Mikor kell nyáron is D-vitamint szedni?

Támogatott tartalom
megjelent:

A kutatások azt mutatják, hogy a magyar nagyjából lakosság fele D-vitamin-hiányos. Joggal gondolnánk, hogy legalább nyáron jobb a helyzet, hiszen a sok napsütés természetes módon tölti fel a készleteinket. Ez azonban csak részben igaz, modern életünk ugyanis nem kedvez a D-vitamin pótlásának.

Túl sok időt töltünk a négy fal között otthon vagy a munkahelyen, így bizony nem ritka, hogy nyáron is D-vitamint kell szednünk. Hogy ez miért fontos? Cikkünkből kiderül!

Ezért lényeges a D-vitamin

Először is tisztázzuk, mi is pontosan a D-vitamin. Nos, ez a vegyület a szteroidokhoz hasonló felépítéssel rendelkezik, a tudomány pedig kétféle D-vitamint is megkülönböztet. A D3-vitamin az aktívabb, amit a szervezetünk ténylegesen felhasznál, míg a D2-vitamin kevésbé jól hasznosul. Mindkét D-vitamin-típusra igaz, hogy testünk egy-egy meghatározott elővitaminból állítja elő napfény hatására.

A D-vitaminról alighanem mindenki tudja, hogy elengedhetetlen a csontok egészsége szempontjából. Segíti a kalcium beépülését, így hosszabb távon megakadályozza a csontritkulást és a csontlágyulást. Emellett az izomerőnk fokozásában is kulcsszerep jut a zsírban oldódó vitaminnak, nem véletlenül találunk minden élsportoló asztalán D-vitaminban gazdag ételeket, étrend-kiegészítőket.

Talán kevésbé közismert tény, hogy a D-vitamin a hormonok működésére is hatással van, valamint a vérnyomásunkat is segít az ideális tartományban tartani. Sőt, a meghűlés és az influenza elleni védekezést is hatékonyabbá teszi – ennek fontosságát pedig aligha lehet hangsúlyozni napjainkban. A D-vitamin támogatja a nyiroksejtek és a kórokozó-ellenes fehérjék termelődését, így erősebben vehetjük fel a harcot a vírusokkal.

A D-vitamin-hiány következményei

A D-vitamin-hiány hátterében többféle ok is állhat. Első helyen természetesen a túl kevés napfény áll, hiszen a szervezetünk az UV-B sugárzás hatására képes D-vitamint termelni. Emellett azonban a táplálkozás is befolyásolja a D-vitamin-készletünket, ahogy a terhesség vagy a szoptatás is. A D-vitamin hiánya adott esetben betegség tünete is lehet: a vesefunkció-zavarok vagy éppen a pajzsmirigy-túlműködés csökkentik a D-vitamin szintjét.

Mivel a D-vitamin elsősorban a csontok egészségéért felelős, nem csoda, hogy hiánya is ezen a területen jelentkezik leggyakrabban. Az angolkórként is ismert betegség a csontok kilágyulásához vezet, gyerekkorban pedig súlyos csontrendszeri elváltozásokat is okozhat (pl. dongaláb, gerinctorzulás, izomrángás). Bár az angolkór genetikusan is örökölhető, gyakran az elégtelen D-vitamin-bevitel áll a hátterében.

A D-vitamin súlyos hiánya más panaszokat is okozhat. Fogaink például idő előtt tönkre mehetnek, ha a kalcium beépülése nem megfelelő. Az elhízás vagy a cukorbetegség mögött is állhat D-vitamin-hiány, sőt, akár depresszió vagy daganatos megbetegedés is előfordulhat. Napjaink egyik népbetegségének, a diabétesznek is megnő az esélye, ha a szervezetünkben nincs elegendő D-vitamin.

Mikor kell D-vitamint szedni?

