Tudásteszt nőgyógyászti kérdésekből - Ön tudja a választ?

WEBBeteg szerkesztőség
Szerző: WEBBeteg szerkesztőség

Mennyire tud eligazodni a nőgyógyászat körébe tartozó kérdések között? Mindig tudja a helyes választ? Töltse ki tesztünket, és olvassa el cikkeinket, hogy Ön is tájékozott lehessen! A cikk végén megtalálja a helyes megfejtéseket.

1., Milyen tünetek kísérhetik a menzesz elmaradásán kívül a terhességet?

A., Jelentkezhet émelygés, hányinger, hányás is.

B., Megnő a szexuális vágy.

C, Berepedezenek a körmök.

A terhesség jeleiről

A terhesség időtartama 40 hét, amit az utolsó vérzés első napjától számolnak. Ennek megfelelően a menstruáció elmaradásakor már 4 hetes terhességről beszélünk (szabályos 28 napos ciklus esetén).
A terhességi tünetek tehát körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek. A kismama által észlelhető legnyilvánvalóbb jel a havi vérzés elmaradása. Néhány esetben előfordulhat a menstruáció várható időpontjában kevés vérzés, ez azonban jellegében más, mint a normál menstruáció.
Sok várandós nő beszámol enyhe alhasi görcsökről, nyomásérzésről és a mellek érzékennyé válásáról.
Olvasson tovább a terhesség jeleiről>>

2., Milyen tünetek jelzik a hüvely gombás fertőzését?

A., Sűrűn jelentkező fejfájás.

B., A belső comb zsibbadása.

C., A hüvelyváladék mennyisége jelentősen fokozódik, fehéres-sárgás színű, "túrós" jellegű.

A leggyakoribb hüvelyfertőzések

A hüvelyben előforduló baktériumok összetételét és mennyiségét számos tényező határozza meg, illetve egyensúlyát könnyen felboríthatja, például a szervezet hormonális állapota, a táplálkozás, bizonyos gyógyszerek alkalmazása, egyes mosakodószerek túl gyakori alkalmazása.
A gombás hüvelyfertőzés (candida) olyan gyakori, hogy minden nyolcadik nőt legalább egyszer érint élete folyamán (gyakran már gyermekkorban jelentkezik).
A hüvely gombás fertőzése arra fogékony egyénekben többször visszatérhet, ha azonban egy éven belül több, mint 5-6 alkalommal fellép, az fel kell, hogy keltse az orvosban a páciens immunrendszer-elégtelenségének a gyanúját.
Olvasson tovább a hüvely leggyakoribb fertőzéseiről>>

3., Milyen fogamzásgátlási módszer véd a fetőzésektől és nemi betegségektől is?

A., Óvszer.

B., Méhen belüli, hormontartalmú fogamzásgátló eszköz.

C., Férfi fogamzásgátló.

A fogamzásgátlási módszerek

Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer a hatékonyságát, kockázatait és költségvonzatát is.
Optimális esetben a terhesség a pár számára legmegfelelőbb időpontban következik be. Ez azt is jelenti, hogy a gyermekvállalás előtti időszakban, valamint a tervezett gyermekek megszületése után gondoskodni kell a teherbe esés elkerüléséről.
Olvasson tovább a fogamzásgátlás módjairól>>

4., Milyen tünetei vannak a méhnyakráknak?

A., Gyakori szájszárazság.

B., Bár korai stádiumban a daganat csak elvétve okoz panaszokat, a szűrővizsgálat során már ilyenkor is láthatók olyan kóros elváltozások, melyek további vizsgálatokra ösztönöznek. Tünetek általában csak az előrehaladott, már nem gyógyítható elváltozásoknál jelentkeznek.

C., Haspuffadás.

A méhnyakrákról és a HPV vírusról

A méhnyakrák már korai stádiumban is már jól felismerhető, és megfelelő kezeléssel akár végleges gyógyulás is elérhető, ennek ellenére a megbetegedés napjainkban is kiemelkedő helyet foglal el a halálozási statisztikákban. A méhnyakrák leggyakrabban 35-65 éves korú nők körében fordul elő, egyre gyakrabban figyelhető meg azonban fiatalabb korban is.
A méhnyakrák kialakulásában a humán papilloma vírus (HPV) egyes típusainak szerepe bizonyított, ezen vírusok ugyanis a daganatosan elfajult szövetek 80-90 százalékában kimutathatók.
Olvasson bővebben a méhnyakrák tüneteiről és megelőzéséről>>

5., A párok hány százaléka meddő hazánkban?

A., A párok mintegy 30 százaléka meddő.

B., A párok 5 százaléka meddő.

C., A párok 15-20 százaléka meddő, de orvosi segítséggel még létrejöhet a terhesség.

A női meddőségről

Meddőségről akkor beszélünk, ha fogamzásgátlást nem alkalmazva, rendszeres szexuális élet mellett sem következik be a teherbeesés egy év időtartam alatt. A női meddőség leggyakoribb okai között a petevezető károsodása, elzáródása, az endometriózis, a peteérés rendellenességei, a prolaktin szint emelkedése, a policisztás ovarium szindróma kialakulása, a korai menopauza, a jóindulatú méhüregi fibroidok, és a kismedencei összenövések szerepelnek.
Olvasson tovább a női meddőségről>>

***

Helyes válaszok

1. - A; 2. - C; 3. - A ; 4. - B; 5. - C

(WEBBeteg szerkesztőség, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermek szakorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Új kezelés segíti a...

Budapesten elsőként a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának Baross utcai részlegén egy 47 éves, előrehaladott...

COVID-19 elleni vakcinálás után...

miután felvette a védőoltást, a megszokotthoz képest mára más lett a menstruációs ciklusa. A lehetséges összefüggést öt kutatóintézet tudósai...

Nőgyógyászati daganatok és...

A legtöbb fogamzásgátló, elsősorban a hormonális módszerek a női ivarszerveken fejtik ki hatásukat, ezért ezen szerveket érintő elváltozások...

A 10 leggyakoribb nőgyógyászati...

Gyakori tévhit, hogy az óvszerrel nem kapható el semmi. Ezzel kapcsolatban és ehhez hasonló tévhitekről kérdezte a WEBBeteg Dr. Zatik János...

Kényes téma: kislányok a...

A nőgyógyász széke ijesztő lehet egy kislány számára, de akár még egy tinédzserben is okozhat szorongást. Holott vannak élethelyzetek, amikor...

Kiváló szakmai tudásával s...

Angyali bájjal, olthatatlan tudásvággyal, segítőkészséggel, zseniális szakmai tudással, és rátermettséggel: dr. Bartha Tünde...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.