• Sem pánik, sem hamis biztonságérzet

    Szerző: Magyar Szervátültetettek Szövetsége, KNK PR&Média

    Kivétel nélkül mindenkit veszélyeztet a koronavírus, ám a transzplantáltaknak azzal a további kockázattal is számolniuk kell, hogy átültetett szervük kilökődésének kivédése érdekében mesterségesen legyengített immunrendszerrel kell átvészelniük a járványt.

    Dr. Grózli Csabát, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének stratégiai és orvos igazgatóját kérdeztük, miként lehet úrrá lenni ezen a helyzeten. Tanácsai mindenki számára hasznosak lehetnek.

    Hogyan segíthetnek magukon a szervátültetettek?

    Dr. Grózli Csaba

    Magyarországon több mint ötezer érintett számára jelent feloldhatatlan helyzetet, hogy gyógyszerekkel legyengített immunrendszerrel kell farkasszemet nézniük az egyre nagyobb méreteket öltő koronavírus-járvánnyal. Mint mindenki más, ők is úgy segíthetnek magukon, ha pontosan betartják a higiéniás előírásokat, és eleget tesznek az otthonmaradásra felszólító mind határozottabb utasításoknak. Gyakorta fertőtleníteniük kell a használati tárgyakat, eszközöket (például kilincsek, villanykapcsolók, csaptelepek, telefon, laptop, számítógép-klaviatúra). Megérintésük, igénybe vételük után, továbbá étkezések előtt alaposan kezet kell mosni. Mindenképp el kell kerülni az archoz, orrhoz, szájhoz, szemhez nyúlkálást.

    Nagyon fontos tudni, hogy a fertőzés a dolgozni, bevásárolni járó hozzátartozókon keresztül is bekerülhet. Tehát az általuk hozott holmikkal, árucikkekkel, csomagolóanyagokkal közvetlenül ne érintkezzenek. Érdemes a bevásárlás gyakoriságát is a lehető legnagyobb mértékben korlátozni, hiszen minden egyes alkalom rizikót jelent a koronavírus behurcolására.

    Elengedhetetlen számukra – miként mindenki másnak is – a testük, erőnlétük karbantartása. Tehát ki-ki otthonában, kertjében, esetleg az utcán, a közeli parkban – gondosan elkerülve a másokkal való találkozást – mozogjon, eddzen! Az elzártságban is meg kell őrizni a jó általános fizikai állapotot, a rendszeres testmozgás erősíti az úgynevezett nem specifikus immunrendszert, amely a környezetünkben lévő kórokozókkal szembeni védelemhez szükséges.

    Hirdetés

    Mit tehet, mit tesz a Magyar Szervátültetettek Szövetsége a nehéz helyzetbe került transzplantáltakért?

    Szövetségünk kicsi, ám lelkes és elkötelezett csapata igyekszik tartani a lelket az emberekben, kapaszkodót adni a holnaphoz, információkat a túléléshez. Nagyon sok kétségbeesett telefonhívás érkezik tőlük, mert nem tudják, mitévők legyenek, az interneten keringő, egymásnak is ellentmondó „jó tanácsok” közül melyiket kövessék. Saját web- és facebook-oldalunkon közzétett hiteles információinkkal segítjük a tájékoztatást. 

    Itt van például a súlyos dilemma, a rendszeres orvosi kontroll kérdése. Nagyon sok szervátültetett nem tudja, mit tegyen. Akár megy, akár otthon marad, mindenképp rendkívüli stresszhelyzetet jelent. Ebben most már sikerült rendet vágni: a felmerülő kérések, kérdések megválaszolására felvettük a kapcsolatot az illetékes szakorvosokkal, és továbbítjuk a válaszaikat. Ennek során tudatosan kerüljük a pánikkeltést és a hamis biztonságadást egyaránt.

    A járvány miatt állandósuló rettegés megöli a lelket, ennek elkerülésére a Magyar Szervátültetettek Szövetsége lelki segélyprogramot is indít. Két pszichológus és egy családterapeuta várja a segítségre szorulók telefonhívását, továbbá weboldalunkon is jelentkeznek információkkal, videós tanácsokkal.

