Együtt élve a koronavírussal: otthon és a lakáson kívül

Szerző: WEBBeteg

A pandémia során megtapasztalt higiéniai előírások - a megfelelő kézmosás, a kézfertőtlenítés, a távolságtartás és a maszkhasználat - mindenki számára bevésődtek.

Igaz, a kötelező járványügyi intézkedések most lazultak, azonban önmagunk és környezetünk érdekében nem árt továbbra is betartani a főbb higiéniai szabályokat. Összegyűjtöttük a leghasznosabb gyakorlati praktikákat a megfelelő védekezéshez.

Életünk azon színterein, ahol a legtöbb időt töltjük, kiemelten törődnünk kell a higiéniával. Otthonunkban és a munkahelyünkön egyaránt fontos olyan tiszta és friss környezetet teremtenünk, amelyben védve érezhetjük magunkat és szeretteinket a fertőzéseket okozó kórokozóktól.

Miről ne feledkezzünk meg?

  • Fertőtlenítsük rendszeresen a gyakran használt felületeket! Miután megfogtunk egy gyakran megérintett felületet (pl. pult, asztal, kilincs), és nem sokkal ezután az arcunkhoz vagy a szemünkbe nyúlunk, kész is a baj: a baktérium vagy a vírus bejutott a szervezetbe.
  • Naponta többször fertőtlenítsük a gyakran használt eszközöket! Akár otthon, akár a munkahelyünkön tartózkodunk, szükségessé válhat a különböző eszközök (egér, billentyűzet, távirányító, telefon, kulcsok) fertőtlenítése. Az, hogy csak Ön ér a telefonjához, nem akadályozza meg a fertőzést, hiszen egy kilincsről is könnyedén átvihetjük rá a kórokozókat.
  • Konyha, mosdó – ezekről se feledkezzünk meg! A konyhapultra ne tegyünk olyan tárgyat, ami nem odavaló és nem élelmiszer, például mobiltelefont, kulcsot, pénztárcát. Ha ez elkerülhetetlen, akkor gyakran fertőtlenítsük a felületet. A mellékhelyiségben a WC-ülőke mellett sokan megfeledkeznek a WC-kefe nyelének a fertőtlenítéséről, illetve a toalett környékén lévő falfelületről.
  • Figyeljünk az autónk tisztaságára is! A kormány, a sebváltó, a kézifék, a biztonsági öv csatja és a kilincsek is hordozófelületei a kórokozóknak. Gondoljuk végig, hogy egy nap alatt mennyit használjuk ezeket!
  • Mindig alaposan mossunk kezet! Akár több millió kórokozót is hordozhatunk a kezeinken. Sok esetben saját magunkat fertőzzük meg, amikor hozzáérünk a szánkhoz, a szemünkhöz, az orrunkhoz, vagy egy óvatlan pillanatban kézmosás nélkül esünk neki a szendvicsünknek.
  • Használjunk alkoholos kézfertőtlenítőt! Azok, akik rendszeresen kézfertőtlenítőt használnak, lényegesen ritkábban szenvednek hasmenéstől, láztól, köhögéstől. Kézfertőtlenítéssel megelőzhető a légúti fertőzések közel negyede, és a hasmenéses megbetegedések közel fele.
  • Utazás során! Utazás közben kiemelten fontos a megfelelő kézhigiénia, hiszen számtalan helyzetben érintkezhetünk koszos és esetlegesen fertőzött felületekkel, ráadásul ritkábban van alkalmunk az alapos kézmosásra.
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Non-Hodgkin limfóma Non-Hodgkin limfóma

Mi okozhatja? Milyen tünetei lehetnek? Hogyan kezelhető?

Majomhimlő Majomhimlő

Megérkezett Magyarországra is a majomhimlő elleni védőoltás.

Koronavírus - 16 249 új fertőzött...

Az elmúlt heti összesített adatokat közöljük. A beoltottak száma 6 415 177 fő, közülük 6 201 472 fő a második, 3 892 097 fő a harmadik, 328 722...

Továbbra is emelkedik a szennyvízben...

Országos átlagban tovább emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján.

Koronavírus-fertőzöttek számának...

Az ismert, adott napon fennálló COVID-19-fertőzéses esetek számának időbeli alakulása és megyék szerinti eloszlása Magyarországon. Oldalunk naponta...

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Meddig maradhatnak fertőzőképesek a...

Vajon mennyi ideig marad(hat)nak fertőzőképesek a koronavírusos emberek? A tudományos módszerekkel erre vonatkozóan összegyűjtött adatokat vesszük...

Amit a koronavírus...

A legtöbb COVID-19-ből felépülő ember rendelkezik valamilyen védelemmel a COVID-19 ellen az antitesteknek és egyéb immunválaszoknak köszönhetően....

A koronavírus-fertőzés és a vakcina...

Sokakban felmerül a kérdés: mi vált ki erősebb, hatékonyabb immunválaszt, a koronavírus-fertőzés által kiváltott, vagy a védőoltás által...

Meddig tart a COVID-19 elleni...

Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.