A módszer, amivel megkönnyíthetjük idős, demens hozzátartozóink életét

Szponzorált tartalom
megjelent:

Ha van idős, beteg ember a családban, akkor magától értetődően különös figyelmet kell fordítani rá. Ennek több oka is van, az egyik legfontosabb, hogy fennállhat nála a demencia veszélye, melynek következményeként előfordulhat, hogy nem veszi be időben a gyógyszereit, ezáltal pedig tovább romolhat egészségi állapota. (x)

Hogy megkönnyítsük a demenciában szenvedők életét, érdemes beszerezni számukra egy digitális emlékeztetőórát.

Az Alzheimer-kór és a demencia

Az Alzheimer-kór egy rettegett, nem gyógyítható betegség, mely többek között feledékenységgel jár. Ez a demencia, azaz az időskori elbutulás egyik leggyakoribb kiváltó oka. Sajnos elég sok embert érint: a 65 éven felüliek 5%-ánál fordul elő, azonban az életkor előrehaladtával ez a szám egyre nő. A 85 évesnél idősebbek közel fele szenved a kórtól.

Ennek a betegségnek is több stádiuma van: korai tünet lehet, ha valaki elfelejti az ismerőse nevét, nem jutnak eszébe a megfelelő szavak vagy egyszerű matematikai műveleteket nem tud végrehajtani.

Később, a betegség középső szakaszában már az is előfordul, hogy a beteg elfelejti a fontosabb dátumokat, de ennél súlyosabb esetekre is lehet számítani. Ilyen lehet például az, ha a gyógyszerek bevételének időpontjáról feledkezik meg, esetleg elfelejti elzárni a vízcsapot, bezárni az ajtót, netán a hazavezető útvonalat sem tudja már észben tartani.

Ha lenne valaki, aki állandóan ott van mellette és figyelmezteti őt a fontosabb tevékenységekre, akkor van esély arra, hogy a napi rutinfeladatok elvégzése gördülékenyebben történjen. Ám, ha nincs olyan családtag vagy ápoló, aki rendszeresen odafigyel az idős emberre, akkor egy olyan emlékezetetőóra lehet hasznos, amely bizonyos időközönként jelzi, mit kell tenni.

Szerencsére létezik ilyen szerkezet: a magyar nyelvű demenciaóra, vagyis a Memóra számos hasznos funkcióval van ellátva és kimondottan az idős, demens emberek számára fejlesztették ki. Nézzük, milyen jellemző tulajdonságai vannak ennek a digitális gyógyszeremlékeztető órának!

Demenciaóra és naptár időseknek

A Memóra megalkotói 5 fő funkcióval látták el a szerkezetet, amely digitális képnézegetőként is használható, így az idős emberek teljes mértékben élvezhetik az óra előnyeit akkor is, ha nem jelentkeztek náluk a demencia tünetei.

Az öt fő funkció a következő:

  • óra és naptár kijelzése
  • gyógyszeremlékeztető magyar-hanggal
  • napi teendők beállítása
  • pontos idő bemondatása magyar-hanggal
  • egyéb riasztási beállítások

A fejlesztés során természetesen figyelembe vették a látás- és hallássérültek igényeit is, ezért a digitális kijelzőn többféleképpen is megjeleníthető a dátum, emellett a napi teendők elvégzését képek is segítik.

A főképernyőn jól látható az adott év, hónap és nap, valamint a pontos idő is a napszakkal együtt. A kijelző beállításához 5 téma közül lehet választani.

A készülék hangereje szabályozható. A magyar nyelvű hangos bemondás érthetően közli az idős emberrel, hogy pontosan hány óra van, illetve hogy elérkezett a gyógyszerbevétel ideje.

