Sem pánik, sem hamis biztonságérzet

Szerző: Magyar Szervátültetettek Szövetsége, KNK PR&Média

Kivétel nélkül mindenkit veszélyeztet a koronavírus, ám a transzplantáltaknak azzal a további kockázattal is számolniuk kell, hogy átültetett szervük kilökődésének kivédése érdekében mesterségesen legyengített immunrendszerrel kell átvészelniük a járványt.

Dr. Grózli Csabát, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének stratégiai és orvos igazgatóját kérdeztük, miként lehet úrrá lenni ezen a helyzeten. Tanácsai mindenki számára hasznosak lehetnek.

Hogyan segíthetnek magukon a szervátültetettek?

Dr. Grózli Csaba

Magyarországon több mint ötezer érintett számára jelent feloldhatatlan helyzetet, hogy gyógyszerekkel legyengített immunrendszerrel kell farkasszemet nézniük az egyre nagyobb méreteket öltő koronavírus-járvánnyal. Mint mindenki más, ők is úgy segíthetnek magukon, ha pontosan betartják a higiéniás előírásokat, és eleget tesznek az otthonmaradásra felszólító mind határozottabb utasításoknak. Gyakorta fertőtleníteniük kell a használati tárgyakat, eszközöket (például kilincsek, villanykapcsolók, csaptelepek, telefon, laptop, számítógép-klaviatúra). Megérintésük, igénybe vételük után, továbbá étkezések előtt alaposan kezet kell mosni. Mindenképp el kell kerülni az archoz, orrhoz, szájhoz, szemhez nyúlkálást.

Nagyon fontos tudni, hogy a fertőzés a dolgozni, bevásárolni járó hozzátartozókon keresztül is bekerülhet. Tehát az általuk hozott holmikkal, árucikkekkel, csomagolóanyagokkal közvetlenül ne érintkezzenek. Érdemes a bevásárlás gyakoriságát is a lehető legnagyobb mértékben korlátozni, hiszen minden egyes alkalom rizikót jelent a koronavírus behurcolására.

Elengedhetetlen számukra – miként mindenki másnak is – a testük, erőnlétük karbantartása. Tehát ki-ki otthonában, kertjében, esetleg az utcán, a közeli parkban – gondosan elkerülve a másokkal való találkozást – mozogjon, eddzen! Az elzártságban is meg kell őrizni a jó általános fizikai állapotot, a rendszeres testmozgás erősíti az úgynevezett nem specifikus immunrendszert, amely a környezetünkben lévő kórokozókkal szembeni védelemhez szükséges.

Mit tehet, mit tesz a Magyar Szervátültetettek Szövetsége a nehéz helyzetbe került transzplantáltakért?

Szövetségünk kicsi, ám lelkes és elkötelezett csapata igyekszik tartani a lelket az emberekben, kapaszkodót adni a holnaphoz, információkat a túléléshez. Nagyon sok kétségbeesett telefonhívás érkezik tőlük, mert nem tudják, mitévők legyenek, az interneten keringő, egymásnak is ellentmondó „jó tanácsok” közül melyiket kövessék. Saját web- és facebook-oldalunkon közzétett hiteles információinkkal segítjük a tájékoztatást.

Itt van például a súlyos dilemma, a rendszeres orvosi kontroll kérdése. Nagyon sok szervátültetett nem tudja, mit tegyen. Akár megy, akár otthon marad, mindenképp rendkívüli stresszhelyzetet jelent. Ebben most már sikerült rendet vágni: a felmerülő kérések, kérdések megválaszolására felvettük a kapcsolatot az illetékes szakorvosokkal, és továbbítjuk a válaszaikat. Ennek során tudatosan kerüljük a pánikkeltést és a hamis biztonságadást egyaránt.