Még ha nyáron sikerült is kellő mennyiségű D-vitamint feltankolnunk, a novembertől márciusig tartó időszakban oda kell figyelnünk a D-vitamin-pótlásra. Ahogy jobban oda kell figyelnünk idős korban vagy várandósság alatt, az egy évnél kisebb babáknál pedig muszáj gondoskodnunk a csepp formában adagolható D-vitaminról. Az anyatej ugyanis nem tartalmaz elegendő mennyiséget ebből a vitaminból, a csecsemőket pedig nem szabad közvetlen napfénynek kitenni.

Ami a megfelelő dózist illeti, a tudósok Nemzetközi Egységben adják meg, mennyi D-vitamint kell a szervezetbe juttatnunk a téli időszakban. Ez az érték életkoronként eltérő:

  • Csecsemők: 400-1000 NE / nap
  • 1-6 évesek: 600-1000 NE / nap
  • Serdülők: 800-1000 NE / nap
  • Felnőttek: 1500-2000 NE / nap
  • Várandósok: 1500-2000 NE / nap

Így pótold a D-vitamint

Napozás

Ennél jobb módszer egyszerűen nem létezik. Már napi 15-30 perc napon töltött idő is elegendő lehet a megfelelő D-vitamin-mennyiség eléréséhez. Természetesen ügyeljünk arra, hogy nyáron ezt ne a legmelegebb 12 és 15 óra közötti időszakra ütemezzük, hiszen ezzel a leégést is kockáztatnánk. Fontos tudni azt is, hogy a szolárium nem helyettesíti a természetes napfényt, hiszen ezek a készülékek UV-A sugárzást bocsátanak ki.

Fiatal nő napfényben

D-vitamin készítmények

A sötét téli hónapokban, amikor hetekre elbújik a nap (és a fénye amúgy sem elég erős a D-vitamin-termelés beindításához), nem marad más választásunk, mind D-vitamin-készítményeket szedni. Ezek többféle formában is elérhetők a boltok polcain: tabletta, kapszula, csepp vagy folyadék. Célszerű elkerülni a multivitaminokat, hiszen ezek jellemzően kevés D-vitamint tartalmaznak. Ha mégis ezek mellett döntünk, kiegészítésképpen jöhet szóba valamilyen D-vitamin-készítmény.

Étkezés

Sajnos csak nagyon kevés olyan étel létezik, ami jelentősebb mennyiségben tartalmaz D-vitamint. A csukamájolaj, a kardhal, a lazac és a tonhal azonban arra mindenképp tökéletes, hogy a téli időszakban legalább valamennyi D-vitaminhoz jussunk. Ugyanilyen hasznos lehet – ha valaki nem szereti a halféléket – a marhamáj, a tojássárgája vagy a tejtermékek és margarinok.

Egy kis életmódváltás csodákra képes

Kényelmes, modern életünk nem kedvez a D-vitamin-képződésnek. Sokan még nyáron is sötétben indulnak el otthonról, és sötétben érnek haza. A köztes időt pedig egy épületben töltik, ahol aligha süt a nap. Ennek következtében világszerte egyre több embert sújt a D-vitamin-hiány, egyes becslések szerint akár az egymilliárdot is elérheti ez a szám.

Egészségünk szempontjából kulcsfontosságú, hogy a nyári időszakban feltöltsük a D-vitamin tartalékjainkat. Ha van rá módunk, iktassunk be minden nap 15-20 perces sétákat a szabad levegőn. Jó ötlet lehet egy-két megállóval hamarabb leszállni a buszról, villamosról munkába menet, vagy késő délután elmenni egy családi kirándulásra. A D-vitamin pótlása pedig télen és nyáron is elengedhetetlen az étkezés helyes megválasztásával vagy magas hatóanyag-tartalmú készítményekkel.

(Támogatott tartalom)

Cikkajánló

A D-vitamin típusai, forrásai és hatásai

Dr. Csuth Ágnes, Irinyi-Barta Tünde
D-vitamin
A D-vitamin (D-hormon) elnevezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, valamint a csontok ásványosítása.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg összeállítás - Irinyi-Barta Tünde, Dr. Ujj Zsófia Ágnes
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.