügyi és Szociálpolitikai Szakosztálya Férfibajok: célkeresztben a prosztatarák elnevezésű médiapályázatára. A WEBBeteg.hu újságíróját is díjazták.

A korai felismerés az életet jelentheti a prosztatarákkal vívott küzdelemben - hangzott el a díjátadón, ahol az elmúlt 12 hónap médiaterméséből értékelt a zsűri. Összesen 22 cikk, interjú, riport érkezett a pályázatra, rádióból, televízióból, nyomtatott és elektronikus médiumokból, többségében férfiaktól. A díjakat Nógrádi Tóth Erzsébet, a MÚOSZ Egészségügyi Szakosztályának elnöke és Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga gazdasági elnök-helyettese adták át.

Hazánkban évente közel 4000 friss prosztatarákos esetet diagnosztizálnak, és évente 1400-1600 férj, apa, testvér, jóbarát veszíti el az életét a prosztatarák miatt. Pedig az időben felfedezett prosztatarák gyógyítható. Nógrádi Tóth Erzsébet portálunknak elmondta: abban bízik, hogy a médiaérdeklődés bátorítja majd a férfiakat, hogy menjenek el 45 éves kor felett egy átfogó szűrővizsgálatra, amelyhez nem kell beutaló és ingyenes, azaz támogatja az OEP.

Míg Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban a frissen diagnosztizált prosztatarákos esetek 80 százaléka műthető, mert a betegség még nem terjedt a prosztata határain túl, addig Magyarországon az arány fordított: a betegek 70-80 százaléka már áttétekkel kerül orvoshoz. Ekkor a sebészi beavatkozás, amely a korai esetek 90 százalékában tíz éven túli túlélést biztosít, már nem kerülhet szóba - figyelmeztetett Rozványi Balázs, aki szintén a szűrővizsgálatok hatékonyságát emelte ki portálunknak. Mint kiderült, ő is többször elment már ilyen vizsgálatra.

csoportkép

Ők a díjazottak

  • P. Kiss Zsuzsa és Pilisi Csenge, Gergrácz Anikó: ők együtt hárman alkották meg a Kossuth Rádió, Napközben című műsorában leközölt pályamunkájukat
  • Pataky Enikő, a Hír TV. Gyógyhír műsorvezetője
  • B. Király Györgyi, a Hatos csatorna Női szemmel című műsor vezetője
  • Tóth András, újságíró WEBBeteg.hu
  • Takács Gabriella, a Bors újságírója
  • Hauser Antal, a Signal Tv szerkesztője és
  • H. Horváth László, a pécsi Rádió 1 műsorvezető-szerkesztője.


Forrás: Magyar Rákellenes Liga

Cikkajánló

Tévhitek a prosztatáról

Dr. Földi Ildikó
Az alábbiakban néhány, a prosztatáról gyakran elhangzó tévhitet gyűjtöttünk össze és rövid magyarázatokkal próbáljuk meg eloszlatni azokat.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.