A járvány miatt állandósuló rettegés megöli a lelket, ennek elkerülésére a Magyar Szervátültetettek Szövetsége lelki segélyprogramot is indít. Két pszichológus és egy családterapeuta várja a segítségre szorulók telefonhívását, továbbá weboldalunkon is jelentkeznek információkkal, videós tanácsokkal.

Foglalkozunk az egyedül élő, magányos transzplantáltak megkeresésével is, hogy megszervezzük számukra a bevásárlást, illetve rendszeres telefonkapcsolatot tartsunk velük az elkövetkezendő hónapokban.

Magyar Szervátültetettek Szövetsége

A veszélyhelyzet előhívja a társadalmi szolidaritást is. Számítanak-e efféle segítségre?

E rendkívüli helyzet kezelésére létrehoztunk egy segélyalapot, és igen, számítunk egyéni és céges támogatásokra is. Először is egészségügyi védőfelszereléseket kívánunk beszerezni, hiszen vállalhatatlan, hogy egy transzplantált beteg úgy induljon kontrollra, és tartózkodjon a vizsgálat ideje alatt a kórházban, hogy nincs megfelelő védőmaszkja. Amit egyébként az EMMI Egészségügyi Szakmai Kollégium Transzplantációs Tagozata elő is ír számára. Az FFP2-esről vagy FFP3-asról van szó, amelyhez most nagyon nehéz hozzájutni, különösen egyénileg.

Készülünk a leghátrányosabb helyzetben lévők anyagi megsegítésére is. Sok transzplantált eddig is nehéz helyzetben élt, ám most már az eddig munkát vállalni tudók és hozzátartozóik is otthon maradásra kényszerülnek az új élet védelmében.

Segélyalapunkból egyszerűsített kérelmek útján lehet támogatást kérni, amelynek feltételeit a https://www.trapilap.hu oldalon tesszük közzé. A munkában 20 regionális tagszervezetünk is részt vesz. A kifizetések banki átutalással történnek. Az összesítéseket rendszeresen közzétesszük weboldalunkon.

Hálásak vagyunk minden segítségért

Felajánlásokat az alábbi módon lehet megtenni:

Az interjú a KNK PR&Média közreműködésével készült.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Keringési zavarok Keringési zavarok

Hogyan kezelhetőek? Mit tehet a megelőzésük érdekében?

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Védje meg ajkait a herpesztől a terhesség alatt is! (x)

Emberéleteket és ezermilliárdokat...

A COVID-19-világjárvány rádöbbentett bennünket, hogy mennyire fontos szerepet játszanak a naprakész egészségügyi adatok a népegészségügyi...

Viszlát járvány vagy nincs menekvés...

Nem tűnt el, de már látjuk a fényt a koronavírus alagútja végén. Mégsem tehetünk úgy, mintha nem forgatta volna fel az életünket, és állítólag...

ARDS (akut respirációs distressz...

Az ARDS (acute respiratory distress syndrome vagy akut légzési distressz szindróma) több háttér ok miatt kialakuló tüdőkárosodás okozta hirtelen...

A hosszú COVID valódi arca: amit...

A hosszú COVID valós jelenség, amelynek valódi hosszú távú egészségügyi hatásai vannak a koronavírus-fertőzésből felépülő emberek számára....

Eurotransplant - Egy donorszerv oda...

Megtörtént az első olyan szívátültetés, amelyhez a donorszerv az Eurotransplant International Foundation nemzetközi szervezet közreműködésével...

Kevés a beültethető donorszerv

Évente 200 ezer újabb beteg nevét jegyzik fel transzplantációs várólistára a világon, ám sokan nem tudják megvárni, míg megmentésükre sor...

Sport szervátültetés után - A...

A szervátültetés eredményességének bemutatására kiválóan alkalmas eseménynek bizonyult az idén augusztus 8-15. között Írországban tartott –...

Transzplantáció és várólista

Az egészségügyi törvény előírásai szerint azt a beteget, akinél szerv- vagy szövetátültetés orvosilag indokolt, és megfelel a külön...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.