• Lüktet, hasogat, szaggat - melyik fejfájás mit jelez?

   Szerző: WEBBeteg

   Annyira azért nincsen egyszerű dolgunk, ahogy azt a cím sugallja: sajnos a legtöbb fejfájás tényleges eredetére még manapság is csak tippek vannak. Fejfájásra specializálódott kutatások sora viszont számos eredménnyel szolgál a tekintetben, hogy mi bújhat meg a különböző típusú, tünetű fájdalmak mögött.(x)

   Szerencsére a legtöbb esetben a fejfájásnak egészen egyszerű okai vannak: nem megfelelő folyadékfogyasztás, elhasznált, alacsony oxigéntartalmú levegő a szobában, esetleg túlerőltetett szemek számítógépes munka esetén, de ugyanilyen elterjedt a stressz miatt kialakuló fejfájás is. Ezekben az esetekben egyszerű orvosolni a problémát: jó nagy pohár szénsavmentes ásványvíz, gyümölcslé, friss levegő, nyújtózkodás, természetes fény, és egy kis relaxáció.

   Hol fáj – miért fáj?

   A fejfájás okát sok esetben a fájdalom helye és jellege alapján is kideríthetjük.

   Az úgynevezett epizodikus fejfájás a fej hátsó részén okoz lüktető fájdalmat. Havonta akár többször is jelentkezhet. Kezelni hasonlóképpen kell, mint a migrént. Sokak számára a legrosszabb a halmozott fejfájás. Ez hasogató fájdalommal jár, a fej egyik oldalán, a szem, és a halánték környékén. Néha több hétig, akár hónapokig is elhúzódhat.

   Létezik olyan fejfájás, ami ébredéskor kezdődik, és egész nap tart, este pedig felerősödik. Ez a melléküregekkel kapcsolatos fejfájás. A homlokban, a halántékban, és az arccsontok körül okoz fájdalmat.

   A tenziós fejfájás szinte naponta jelentkezhet. Legjellemzőbb körülírása a satuba fogott fej, vagy az erősen szorító vaspánt.

   Jellemzően fejfájós betegségek, és kísérő tüneteik

   • Arcidegzsába: jellemzője a koponyából kiinduló elviselhetetlen, s gyakran hirtelen fellépő fájdalom. A fájdalmas terület az arcidegek lefutását követik. Kialakulhat a homlok, a halánték vagy az ajkak környékén is. Fájdalomcsillapító tablettával kiválóan enyhíthető.
   • Fogfájás: az állkapocs fájdalma. Fogászati kezelést igényel.
   • Izomgörcs: a nyakizmok görcse néha a nyakcsigolyák ízületi bántalmai előtt jelentkezik. A fájdalom gyakran a nyak hátsó részén vagy a fejtetőn lép föl, főként éjszakánként. Orvosi kivizsgálás szükséges.
   • Migrén: az egyik szem látászavara, hányinger, hányás. Fájdalomcsillapítás szükséges.
   • Homloküreg-gyulladás: megfázás, reggeli torokfájás, éjszakánként száraz köhögés. Homloküregröntgen javasolt.
   • Középfülgyulladás: hirtelen siketség az egyik fülben, láz, fáradtságérzés. Fülvizsgálat, gyógyszeres kezelés szükséges.
   • Agyhártyagyulladás: láz, nyakmerevség, fáradtságérzet, fertőzéses megbetegedés (mumpsz). Gerincfolyadék vizsgálatával kideríthető.
   • Arteriás eredetű magas vérnyomás: légszomj, szapora érverés, súlygyarapodás, időnként vizenyő (ödéma). Vérnyomásméréssel kideríthető.
   • Halántéktáji verőérgyulladás: erős fejfájás, hőemelkedés, rágásra jelentkező fájdalom, esetleg vakság. A verőerek falának gyulladásos elváltozása okozza, kivált a halántékon, a fejen és a nyakon. Mindenképpen orvosi ellátást igényel!
   • Orrmelléküregek gyulladása: gennyes váladék, nyomásérzés, fájdalom, az orr eldugul, a szaglás gyengül. A kiváltó októl függően orvosolhatja antibiotikumos kezelés, inhalálás, allergia elleni gyógyszerek, és/vagy váladékoldás.

   Számos betegség húzódhat meg tehát egy-egy fejfájás mögött, az egészen egyszerűtől az ijesztően komoly egészségügyi problémáig – extrém esetben tumor is állhat a háttérben. Érdemes tehát odafigyelni, és szükség esetén szakember segítségét kérni, hogy életminőségünket se ilyen, se olyan fejfájás ne ronthassa a mindennapokban! Ha mégis sürgősen szükségünk lenne egy vény nélkül kapható megoldásra, az Algoflex Forte hatékonyságában fejfájás esetén sem csalódunk.

   A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

   Ibuprofen tartalmú vény nélkül kapható gyógyszer.

   Legutóbb frissült: 2014.05.19 15:44
   • WEBBeteg.hu