Veszélyes merevedési zavarok - Kutatás

Medipress
megjelent:

A halálozás kockázata lépcsőzetes emelkedést mutatott a merevedési zavarok súlyosságának növekedésével egy kutatás szerint.

A merevedési zavarok jól előrejelzik a szívbetegségben szenvedő férfiak esetében a szívrohamot, a stroke-ot és a szívelégtelenséget, továbbá az általános halálozási kockázatot – állapította meg egy új német tanulmány, mely az Amerikai Kardológusok Szövetségének Circulation című folyóiratában jelent meg.

Sokakat érint
Világszerte közel 200 millió férfit érint a merevedési zavar, és a kivizsgálás hiánya miatt nehéz megbecsülni azok számát, akiknél ez keringési megbetegedéssel társul.
Nagyobb bajra is utalhat a merevedési zavar>>

A vizsgálatokból kiderült, hogy a szívbetegségben és merevedési zavarokban szenvedő férfiak esetében kétszer magasabb halálozási kockázattal kell számolni a csak szívbetegekhez képest, továbbá 1,6-szorosára nő a szív eredetű halálozás, a szívroham, a stroke és a szívelégtelenség miatti kórházi kezelés esélye.

Bár az ACE gátlók és az angiotenzinreceptor-blokkolók csökkenthetik a szív-érrendszeri események számát, a gyógyszerek nem befolyásolják a merevedési zavarok kialakulását és lefolyását.

Potencia teszt

A potencia teszt kitöltése>>

"A merevedési zavarokra minden esetben rá kell kérdezni a férfibetegek kikérdezésekor, mivel az az érelmeszesedés korai jele lehet" - mondta el Dr. Michael Böhm, a vizsgálat és a Saarland Egyetem Kardiológiai és Intenzív Terápiás Osztályának vezetője.

A merevedési zavarokat gyakorta kísérte más probléma is

A nemzetközi vizsgálatban 1519 férfi vett részt 13 országban, akiknél kérdőív segítségével mérték fel a merevedési zavarokat és azok súlyossága szerint négy csoportba osztották őket. Kiderült, hogy a merevedési zavarokban szenvedő férfiak átlagban idősebbek és gyakrabban fordul leő náluk magas vérnyomás, stroke, cukorbetegség és nagyobb valószínűséggel végeztek náluk valamilyen alsó húgyúti műtétet is. Kezdetben a férfiak 55 százalékánál álltak fenn merevedési zavarok, náluk 11,3 százalék volt a halálozás kockázata, míg a többieknél csak 5,6 százalék. A többi megbetegedés 16,2, illetve 10,3 százalékban fordult elő.

A halálozás kockázata lépcsőzetes emelkedést mutatott a merevedési zavarok súlyosságának növekedésével. A merevedési zavarok szoros összefüggésben állnak az ereket borító endotel hártya kóros működésével, mely érelmeszesedésben fordul elő.

„A merevedési zavarokkal a háziorvoshoz vagy urológushoz forduló férfiaknak kardiológiai kivizsgálásra is szükségük lenne, hogy időben megkezdődhessen a szív-érrendszeri betegség kezelése is” – javasolta Böhm.

Medipress

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Szabó Zsuzsanna és Dr. Zsuga Judit
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.