• Tudásteszt nőgyógyászti kérdésekből - Ön tudja a választ?

    WEBBeteg szerkesztőség
    Szerző: WEBBeteg szerkesztőség

    Mennyire tud eligazodni a nőgyógyászat körébe tartozó kérdések között? Mindig tudja a helyes választ? Töltse ki tesztünket, és olvassa el cikkeinket, hogy Ön is tájékozott lehessen! A cikk végén megtalálja a helyes megfejtéseket.

    1., Milyen tünetek kísérhetik a menzesz elmaradásán kívül a terhességet?

    A., Jelentkezhet émelygés, hányinger, hányás is.

    B., Megnő a szexuális vágy.

    C, Berepedezenek a körmök.

    A terhesség jeleiről


    A terhesség időtartama 40 hét, amit az utolsó vérzés első napjától számolnak. Ennek megfelelően a menstruáció elmaradásakor már 4 hetes terhességről beszélünk (szabályos 28 napos ciklus esetén).
    A terhességi tünetek tehát körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek. A kismama által észlelhető legnyilvánvalóbb jel a havi vérzés elmaradása. Néhány esetben előfordulhat a menstruáció várható időpontjában kevés vérzés, ez azonban jellegében más, mint a normál menstruáció.
    Sok várandós nő beszámol enyhe alhasi görcsökről, nyomásérzésről és a mellek érzékennyé válásáról.
    Olvasson tovább a terhesség jeleiről>>
    Hirdetés

    2., Milyen tünetek jelzik a hüvely gombás fertőzését?

    A., Sűrűn jelentkező fejfájás.

    B., A belső comb zsibbadása.

    C., A hüvelyváladék mennyisége jelentősen fokozódik, fehéres-sárgás színű, "túrós" jellegű.

    A leggyakoribb hüvelyfertőzések


    A hüvelyben előforduló baktériumok összetételét és mennyiségét számos tényező határozza meg, illetve egyensúlyát könnyen felboríthatja, például a szervezet hormonális állapota, a táplálkozás, bizonyos gyógyszerek alkalmazása, egyes mosakodószerek túl gyakori alkalmazása.
    A gombás hüvelyfertőzés (candida) olyan gyakori, hogy minden nyolcadik nőt legalább egyszer érint élete folyamán (gyakran már gyermekkorban jelentkezik).
    A hüvely gombás fertőzése arra fogékony egyénekben többször visszatérhet, ha azonban egy éven belül több,  mint 5-6 alkalommal fellép, az fel kell, hogy keltse az orvosban a páciens immunrendszer-elégtelenségének a gyanúját.
    Olvasson tovább a hüvely leggyakoribb fertőzéseiről>>

    3., Milyen fogamzásgátlási módszer véd a fetőzésektől és nemi betegségektől is?

    A., Óvszer.

    B., Méhen belüli, hormontartalmú fogamzásgátló eszköz.

    C., Férfi fogamzásgátló.

    A fogamzásgátlási módszerek


    Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer a hatékonyságát, kockázatait és költségvonzatát is.
    Optimális esetben a terhesség a pár számára legmegfelelőbb időpontban következik be. Ez azt is jelenti, hogy a gyermekvállalás előtti időszakban, valamint a tervezett gyermekek megszületése után gondoskodni kell a teherbe esés elkerüléséről.
    Olvasson tovább a fogamzásgátlás módjairól>>

    4., Milyen tünetei vannak a méhnyakráknak?

    A., Gyakori szájszárazság.

    B., Bár korai stádiumban a daganat csak elvétve okoz panaszokat, a szűrővizsgálat során már ilyenkor is láthatók olyan kóros elváltozások, melyek további vizsgálatokra ösztönöznek. Tünetek általában csak az előrehaladott, már nem gyógyítható elváltozásoknál jelentkeznek.

    C., Haspuffadás.

    A méhnyakrákról és a HPV vírusról


    A méhnyakrák már korai stádiumban is már jól felismerhető, és megfelelő kezeléssel akár végleges gyógyulás is elérhető, ennek ellenére a megbetegedés napjainkban is kiemelkedő helyet foglal el a halálozási statisztikákban. A méhnyakrák leggyakrabban 35-65 éves korú nők körében fordul elő, egyre gyakrabban figyelhető meg azonban fiatalabb korban is. 
    A méhnyakrák kialakulásában a humán papilloma vírus (HPV) egyes típusainak szerepe bizonyított, ezen vírusok ugyanis a daganatosan elfajult szövetek 80-90 százalékában kimutathatók.
    Olvasson bővebben a méhnyakrák tüneteiről és megelőzéséről>>

    5., A párok hány százaléka meddő hazánkban?

