• Új szervvel élők UltraBalatonja - Szervátültetettek futása a hosszabb életért

    Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

    A világon egyedülálló módon, 40 szervátültetett és 2 dializált futóból álló csapat rajtol holnap (május 11-én) reggel 7-kor Balatonfüredről, közölte a Magyar Szervátültetettek Szövetsége (MSZSZ) a különleges sporteseményre való felkészülés hírét a webbeteg.hu-val.

    A Magyar Rekord kísérlet során egyben az új életre felkészítő programjukhoz is támogatást, adományokat kívánnak gyűjteni, mivel ez a szövetségi projektjük, támogatás hiányában, 5 évnyi sikeres munka után leállt.

    Az UltraBalaton futás 221 km-es távját a 42 (szívátültetett, tüdőtranszplantált, vese- és májátültetett, művesekezelt és kombinált szervátültetett) versenyző azzal a céllal vállalta, hogy megmutassák, bizonyítsák a társadalom többi tagja számára, hogy ők is teljes életet él(het)nek. Az indulók között van, aki 21 km-es távot célzott meg, és van, aki váltóban 2 km-t próbál teljesíteni. A leghosszabb távot egy kombinált tüdő- és májtranszplantált fiatal férfi vállalta. A csapat legfiatalabb tagja egy 14 éves veseátültetett.

    Hirdetés

    „Próbált Ön már új életet kezdeni? Szó szerint értve? Amikor már nincs alternatíva, mert elfogy a levegő vagy nem ver a szív?”– kérdezik az érintettek képviselői, nem is képletesen szólva, és hozzáteszik a lényegi üzenetüket: A szervátültetés életet ment, de az új élethez új életforma kell, amit pedig meg kell tanulni!

    Az újfajta életnek a megtanulására készíti fel sorstársait a Magyar Szervátültetettek Szövetsége ingyenes Képzett Beteg Programja – adományokból, támogatásokból (ha kapnak). Nemcsak képzést folytatnak, hanem térítésmentes sportolási lehetőséget is igyekeznek biztosítani a rászorulóknak. Azonban a korábban elérhető 3-napos ingyenes program 5 év, 18 képzés és 700 résztvevő edukálása után leállt, mert elmaradt az anyagi segítség.

    „Futóink erre a programra gyűjtenek most – a Balaton körüli futással láthatóvá téve magukat a többségi társadalom előtt – mialatt azt is meg akarják mutatni: új szervvel is lehet teljes életet élni” – tájékoztat Berente Judit, a Szövetség elnöke. „Minden ember életében kiemelt jelentőséggel bír a rendszeres sportolás, az egészséges táplálkozás. A szervátültetettek vagy a művese kezelésen részt vevők esetén azonban az átlagosnál is fontosabb, hogy mind a testmozgásra, mind a táplálkozásra nagyon figyeljenek. Orvosi kutatások, vizsgálatok szerint a rendszeres sportolás segítségével a beültetett szerv túlélését csaknem harmadával (30%-kal) meg lehet növelni”– hangsúlyozza az elnök. Az alábbi fontos szempontot is a figyelmünkbe ajánlva: „Mindazok a gyógyszerek, amelyeket a teljes további élet folyamán azért kell szedni, hogy a beültetett szerv ne lökődjön ki, számtalan mellékhatással jár(hat)nak, s ezek kellemetlen hatását a rendszeres mozgás segítségével igen hatékonyan lehet csökkenteni. Mi úgy szoktuk mondani, a láb mindig kéznél van!”

    A szervátültetettek nagy része meg is hallja ezt az üzenetet – sokan nem is csak a szabadidős sportokban mérettetik meg magukat. Mindehhez igen komoly motivációt jelent számukra, hogy kétévente Világjátékon, a köztes években Európa Bajnokságon vehetnek részt. Idén Newcastle ad otthont a XXII. Szervátültetettek Világjátékának, itt a magyar sportolók 11 sportágban (röplabda, asztalitenisz, tenisz, tollaslabda, úszás, atlétika, bowling, kerékpár, triatlon, darts és petanque) állnak majd rajthoz.

    Forrás: WEBBeteg
    Fazekas Erzsébet, újságíró
    Módosítva: 2019.05.10 18:33, Megjelenés: 2019.05.10 18:33
   • Cikkajánló

    COVID-19 - Új szigorítások

    COVID-19 - Új szigorítások

    portfolio.hu

    Hétfőtől még több helyen terjesztik ki a maszkhasználat kötelezettségét.

    Receptek a sorstársaknak

    Receptek a sorstársaknak

    Moharos Melinda, dietetikus

    Megjelent Arató Györgyi dietetikus Konyhanyelven a mellrákról c. könyve.

    Gyújtsunk gyertyát a szervdonáció és transzplantáció világnapján

    Október 3-án, szombaton van a szervdonáció és transzplantáció Európa- és világnapja. Ez alkalomból a Magyar Szervátültetettek Szövetsége (MSZSZ) arra kér mindenkit, hogy e napon 18.30-kor gyújtson gyertyát vagy világítson néhány percen át a mobiltelefonjával.

    Új szervvel élők UltraBalatonja - Szervátültetettek futása a hosszabb életért

    A világon egyedülálló módon, 40 szervátültetett és 2 dializált futóból álló csapat rajtol holnap (május 11-én) reggel 7-kor Balatonfüredről, közölte a Magyar Szervátültetettek Szövetsége (MSZSZ) a különleges sporteseményre való felkészülés hírét a webbeteg.hu-val.

    Kilökődést is okozhat, ha a beteg nem ismeri, hogy éljen együtt az átültetett szervvel

    A szervátültetés életet ment, azonban keveset beszélnek arról, hogy az új szervvel meg kell tanulni élni. Az élethosszig tartó gyógyszerszedés, szigorú szabályok betartása, életmódváltás szükségessége - ez jellemzi a szervátültetettek életét, cserébe az egészségesekkel hasonló, minőségi életet élhetnek.

    A két Rita és veséjük esete

    A szervátültetések száma hazánkban az utóbbi két évtizedben folyamatosan nőtt, bár még mindig körülbelül dupla annyi szervre lenne szükség, mint amennyi adódik. Az összes transzplantálható szerv (szív, máj, vese, hasnyálmirigy és tüdő) átültetésére van itthon is mód.

    Szervátültetés Magyarországon és a világ többi részén

    Több esemény is aktuálissá teszi, hogy a szervátültetés témájáról beszéljünk: 2017. december 3-án volt 50 éve, hogy Christiaan Barnard elsőként végzett a világon sikeres szívátültetést a dél-afrikai Fokvárosban. Komoly vita alakult ki 2017. év végén Kínában a tervezett fejátültetésről, amelyet végül nem engedélyeztek. A népszerű amerikai énekesnő, Selena Gomez gyulladásos betegsége (lupusz) miatt pedig veseátültetésen esett át.

    Évente akár hússzal több szervátültetés várható a keresztdonációval

    Már nem csak családtagnak vagy szoros érzelmi kapcsolatban álló személynek, például barátnak, társnak, távoli rokonnak adhatunk szervet, a keresztdonációt lehetővé tevő új szabályozás értelmében, ha a felajánlott szerv nem megfelelő a betegnek, úgymond cserélhetnek szervet egy olyan donor-beteg párossal, akinél szintén fennáll ez a probléma.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.