Memórával nem marad el sem a gyógyszerbevétel, sem a viráglocsolás

A Memórába napi 4 gyógyszerbevételi időpont programozható be: reggeli, délutáni, esti és éjszakai. A jelzés képpel és hanggal is tudomására hozza az idős embernek, hogy mit kell tennie. Érdemes egy heti beosztású gyógyszeradagoló dobozt is elhelyezni a demenciaóra mellett, hogy a személy ne felejtse el bevenni az előírt adagot.

A napi teendők elvégzésére is tud figyelmeztetni azonban az emlékeztetőóra. Előre beállíthatóak bizonyos tevékenységekre vonatkozó jelzések, amelyikre pedig nincs szükség, annak a státusza kikapcsolható.

Mire gondoltak a készítők? Többek közt a következőkre:

  • Ideje reggelizni/ebédelni/vacsorázni.
  • Sétáltassa meg a kutyáját.
  • Etesse meg a macskát.
  • Mérje meg a vércukrát, a vérnyomását.
  • Locsolja meg növényeit.

A 16 darab, előre beprogramozható emlékeztető képpel és zenei hanggal ad jelzést, be lehet állítani napi, heti ismétlődést is, de a funkció használható akkor is, ha csak hétköznap vagy csak hétvégén szükséges elvégezni a cselekedetet, például a viráglocsolást.

Előnye még a terméknek, hogy további riasztási beállítások is felvehetők a programba. Ilyenkor aktív állapotban egy csörgőóra képe jelenik meg és figyelemfelkeltő hang kíséretében jelez a feladatra.

Hogyan működik a Memóra?

Demencia óraA Memóra árammal működik, a doboz tartalmazza a hálózati adaptert. A készülék kitámasztható, így elhelyezhető az idős ember ágya melletti éjjeli szekrényen, de akár a konyhában, étkezőben vagy a nappaliban is. Mivel éjszakai üzemmód is található benne, a demenciaóra nem zavarja a személyt az alvásban.

A Memóra falra is felszerelhető, ilyenkor azonban csak távirányítóval működtethető, ugyanis a beállító gombok a szerkezet hátulján helyezkednek el. Ha fényképnézegető funkcióját szeretnénk használni, akkor helyezzünk be egy pendrive-ot a képekkel. A fotólejátszó megáll, ha figyelmeztetés érkezik, hiszen az emlékeztetők elsőbbséget élveznek.

A Memóra emlékeztető óranaptár megrendeléséhez a www.emlekezteto-ora.hu oldalra kell ellátogatni, ahol még több hasznos információ olvasható a termékről és annak használatáról.

Az idősóra nagyszerű segítséget jelent idős rokonaink számára, akik az Alzheimer-kór korai vagy középső stádiumában vannak. Ne feledje azonban, hogy a digitális emlékeztető nem helyettesíti a személyes felügyeletet, továbbra is célszerű rendszeresen kapcsolatot tartani a beteggel és bizonyos időközönként ellenőrizni, tényleg végrehajtotta-e a Memóra utasításait.

Nemcsak a testi, hanem a lelki egészség is számít: látogassa meg minél többször rokonát, beszélgessen gyakran idős szerettével, érdeklődjön hogyléte felől!

Azon betegeknél, akiknél a kór már előrehaladott állapotban van, az emlékeztetőóra nem tud segíteni, hiszen ezek az emberek jellemzően már állandó felügyeletre szorulnak, gyakran már menni sem bírnak és az információkat nem képesek értelmezni. A Memóra a demencia kezdeti tüneteitől használható s valóban könnyebbé teszi a mindennapokat – mind a beteg, mind az ápolásban résztvevő családtagok és barátok számára.

Cikkajánló

Demencia
Az Alzheimer-kórt és a demencia egyéb formáit gyakran kísérik olyan kihívást jelentő viselkedésbeli változások, melyek kezelésére nem mindig vagyunk felkészülve. Úgy tűnhet, a demencia néha sokkal erőteljesebben előhozza a beteg alapvető személyiségét, máskor pedig a személyiség teljesen megváltozhat a betegség előrehaladtával.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.