    A., A párok mintegy 30 százaléka meddő.

    B., A párok 5 százaléka meddő.

    C., A párok 15-20 százaléka meddő, de orvosi segítséggel még létrejöhet a terhesség.

    A női meddőségről


    Meddőségről akkor beszélünk, ha fogamzásgátlást nem alkalmazva, rendszeres szexuális élet mellett sem következik be a teherbeesés egy év időtartam alatt. A női meddőség leggyakoribb okai között a petevezető károsodása, elzáródása, az endometriózis, a peteérés rendellenességei, a prolaktin szint emelkedése, a policisztás ovarium szindróma kialakulása, a korai menopauza, a jóindulatú méhüregi fibroidok, és a kismedencei összenövések szerepelnek.
    Olvasson tovább a női meddőségről>>

    ***

    Helyes válaszok


    1. - A; 2. - C; 3. - A ; 4. - B; 5. - C

    (WEBBeteg szerkesztőség, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermek szakorvos)

    Módosítva: 2013.12.27 02:22, Megjelenés: 2013.12.27 02:22
   • Cikkajánló

    Száraz szem

    Száraz szem

    Dr. Cserháti Zoltán

    A száraz szem okai és hajlamosító tényezői. Mire figyeljünk?

    Elalvást segítő tippek

    Elalvást segítő tippek

    Szponzorált tartalom

    4+1 jó tanács, hogyan aludjunk jól és pihentetően home office idején. (x)

    Szülés utáni hüvelyszárazság és hüvelyi irritáció

    Nagyon kellemetlen, a mindennapokat és a szexuális együttléteket is nehezítő, fájdalmassá tevő panasz a hüvely szárazsága és a hüvelyi irritáció érzése. Azt gondolhatnánk, hogy ezek a panaszok csak a változókorban jelentkeznek, pedig ez nem így van, a tüneteknek többféle kiváltó oka is lehet.

    A hüvelyszárazság és az endometriózis

    Az endometriózis olyan nőgyógyászati betegség, melynek során a méhnyálkahártya rendellenes helyen, a kismedencében, a hasüregben, a hasfalban vagy a gáton jelenik meg. Nagyon ritkán a szervezetben máshol, távolabbi szerveken, például a tüdőben is megjelenhet.

    Nőgyógyászati daganatok és fogamzásgátlás

    A legtöbb fogamzásgátló, elsősorban a hormonális módszerek a női ivarszerveken fejtik ki hatásukat, ezért ezen szerveket érintő elváltozások jelenléte esetén körültekintően kell megválasztani a lehetséges legjobb fogamzásgátló eszközt. A legtöbb daganatra a barrier módszerek nincsenek hatással, ezért ezek használata szinte minden esetben megfelelő lehet.

    Kényes téma: kislányok a nőgyógyásznál

    A nőgyógyász széke ijesztő lehet egy kislány számára, de akár még egy tinédzserben is okozhat szorongást. Holott vannak élethelyzetek, amikor elkerülhetetlen a találkozás.

    A 10 leggyakoribb nőgyógyászati tévhit

    Gyakori tévhit, hogy az óvszerrel nem kapható el semmi. Ezzel kapcsolatban és ehhez hasonló tévhitekről kérdezte a WEBBeteg Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász szakorvost. Gyakori nőgyógyászati hiedelmek és az orvos válasza.

    Kiváló szakmai tudásával s empátiájával nők százait menti meg

    Angyali bájjal, olthatatlan tudásvággyal, segítőkészséggel, zseniális szakmai tudással, és rátermettséggel: dr. Bartha Tünde szülész-nőgyógyász klinikai orvos immár lányok, asszonyok példaképe, s választott orvosa. A valaha, kicsiny lányként énekesnőnek készülő doktornő jó időben, családi késztetésre, végül mégis az orvosi egyetemet végezte el. Két szakterület között kellett meghoznia a saját döntését. Pathológus lesz, vagy szülész-nőgyógyász? Az utóbbit választotta.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.