Orrüregbe szippantott őssejtekkel a Parkinson-kór ellen

MTI
megjelent:

A súlyos mozgászavart okozó Parkinson-kór kezelésében áttörő eredményhez vezethet az őssejtterápia egy új formája, melynek során a "mindenható" sejtek az orrüregen át jutnak a szervezetbe. Az eljárás patkánykísérletekben már sikeresnek mutatkozott.

Az őssejtek alkalmazásával sokféle betegséget igyekeznek kezelni. A sejteket pedig sokféle módon juttatják el a szervezet megfelelő helyére. Egy nemzetközi munkacsoport Lusine Danielyan vezetésével számolt be Parkinson-kóros patkányok őssejtes kezelésének eredményéről a Rejuvenation Research című folyóiratban.

A Parkinson-kórt első leírójáról nevezték el, aki 1817-ben közölte megfigyeléseit egy betegéről, aki furcsa végtagremegésben szenvedett. A remegés, amely a későbbiekben a mozgás merevségével és más tünetekkel is jár, ma különböző gyógyszerekkel lényegesen javítható, de maga a kezelés is járhat nem kivánatos hatásokkal.

A nemzetközi munkacsoport a Parkinson-kór tüneteit mutató patkányok orrüregébe juttatta be az őssejteket. Ezáltal a sejtek az agynak azon részéhez juthattak, amely területnek a károsodása a mozgás zavarának legfőbb oka. A kutatók kimutatták, hogy a beültetett őssejtek a beteg patkányok agyában fél évnél is tovább életben maradtak.

Az őssejtkezelés hatása igen jelentős volt. Az állatok mozgása átlag 68 százalékkal javult. A betegség fontos oka, hogy az idegi ingerületvezetésben alapvető szerepet játszó dopamin szintje a szövetekben jelentősen csökken. Az őssejtek hatására a kezelt állatok agyának mozgásközpontjában növekedett a dopaminszint, a kezeletlen patkányokéhoz képest.

Az igen kedvező gyulladáscsökkentő és idegvédő hatásúnak bizonyult őssejteket a csontvelőből nyerték. Külön értékelték a szakemberek az orrnyálkahártya útján történő fölszívódást, mert így jobban a célzott agyközpontokhoz sikerült az őssejteket juttatni és szükség esetén a kezelés nehézség nélkül ismételhető.

(MTI)

Cikkajánló

Mi a Parkinson-kór?

Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Parkinson-kór
A Parkinson-kór közel 200 évvel ezelőtti első leírása óta a kutatók mára felderítették a hátterében álló rendellenességek legtöbbjét. A betegség genetikai és környezeti tényezők kombinációjának eredménye. Három jellemző tünetét már Parkinson is leírta: a mozgások lelassulása (bradykinesia), az izmok feszessége (rigor) és a remegés (tremor).
Endometriózis
Endometriózis

A mozgás- és manuálterápia szerepe.

Lázcsillapítási módszerek
Lázcsillapítási módszerek

Mi a teendő láz esetén?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Kerekes Éva
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.