Gyümölcsevéssel a Parkinson-kór ellen

Szerző: MTI

A Parkinson-kór súlyos és egyelőre még nem teljesen gyógyítható betegség, egy új vizsgálat azonban azt mutatta, hogy számos színes gyümölcs gyakori fogyasztása igen egészséges a megelőzés szempontjából. Egy angol és egy amerikai kutató közös munkájának eredményeit a legtekintélyesebb ideggyógyászati folyóirat, a Neurology közölte.

Michael J. Fox, a híres amerikai színész és a világ egyik legnagyobb bokszolója, Muhammad Ali lett áldozata ennek a betegségnek és egy holland tulipántermesztő, akinek fehér-piros tulipánját sok országban Parkinson doktor születésnapján, április 11-én sokfelé kiállítják.

A kór bizonyos idegsejtek pusztulásának következménye, emiatt a mozgások szabályozásában fontos szerepet játszó dopamin termelődése zavart szenved.

Aedin Cassidy angol és Xiang Gao amerikai professzor két hatalmas vizsgálat eredményeit dolgozta fel. Az Egyesült Államokban az egészségügyi dolgozók rendszeres, kötelező vizsgálatának adatait évtizedek óta gyűjtik és sokféle kérdés megválaszolására használták.

Az egyik tanulmányban csaknem ötvenezer férfi, a másikban nyolcvanezer nő ellenőrző vizsgálatainak különböző adatait nézték át. Ezek az információk 20-22 éves megfigyelésekre vonatkoztak és többek között részletes táplálkozási szokásokat tartalmaztak.

Hatékony flavonoidok

A kutatók a sok biológiailag aktív flavonoidot tartalmazó gyümölcs evését és az évtizedek alatt esetleg kialakuló Parkinson-kór gyakoriságát nézték. Kiderült, hogy azoknak, akik sok szamócát, áfonyát, almát, narancsot ettek, teát és mértékletesen vörösbort ittak, 40 százalékkal volt kisebb az esélye, hogy Parkinson-kórt kapjanak, mint azoknak, akik éppen ezeket nem szerették.

A flavonoidok hatékonysága között is volt különbség. Az anthocianin vegyületek védték a legjobban a vizsgált személyeket. Ezek a flavonoidok főleg a szamócában, áfonyában találhatók. A szakemberek szerint még sok vizsgálatra van szükség a kérdés tisztázására, de az máris állítható, hogy ezeknek a gyümölcsöknek a rendszeres fogyasztása igen egészséges a Parkinson-kór megelőzése szempontjából is.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Életmódtanácsok Parkinson-kórral...

Számos életviteli változás segíthet a Parkinson-kórral való együttélésben. Orvosával együttműködve olyan kezelési sémát alakíthatnak ki...

A Parkinson-kór tünetei és...

A Parkinson-kór egy progresszív neurológiai betegség, mely a motoros és nem motoros funkciókat egyaránt érinti, ám a vegetatív idegrendszer...

A Parkinson-kóros beteg ideális...

Minden egyén számára fontos a jól összeállított, egészséges étrend, de ez különösen fontossá válik Parkinson-kóros betegek esetében. Ez a...

Hasznos tanácsok a Parkinson-kóros...

A gondozó az a személy, aki rendszeres, folyamatos ellátásban részesít egy családtagot vagy barátot, akinek segítségre van szüksége betegség...

A Parkinson-kór kezelési...

A Parkinson-kórban szenvedő betegek a kezelés kezdetén általában drámai javulást mutatnak. Később a gyógyszerek hatása csökken, amely csak egy...

Mi a Parkinson-kór?

A Parkinson-kór közel 200 évvel ezelőtti első leírása óta a kutatók mára felderítették a hátterében álló rendellenességek legtöbbjét. A...

Parkinson-kór és szegedi bravúr

Új mélyagyi stimulációs eszközt ültettek be egy előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő betegnek a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), a...

A Parkinson-kór diagnosztizálása

A Parkinson-kór egy degeneratív idegrendszeri betegség, nagyon fontos, hogy pontosan diagnosztizálják, amihez több vizsgálatot is el kell végezni....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.