A munka megbetegít?

Orvostkeresek Egészségmagazin
megjelent: 2014.02.23.

Újabb kutatás bizonyítja, hogy a sokak által ismert rizikófaktorok: a munkával járó stressz, rendszertelen étkezés, vagy mozgáshiány mellett a munkakör jellege önmagában is károsíthatja egészségünket. Mely szakmákban dolgozók a leginkább veszélyeztetettek?

Bőr és légúti tünetek

A munkahelyi környezet által okozott egészségügyi problémák előfordulása nem pontosan rögzített, ezért valójában jóval gyakoribbak, mint ahogyan azt a felmérések mutatják – mondta el dr. Dózsa Izabella tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa.

A foglakozási betegségek fő kiváltó okai a munka során használatos, a munkahelyi környezetben megtalálható vegyi, biológiai vagy fizikai tényezők. A bőrfelszín után a munkahelyi környezet leggyakrabban a légutakban okoz panaszokat, az asztma a második leggyakoribb foglalkozási betegség világszerte.

18 ártalmas anyag

A Thorax orvosi folyóiratban közölt írás is megerősíti, hogy a munkahelyi környezet és a kialakult légúti betegségek közti összefüggés meglehetősen alulértékelt, pedig a gyakorlatban ennek felismerése lenne az első lépés a tünetek megelőzésében és kezelésében. A vizsgálat során a kutatók a National Child Development Study adatait használták fel.

Az asztma kiváltó tényezői

Nagyobb valószínűséggel alakulhat ki asztma, ha a családban már van valakinek illetve, ha Ön érzékenyebb a környezeti allergének, vagy irritáló anyagokkal szemben. Korai és gyakori fertőzéses megbetegedések, a tartós dohányfüst (akár passzív dohányzás) illetve bizonyos allergén expozíció tovább növelheti az asztma kialakulásának valószínűségét. Az asztma okai és rizikófaktorai.

Összesen 9,500, 1958-as születésű felnőtt egészségi állapotára vonatkozó adatot elemeztek. Meghatározott életkorokban összevetették az asztmás, bronchitiszes panaszok előfordulását. Az Asthma Specific Job Exposure Matrix (ASJEM) segítségével pedig felmérték a környezeti rizikófaktorok előfordulását.

Veszélyes szakmák

Az ASJEM 18 olyan, munkahelyi környezetben is fellelhető anyagokat foglal magában, amelyek összefüggésbe hozhatóak későbbi asztmás panaszok megjelenésével. Ilyenek például a tisztítószerek, liszt, vagy a fémfüst. A vizsgálat alapján a felnőttkori asztma kialakulásával több olyan szakma is összefüggésbe hozható, amelyek valamilyen formában tisztítószerek rendszeres alkalmazását igénylik. Ezen kívül a mezőgazdaságban dolgozók, fodrászok, illetve nyomdaipari termékekkel foglalkozók körében volt tapasztalható még gyakoribb megbetegedés.

Az ASJEM alapján a vizsgálatban, 4-ből 1 résztvevő dolgozott semleges környezetben, 10-ből 1 találkozott magas rizikófaktort jelentő hatóanyaggal. 28 százalékuk alacsony, 34 százalékuk pedig mind alacsony, mind pedig magas rizikójú anyaggal is dolgozott már élete során.

Védje egészségét!

A munkavállalók elsődleges célja természetesen a munkahely megtartása. Sokaknak azonban szembe kell nézniük azzal a ténnyel, hogy jelenlegi munkahelyük súlyos és maradandó egészségkárosodást okozhat.

Panaszok esetén forduljanak allergológus vagy tüdőgyógyász szakorvoshoz, aki a szükséges vizsgálatok elvégzésével azonosítja a tünetek kiváltóit, majd javaslatot tesz a probléma megoldására, a gyógyszeres kezelés szükségességére – tanácsolja dr. Dózsa Izabella.

(Orvostkeresek Egészségmagazin)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Ezek a káros szokások okozhatnak alvászavart. (x)

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Hamarosan lehet védőoltás az RSV...

A több évtizede folyó globális kutatásoknak köszönhetően hamarosan új, hosszabb távon védelmet nyújtó megelőző kezelések állhatnak majd...

Rájöttek, hogy mi gerjeszti a...

A tuberkulózis évente több mint 1,5 millió ember haláláért felelős világszerte. Azt már ősidők óta tudják, hogy a köhögés a tuberkulózis...

Tüdőfibrózis - Veszélyes szakmák...

A tüdőfibrózis különböző porok, gázok tartós belégzésének következményeként, de egyes gyógyszerek, sugárzás, autoimmun betegség hatására...

A rugalmas munkaidő előnyei

Manapság mindenki olyan rugalmas munkaidőről álmodik, amely a munkahelyi feladatok ellátása mellett elég lehetőséget ad arra, hogy a privát...

Egyéni védőeszközök - Mit...

Számos olyan munkafolyamat van, amelyek potenciálisan veszélyeztethetik a munkavállalók egészségét. Ahol szükséges, a magyarországi jogszabályok...

Általános munkavédelmi szabályok

A munkavédelem a szervezett munkavégzésre vonatkozó munkabiztonsági és munka-egészségügyi követelményeket foglalja magában. Általános szabályait...

Speciális munkavédelmi szabályok:...

Munkavédelmi szabályok a képernyős munkahelyeken, védőital a munkahelyeken, munkahelyi stresszel kapcsolatos szabályok. Munkavédelmi szabályok a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.