    Foglalkozunk az egyedül élő, magányos transzplantáltak megkeresésével is, hogy megszervezzük számukra a bevásárlást, illetve rendszeres telefonkapcsolatot tartsunk velük az elkövetkezendő hónapokban.

    Magyar Szervátültetettek Szövetsége

    A veszélyhelyzet előhívja a társadalmi szolidaritást is. Számítanak-e efféle segítségre?

    E rendkívüli helyzet kezelésére létrehoztunk egy segélyalapot, és igen, számítunk egyéni és céges támogatásokra is. Először is egészségügyi védőfelszereléseket kívánunk beszerezni, hiszen vállalhatatlan, hogy egy transzplantált beteg úgy induljon kontrollra, és tartózkodjon a vizsgálat ideje alatt a kórházban, hogy nincs megfelelő védőmaszkja. Amit egyébként az EMMI Egészségügyi Szakmai Kollégium Transzplantációs Tagozata elő is ír számára. Az FFP2-esről vagy FFP3-asról van szó, amelyhez most nagyon nehéz hozzájutni, különösen egyénileg.

    Készülünk a leghátrányosabb helyzetben lévők anyagi megsegítésére is. Sok transzplantált eddig is nehéz helyzetben élt, ám most már az eddig munkát vállalni tudók és hozzátartozóik is otthon maradásra kényszerülnek az új élet védelmében.

    Segélyalapunkból egyszerűsített kérelmek útján lehet támogatást kérni, amelynek feltételeit a https://www.trapilap.hu oldalon tesszük közzé. A munkában 20 regionális tagszervezetünk is részt vesz. A kifizetések banki átutalással történnek. Az összesítéseket rendszeresen közzétesszük weboldalunkon.

    Hálásak vagyunk minden segítségért

    Felajánlásokat az alábbi módon lehet megtenni:

    Az interjú a KNK PR&Média közreműködésével készült.

    Módosítva: 2020.03.31 14:03, Megjelenés: 2020.03.31 14:03
   • Cikkajánló

    A dohányzás káros hatásai

    A dohányzás káros hatásai

    Dr. Diószegi Judit

    Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és betegségnek teszi ki magát.

    Gerinc

    Gerinc

    Dr. Szamosi Szilvia

    A gerinc kopása és a gerinccsigolyák gyakori betegségei.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    A világjárvány miatti korlátozások több tízezer idő előtti halált előzhettek meg

    A világjárvány megfékezésére hozott korlátozások miatt csökkent a légszennyezés, ez több tízezer idő előtti halálozást előzhetett meg Európában és Kínában - állapította meg egy új kutatás.

    Koronavírus - Európai Bizottság: minden tagország egyidejűleg fog hozzájutni a koronavírus elleni oltóanyagokhoz

    Minden tagország egyidejűleg, népességarányosan fog hozzájutni a koronavírus elleni oltóanyagokhoz, amíg azonban nem állnak rendelkezésre a jóváhagyott vakcinák, az alapvető egészségügyi és népegészségügyi szolgáltatások és programok fenntartása mellett továbbra is gondoskodni kell a vírus terjedésének enyhítéséről - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    Eurotransplant - Egy donorszerv oda, egy ide

    Megtörtént az első olyan szívátültetés, amelyhez a donorszerv az Eurotransplant International Foundation nemzetközi szervezet közreműködésével érkezett hazánkba. Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója elmondta: a 8 éves kislány szívizombetegségben szenvedett, ám alig egy hét alatt hozzájuthatott a donorszervhez.

    Kevés a beültethető donorszerv

    Évente 200 ezer újabb beteg nevét jegyzik fel transzplantációs várólistára a világon, ám sokan nem tudják megvárni, míg megmentésükre sor kerül. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint ugyanis mindössze évi 90-95 ezer szervátültetés történik. A kereslet és a kínálat között tehát hatalmas szakadék tátong.

    Transzplantáció és várólista

    Az egészségügyi törvény előírásai szerint azt a beteget, akinél szerv- vagy szövetátültetés orvosilag indokolt, és megfelel a külön jogszabályban foglalt feltételeknek, fel kell venni a szerv-, illetve szövettípusonként vezetett országos várólistára.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.