A munka megbetegít?

szerző: Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus - Tüdőközpont
megjelent:

Újabb kutatás bizonyítja, hogy a sokak által ismert rizikófaktorok: a munkával járó stressz, rendszertelen étkezés, vagy mozgáshiány mellett a munkakör jellege önmagában is károsíthatja egészségünket. Mely szakmákban dolgozók a leginkább veszélyeztetettek?

Bőr és légúti tünetek

A munkahelyi környezet által okozott egészségügyi problémák előfordulása nem pontosan rögzített, ezért valójában jóval gyakoribbak, mint ahogyan azt a felmérések mutatják – mondta el dr. Dózsa Izabella tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa.

A foglalkozási betegségek fő kiváltó okai a munka során használatos, a munkahelyi környezetben megtalálható vegyi, biológiai vagy fizikai tényezők. A bőrfelszín után a munkahelyi környezet leggyakrabban a légutakban okoz panaszokat, az asztma a második leggyakoribb foglalkozási betegség világszerte.

18 ártalmas anyag

A Thorax orvosi folyóiratban közölt írás is megerősíti, hogy a munkahelyi környezet és a kialakult légúti betegségek közti összefüggés meglehetősen alulértékelt, pedig a gyakorlatban ennek felismerése lenne az első lépés a tünetek megelőzésében és kezelésében. A vizsgálat során a kutatók a National Child Development Study adatait használták fel.

Az asztma kiváltó tényezői

Nagyobb valószínűséggel alakulhat ki asztma, ha a családban már van valakinek illetve, ha Ön érzékenyebb a környezeti allergének, vagy irritáló anyagokkal szemben. Korai és gyakori fertőzéses megbetegedések, a tartós dohányfüst (akár passzív dohányzás) illetve bizonyos allergén expozíció tovább növelheti az asztma kialakulásának valószínűségét. Az asztma okai és rizikófaktorai.

Összesen 9,500, 1958-as születésű felnőtt egészségi állapotára vonatkozó adatot elemeztek. Meghatározott életkorokban összevetették az asztmás, bronchitiszes panaszok előfordulását. Az Asthma Specific Job Exposure Matrix (ASJEM) segítségével pedig felmérték a környezeti rizikófaktorok előfordulását.

Veszélyes szakmák

Az ASJEM 18 olyan, munkahelyi környezetben is fellelhető anyagokat foglal magában, amelyek összefüggésbe hozhatóak későbbi asztmás panaszok megjelenésével. Ilyenek például a tisztítószerek, liszt, vagy a fémfüst. A vizsgálat alapján a felnőttkori asztma kialakulásával több olyan szakma is összefüggésbe hozható, amelyek valamilyen formában tisztítószerek rendszeres alkalmazását igénylik. Ezen kívül a mezőgazdaságban dolgozók, fodrászok, illetve nyomdaipari termékekkel foglalkozók körében volt tapasztalható még gyakoribb megbetegedés.

Az ASJEM alapján a vizsgálatban, 4-ből 1 résztvevő dolgozott semleges környezetben, 10-ből 1 találkozott magas rizikófaktort jelentő hatóanyaggal. 28 százalékuk alacsony, 34 százalékuk pedig mind alacsony, mind pedig magas rizikójú anyaggal is dolgozott már élete során.

Védje egészségét!

A munkavállalók elsődleges célja természetesen a munkahely megtartása. Sokaknak azonban szembe kell nézniük azzal a ténnyel, hogy jelenlegi munkahelyük súlyos és maradandó egészségkárosodást okozhat.

Panaszok esetén forduljanak allergológus vagy tüdőgyógyász szakorvoshoz, aki a szükséges vizsgálatok elvégzésével azonosítja a tünetek kiváltóit, majd javaslatot tesz a probléma megoldására, a gyógyszeres kezelés szükségességére – tanácsolja dr. Dózsa Izabella.

(Tüdőközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.