• Célkeresztben a prosztatarák: figyelemfelhívás a szűrővizsgálatok fontosságára

    Szerző: WEBBeteg.hu

    Huszonkét pályamunka érkezett a Magyar Rákellenes Liga és a MÚOSZ Egészségügyi és Szociálpolitikai Szakosztálya Férfibajok: célkeresztben a prosztatarák elnevezésű médiapályázatára. A WEBBeteg.hu újságíróját is díjazták.

    A korai felismerés az életet jelentheti a prosztatarákkal vívott küzdelemben - hangzott el a díjátadón, ahol az elmúlt 12 hónap médiaterméséből értékelt a zsűri. Összesen 22 cikk, interjú, riport érkezett a pályázatra, rádióból, televízióból, nyomtatott és elektronikus médiumokból, többségében férfiaktól. A díjakat Nógrádi Tóth Erzsébet, a MÚOSZ Egészségügyi Szakosztályának elnöke és Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga gazdasági elnök-helyettese adták át.

    Hirdetés

    Hazánkban évente közel 4000 friss prosztatarákos esetet diagnosztizálnak, és évente 1400-1600 férj, apa, testvér, jóbarát veszíti el az életét a prosztatarák miatt. Pedig az időben felfedezett prosztatarák gyógyítható. Nógrádi Tóth Erzsébet portálunknak elmondta: abban bízik, hogy a médiaérdeklődés bátorítja majd a férfiakat, hogy menjenek el 45 éves kor felett egy átfogó szűrővizsgálatra, amelyhez nem kell beutaló és ingyenes, azaz támogatja az OEP.

    Míg Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban a frissen diagnosztizált prosztatarákos esetek 80 százaléka műthető, mert a betegség még nem terjedt a prosztata határain túl, addig Magyarországon az arány fordított: a betegek 70-80 százaléka már áttétekkel kerül orvoshoz. Ekkor a sebészi beavatkozás, amely a korai esetek 90 százalékában tíz éven túli túlélést biztosít, már nem kerülhet szóba - figyelmeztetett Rozványi Balázs, aki szintén a szűrővizsgálatok hatékonyságát emelte ki portálunknak. Mint kiderült, ő is többször elment már ilyen vizsgálatra.

    Ők a díjazottak

    • P. Kiss Zsuzsa és Pilisi Csenge, Gergrácz Anikó: ők együtt hárman alkották meg a Kossuth Rádió, Napközben című műsorában leközölt pályamunkájukat
    • Pataky Enikő, a Hír TV. Gyógyhír műsorvezetője
    • B. Király Györgyi, a Hatos csatorna Női szemmel című műsor vezetője
    • Tóth András, újságíró WEBBeteg.hu
    • Takács Gabriella, a Bors újságírója
    • Hauser Antal, a Signal Tv szerkesztője és
    • H. Horváth László, a pécsi Rádió 1 műsorvezető-szerkesztője.


    Forrás: Magyar Rákellenes Liga

    Módosítva: 2016.03.09 13:11, Megjelenés: 2016.03.09 13:11
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Testsúly

    Testsúly

    Cs. K., fordító

    Az elhízás károsíthatja a sperma minőségét?

    Intim védelem

    Intim védelem

    Szponzorált tartalom

    Hogyan előzhetjük meg a hüvelyfertőzéseket, illetve kiújulásukat? (x)

    A prosztatarák - Válaszok a legfontosabb kérdésekre

    A világon kétpercenként hal meg valaki prosztatarákban - derül ki a Magyar Urológus Társaság adataiból. Minél hamarabb derül fény a daganatra, annál jobbak a betegség gyógyulásának esélyei. Milyen terápia alkalmazható? Mivel jár a prosztata teljes eltávolítása? Ezekre a kérdésekre is választ kap cikkünkből.

    A prosztatarák tünetei

    A prosztata daganatos megbetegedése sokszor egyáltalán nem okoz panaszokat, vagy nehezen különböztethető meg annak jóindulatú megnagyobbodásától. Vegyen részt a szűrővizsgálatokon, hogy időben felismerjék a bajt, vagy - a legtöbb esetben - hogy megnyugtassa magát!

    Urológiai vizsgálatok - Hogyan készüljön fel rá, mire számítson?

    Egy jól felszerelt urológiai rendelőben a vizsgálómódszerek széles tárháza áll az orvos és a beteg rendelkezésére, egy kiemelt intézményben pedig a megfelelő radiológiai háttérrel szinte minden információt megkaphatunk, amire szükségünk van.

    A krónikus prosztatagyulladás tünetei és kezelése

    Nem a bonyolult műtéti technikák vagy a költséges és ritka gyógyszerek lépnek fel fő problémaként, hanem sokszor maga az enyhe és bizonytalan tünetekkel járó, nehezen kezelhető betegség, mely az életminőséget jelentősen befolyásolhatja.

    A BPH enyhébb formáinak kezelése

    A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás sok esetben egyáltalán nem igényel kezelést, enyhe formáiban pedig gyógyszeres úton is megszüntethetőek a panaszok.

    Cink: miért van rá szükség?

    Cinket csekély mennyiségben ajánlott fogyasztani, de mégis elengedhetetlen szervezetünk működéséhez. Melyek a kedvező élettani hatásai?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA