• Új vizeletteszt segíti a prosztatarák korai felismerését

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

    Egy új vizeletteszt segítségével korán diagnosztizálni lehet a prosztatarákot, valamint könnyen eldönthető, hogy szükség van-e szöveti mintavételre vagy sem.

    A vizsgálatok kellemetlenségeit így akár el is lehet kerülni. A tesztet amerikai kutatók kísérletezték ki a Michigani Egyetemen, részletes leírását a Science Translation Medicine szakmai lapban közölték.

    Hirdetés

    A teszt egy genetikai rendellenesség kimutatását szolgálja, amely a prosztatarákban szenvedő páciensek felénél megtalálható. Egész pontosan két gén összeolvadásáról (génfúzió) van szó. A szövetvizsgálatok azt mutatják, hogy az említett génfúzió előfordulása majdnem mindig egy tumort jelez.

      Prosztatarák – Milyen vizsgálatokra számíthat?


    A diagnózis felállítását részletes kivizsgálás előzi meg a fizikális vizsgálatoktól a speciális laborvizsgálatokon keresztül az ultrahangos vizsgálatig, ám a prosztatadaganat diagnózisa csak a szövettani vizsgálat alapján állítható fel egyértelműen. Milyen vizsgálatokra számíthat?>>

    Annak érdekében, hogy a tesztet még megbízhatóbbá tegyék, a tudósok egy másik prosztatarákot jelző anyag (biomarker), az ún. PCA3 kimutatására is alkalmassá tették.

    A kutatócsapat 1312 férfi vizeletmintáját vizsgálta meg az új teszt segítségével, és három csoportra osztották őket: alacsony, közepes és magas kockázatú csoportokra. Valamennyi kísérletben résztvevő férfi magas prosztataspecifikus antigén (PSA) értékkel rendelkezett. A PSA egy prosztata által termelt fehérje. Rákos megbetegedésben a páciens vérében lévő PSA érték megemelkedhet, azonban ez nem számít specifikus rákjelzőnek (tumormarker), tehát nem bizonyítja egyértelműen a rák jelenlétét és nem is zárható ki biztosan a betegség.

    Mennyire megbízható az új teszt?

    A szöveti mintavétel (biopszia) eredményeit összevetették a vizeletteszt eredményeivel. A biopszia alapján az alacsony kockázati csoportba tartozó férfiak 21 százalékánál, a közepes kockázati csoportba tartozók 43 százalékánál, a magas kockázatú csoportba tartozóknak pedig a 69 százalékánál valóban kimutatták a prosztatarákot. A tumor mérete és a prosztatarák sejtjeinek differenciáltsága (Gleason-Score) alapján az alacsony kockázati csoportba tartozó férfiak 7 százalékánál, a magas kockázati csoportba tartozó férfiaknak pedig a 40 százalékánál mutattak ki agresszív tumort.

    A PSA teszt a prosztatarák megelőzésében nem számít rutinvizsgálatnak. Tanulmányok szerint csak néhány ember életét menti meg, és sok megterhelő és szükségtelen kezelésnek vetik alá miatta a pácienseket. A PSA teszt költségeit a páciensnek magának kell állnia, ha megelőzési céllal szeretne megbizonyosodni egészségéről. Mindent egybevetve tehát önmagában egyik teszt sem ad teljesen megbízható eredményt. Az új vizeletteszt a PSA teszt eredményeinek megerősítését szolgálja.

    (WEbbeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Módosítva: 2011.10.09 12:58, Megjelenés: 2011.10.09 12:58
   • Cikkajánló

    Eperallergia

    Eperallergia

    Dr. Garaczi Edina

    Az eper fogyasztása kellemetlen tüneteket is okozhat.

    COVID-19

    COVID-19

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Mekkora annak a kockázata, hogy felületekről fertőződünk meg a koronavírussal?

    Prosztatabiopszia

    A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében.

    Felvonulással hívják fel a figyelmet a prosztatarák megelőzésére

    A prosztatarák megelőzésére és a férfiak mentálhigiénés egészségére hívja fel a figyelmet ismét a világ legnagyobb motoros jótékonysági felvonulása a hétvégén.

    Tévhitek a prosztatáról

    Az alábbiakban néhány, a prosztatáról gyakran elhangzó tévhitet gyűjtöttünk össze és rövid magyarázatokkal próbáljuk meg eloszlatni azokat.

    A prosztatarák tünetei

    A prosztata daganatos megbetegedése sokszor egyáltalán nem okoz panaszokat, vagy nehezen különböztethető meg annak jóindulatú megnagyobbodásától. Vegyen részt a szűrővizsgálatokon, hogy időben felismerjék a bajt, vagy - a legtöbb esetben - hogy megnyugtassa magát!

    A prosztatarák legjellemzőbb tünetei

    A prosztatarák többnyire a prosztata (dülmirigy) külső felszínén fejlődik ki. Ezért korai stádiumban nem okoz panaszokat, ami miatt sokszor nehéz időben felismerni. Előrehaladott állapotban azonban a rák oly mértékben kiterjedhet és olyannyira megnövelheti a prosztata méretét, hogy beszűkítheti a húgycsövet.

    Bajusznövesztő hónap: szűrővizsgálatokkal a prosztatarák ellen!

    November 2009 óta itthon is a prosztatarák, a megelőzés, a rendszeres szűrővizsgálatokra történő felhívás hónapja. Tavaly ezer férfi ment el a Movember Magyarország Egyesület által szervezett ingyenes PSA-mérésekre. Most szintén ebben a hónapban lesznek programok.

    Sikeres Movember - A prosztata került a figyelem középpontjába

    2015-ben is bajusznövesztéssel hívta fel a figyelmet a prosztatarák megelőzésére és a férfiak egészségének megőrzésére a gyűjtéssel egybekötött nemzetközi Movember-mozgalom, amelynek keretében PSA-szűrést szerveztek több hazai helyszínen, ezen több mint 3000 férfi jelent meg novemberben.

    Ismerje meg ön is a prosztatáját! A szűrés és ami mögötte van

    Népbetegség a prosztatarák, évente közel négyezer új esetet regisztrálnak. Kezdetben tünetmentes betegség, amelyre általában vizelési panaszoknál elvégzett szűrővizsgálatok vagy prosztatamegnagyobbodás miatt végzett szövettani vizsgálat során derül fény. Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni: minél hamarabb kiderül a daganat, annál jobbak a gyógyulás esélyei.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.