• Új vizeletteszt segíti a prosztatarák korai felismerését

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

    Egy új vizeletteszt segítségével korán diagnosztizálni lehet a prosztatarákot, valamint könnyen eldönthető, hogy szükség van-e szöveti mintavételre vagy sem.

    A vizsgálatok kellemetlenségeit így akár el is lehet kerülni. A tesztet amerikai kutatók kísérletezték ki a Michigani Egyetemen, részletes leírását a Science Translation Medicine szakmai lapban közölték.

    Hirdetés

    A teszt egy genetikai rendellenesség kimutatását szolgálja, amely a prosztatarákban szenvedő páciensek felénél megtalálható. Egész pontosan két gén összeolvadásáról (génfúzió) van szó. A szövetvizsgálatok azt mutatják, hogy az említett génfúzió előfordulása majdnem mindig egy tumort jelez.

      Prosztatarák – Milyen vizsgálatokra számíthat?


    A diagnózis felállítását részletes kivizsgálás előzi meg a fizikális vizsgálatoktól a speciális laborvizsgálatokon keresztül az ultrahangos vizsgálatig, ám a prosztatadaganat diagnózisa csak a szövettani vizsgálat alapján állítható fel egyértelműen. Milyen vizsgálatokra számíthat?>>

    Annak érdekében, hogy a tesztet még megbízhatóbbá tegyék, a tudósok egy másik prosztatarákot jelző anyag (biomarker), az ún. PCA3 kimutatására is alkalmassá tették.

    A kutatócsapat 1312 férfi vizeletmintáját vizsgálta meg az új teszt segítségével, és három csoportra osztották őket: alacsony, közepes és magas kockázatú csoportokra. Valamennyi kísérletben résztvevő férfi magas prosztataspecifikus antigén (PSA) értékkel rendelkezett. A PSA egy prosztata által termelt fehérje. Rákos megbetegedésben a páciens vérében lévő PSA érték megemelkedhet, azonban ez nem számít specifikus rákjelzőnek (tumormarker), tehát nem bizonyítja egyértelműen a rák jelenlétét és nem is zárható ki biztosan a betegség.

    Mennyire megbízható az új teszt?

    A szöveti mintavétel (biopszia) eredményeit összevetették a vizeletteszt eredményeivel. A biopszia alapján az alacsony kockázati csoportba tartozó férfiak 21 százalékánál, a közepes kockázati csoportba tartozók 43 százalékánál, a magas kockázatú csoportba tartozóknak pedig a 69 százalékánál valóban kimutatták a prosztatarákot. A tumor mérete és a prosztatarák sejtjeinek differenciáltsága (Gleason-Score) alapján az alacsony kockázati csoportba tartozó férfiak 7 százalékánál, a magas kockázati csoportba tartozó férfiaknak pedig a 40 százalékánál mutattak ki agresszív tumort.

    A PSA teszt a prosztatarák megelőzésében nem számít rutinvizsgálatnak. Tanulmányok szerint csak néhány ember életét menti meg, és sok megterhelő és szükségtelen kezelésnek vetik alá miatta a pácienseket. A PSA teszt költségeit a páciensnek magának kell állnia, ha megelőzési céllal szeretne megbizonyosodni egészségéről. Mindent egybevetve tehát önmagában egyik teszt sem ad teljesen megbízható eredményt. Az új vizeletteszt a PSA teszt eredményeinek megerősítését szolgálja.

    (WEbbeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Módosítva: 2011.10.09 12:58, Megjelenés: 2011.10.09 12:58
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    A prosztata egészsége

    A prosztata egészsége

    Cs. K., fordító

    Egészséges táplálkozással és életmóddal bizonyítottan sokat tehet prosztatája védelméért.

    Alvási apnoe

    Alvási apnoe

    Dr. Vincze Dóra

    Miért alakul ki magas vérnyomás az alvási apnoe során?

    Felvonulással hívják fel a figyelmet a prosztatarák megelőzésére

    A prosztatarák megelőzésére és a férfiak mentálhigiénés egészségére hívja fel a figyelmet ismét a világ legnagyobb motoros jótékonysági felvonulása a hétvégén.

    Tévhitek a prosztatáról

    Az alábbiakban néhány, a prosztatáról gyakran elhangzó tévhitet gyűjtöttünk össze és rövid magyarázatokkal próbáljuk meg eloszlatni azokat.

    A prosztatarák tünetei

    A prosztata daganatos megbetegedése sokszor egyáltalán nem okoz panaszokat, vagy nehezen különböztethető meg annak jóindulatú megnagyobbodásától. Vegyen részt a szűrővizsgálatokon, hogy időben felismerjék a bajt, vagy - a legtöbb esetben - hogy megnyugtassa magát!

    PSA - Mit kell tudni róla?

    A PSA (prosztata specifikus antigén) egy enzimfehérje, amelyet a prosztata mirigyhám sejtjei termelnek. Az egészséges prosztata termeli ezt a fehérjét, de a dülmirigy jó- és rosszindulatú elváltozásaiban ugyancsak termelődik.

    A prosztatarák legjellemzőbb tünetei

    A prosztatarák többnyire a prosztata (dülmirigy) külső felszínén fejlődik ki. Ezért korai stádiumban nem okoz panaszokat, ami miatt sokszor nehéz időben felismerni. Előrehaladott állapotban azonban a rák oly mértékben kiterjedhet és olyannyira megnövelheti a prosztata méretét, hogy beszűkítheti a húgycsövet.

    Bajusznövesztő hónap: szűrővizsgálatokkal a prosztatarák ellen!

    November 2009 óta itthon is a prosztatarák, a megelőzés, a rendszeres szűrővizsgálatokra történő felhívás hónapja. Tavaly ezer férfi ment el a Movember Magyarország Egyesület által szervezett ingyenes PSA-mérésekre. Most szintén ebben a hónapban lesznek programok.

    Sikeres Movember - A prosztata került a figyelem középpontjába

    2015-ben is bajusznövesztéssel hívta fel a figyelmet a prosztatarák megelőzésére és a férfiak egészségének megőrzésére a gyűjtéssel egybekötött nemzetközi Movember-mozgalom, amelynek keretében PSA-szűrést szerveztek több hazai helyszínen, ezen több mint 3000 férfi jelent meg novemberben.

    Ismerje meg ön is a prosztatáját! A szűrés és ami mögötte van

    Népbetegség a prosztatarák, évente közel négyezer új esetet regisztrálnak. Kezdetben tünetmentes betegség, amelyre általában vizelési panaszoknál elvégzett szűrővizsgálatok vagy prosztatamegnagyobbodás miatt végzett szövettani vizsgálat során derül fény. Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni: minél hamarabb kiderül a daganat, annál jobbak a gyógyulás esélyei.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.