Együtt élve a koronavírussal: otthon és a lakáson kívül

WEBBeteg
megjelent:

A pandémia során megtapasztalt higiéniai előírások - a megfelelő kézmosás, a kézfertőtlenítés, a távolságtartás és a maszkhasználat - mindenki számára bevésődtek.

Igaz, a kötelező járványügyi intézkedések most lazultak, azonban önmagunk és környezetünk érdekében nem árt továbbra is betartani a főbb higiéniai szabályokat. Összegyűjtöttük a leghasznosabb gyakorlati praktikákat a megfelelő védekezéshez.

Életünk azon színterein, ahol a legtöbb időt töltjük, kiemelten törődnünk kell a higiéniával. Otthonunkban és a munkahelyünkön egyaránt fontos olyan tiszta és friss környezetet teremtenünk, amelyben védve érezhetjük magunkat és szeretteinket a fertőzéseket okozó kórokozóktól.

Miről ne feledkezzünk meg?

  • Fertőtlenítsük rendszeresen a gyakran használt felületeket! Miután megfogtunk egy gyakran megérintett felületet (pl. pult, asztal, kilincs), és nem sokkal ezután az arcunkhoz vagy a szemünkbe nyúlunk, kész is a baj: a baktérium vagy a vírus bejutott a szervezetbe.
  • Naponta többször fertőtlenítsük a gyakran használt eszközöket! Akár otthon, akár a munkahelyünkön tartózkodunk, szükségessé válhat a különböző eszközök (egér, billentyűzet, távirányító, telefon, kulcsok) fertőtlenítése. Az, hogy csak Ön ér a telefonjához, nem akadályozza meg a fertőzést, hiszen egy kilincsről is könnyedén átvihetjük rá a kórokozókat.
  • Konyha, mosdó – ezekről se feledkezzünk meg! A konyhapultra ne tegyünk olyan tárgyat, ami nem odavaló és nem élelmiszer, például mobiltelefont, kulcsot, pénztárcát. Ha ez elkerülhetetlen, akkor gyakran fertőtlenítsük a felületet. A mellékhelyiségben a WC-ülőke mellett sokan megfeledkeznek a WC-kefe nyelének a fertőtlenítéséről, illetve a toalett környékén lévő falfelületről.
  • Figyeljünk az autónk tisztaságára is! A kormány, a sebváltó, a kézifék, a biztonsági öv csatja és a kilincsek is hordozófelületei a kórokozóknak. Gondoljuk végig, hogy egy nap alatt mennyit használjuk ezeket!
  • Mindig alaposan mossunk kezet! Akár több millió kórokozót is hordozhatunk a kezeinken. Sok esetben saját magunkat fertőzzük meg, amikor hozzáérünk a szánkhoz, a szemünkhöz, az orrunkhoz, vagy egy óvatlan pillanatban kézmosás nélkül esünk neki a szendvicsünknek.
  • Használjunk alkoholos kézfertőtlenítőt! Azok, akik rendszeresen kézfertőtlenítőt használnak, lényegesen ritkábban szenvednek hasmenéstől, láztól, köhögéstől. Kézfertőtlenítéssel megelőzhető a légúti fertőzések közel negyede, és a hasmenéses megbetegedések közel fele.
  • Utazás során! Utazás közben kiemelten fontos a megfelelő kézhigiénia, hiszen számtalan helyzetben érintkezhetünk koszos és esetlegesen fertőzött felületekkel, ráadásul ritkábban van alkalmunk az alapos kézmosásra.

Cikkajánló

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.