Tudatos építkezés, pozitív tendenciák – állás Nyíregyháza területén

Szponzorált tartalom
megjelent:

Az Alföld északi és hazánk északkelet részén fekvő Nyíregyházán és környékén a természeti adottságokból fakadóan jellemzően a mezőgazdaság számított elsőszámú szektornak. Ennek jelentősége ma is megmaradt, ám a város tudatos fejlesztésekbe kezdett, melyek már más területeken és az álláspiacon is kifejtik hatásukat. (x)

Értékőrzés és fejlődés

szántóföldAz Alföld területén fekvő települések életében hagyományosan jelentős szerepet játszik a mezőgazdaság. A hatalmas kiterjedésű termőterületek ölelésében ez természetesen adja is magát, így akár magán- akár kereskedelmi és ipari célra is történhet a termelés.

Hasonló cipőben jár Nyíregyháza is, hiszen a környékén szintén jelentős méretű termőföldek és komplett tanyavilág található, így természetesen ezek a vidéken is kiemelkedő szektornak számít a mezőgazdaság, legyen szó annak bármelyik ágáról.

Ez a szektor a munkaerőpiac szempontjából sem elhanyagolható, hiszen jelentős számú munkaerőt képes felvenni, akár szezonális, akár állandó jelleggel. Az azonban talán biztonsággal kijelenthető, hogy az iparhoz képest mégis kisebb munkáltatónak számít. Ezt természetesen Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye székhelyén is felismerték, így az utóbbi években kifejezetten tudatos fejlesztésekbe, a hangsúlyok áthelyezésébe kezdtek.

Ezeket a régiókat általában a leszakadók között volt szokás említeni, ám az elmúlt évek kedvező változásai egyre kevésbé validálják ezt az elképzelést. A Nyíregyházán megjelenő új ipari szereplők jelentős számú munkahelyet is magukkal hoztak, mára pedig abszolút szerves részét képezik a város és egyben a régió gazdaságának is. Az állások nyíregyházi Profession kínálata is azt mutatja, hogy lehetőségekben nincs hiány, így mindenképpen érdemes körülnézni.

Szektorról szektorra

Az újonnan fellendülő ipari fejlesztések természetesen nem tudták teljesen háttérbe szorítani a környékre oly jellemző mezőgazdaságot. Ennek megfelelően sok állás Nyíregyháza ilyen profilú vállalatainál érhető el ma is, de az összkép mindenképpen színesebb. A vidéki városokban eddig viszonylag ritka jelenség volt az, hogy nemzetközi nagyvállalatok létesítsenek üzemeket, ám erre is egyre több példát találunk. Egy állás Debrecen valamely nagyobb ipari szereplőjénél például eddig is reális opció volt a környéken élők számára is.

autógumikEbből a szempontból Nyíregyházán két céget, a Legot és a Michelint érdemes megemlíteni, melyek bár eltérő profillal, de mindketten jól ismert márkákat képviselnek. Az itt létesített üzemeik pedig jó néhány munkalehetőséggel gazdagították a helyi palettát. Sok állás Nyíregyháza e multinacionális vállalatainál érhető el, hiszen a munkaerő keresése jellemzően állandó. Az ipari szereplők pedig általában jelentős létszámú és széles rétegek számára képesek munkát kínálni.

A vidéki régiók egyik komoly problémája volt a munkaerő elvándorlása. A lehetőségek hiányában sokan döntöttek ugyanis a költözés mellett. Nyíregyházán igyekeznek már idejekorán előkészíteni a szakképzett munkaerő helyben tartását. Az itt működő egyetem duális képzései ugyanis remek lehetőséget kínálnak a hallgatók számára a karrierépítésre. Egy állás Nyíregyháza valamely vállalatánál ebben a formában akár már jó előre megszerezhető.

Tudatos oktatás

A város egyetemén elérhető duális képzések hazánk egyre több intézményében elérhetők, mely nagyban segíti az ipari és az oktatás összefonódását. Ez természetesen munkaerőpiaci szempontból is üdvös tendencia, hiszen a képzés során szerzett gyakorlati és munkatapasztalatok nagyban segítik a munkaerő helyben tartását. Mivel sok állás Nyíregyháza ipari szereplőihez köthető, az itt tanuló hallgatók könnyedén kamatoztathatják a megszerzett szaktudást.

Az oktatás ennyire tudatosan történő strukturálása más vidéki városok, régiók számára is megoldást jelenthet a munkaerő elvándorlására, hiszen a változást mindig érdemes az alapoknál kezdeni. Egy felsőoktatási intézmény eleve jelentős munkáltatónak számít, ám a megfelelő emberanyag kitermelése és helyben tartása talán még fontosabb. Ám ha a helyi munkaerőpiacról van szó, akkor persze az is nyugodtan kijelenthető, hogy számos állás Nyíregyháza egyetemén érhető el.

Az ipari, mezőgazdasági vagy épp oktatási szférától eltekintve persze egyéb álláslehetőségek is elérhetők a városban. Egy megyeszékhely működésében ugyanis nélkülözhetetlenek, a különböző helyi intézmények, vállalkozások, szolgáltatók, üzletek, bankok és még sorolhatnánk. Könnyen lehet tehát, hogy egy-egy állás Nyíregyháza ilyen típusú munkahelyeire szólítja a dolgozókat. A fejlődés üteme és a lehetőségek bővülése pedig egyre inkább azt mutatja, hogy ezek is remek lehetőségek.

Cikkajánló

Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitness edző
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
WEBBeteg - Kazimir Ágnes, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.