Tudásteszt nőgyógyászti kérdésekből - Ön tudja a választ?

WEBBeteg szerkesztőség
Szerző: WEBBeteg szerkesztőség

Mennyire tud eligazodni a nőgyógyászat körébe tartozó kérdések között? Mindig tudja a helyes választ? Töltse ki tesztünket, és olvassa el cikkeinket, hogy Ön is tájékozott lehessen! A cikk végén megtalálja a helyes megfejtéseket.

1., Milyen tünetek kísérhetik a menzesz elmaradásán kívül a terhességet?

A., Jelentkezhet émelygés, hányinger, hányás is.

B., Megnő a szexuális vágy.

C, Berepedezenek a körmök.

A terhesség jeleiről

A terhesség időtartama 40 hét, amit az utolsó vérzés első napjától számolnak. Ennek megfelelően a menstruáció elmaradásakor már 4 hetes terhességről beszélünk (szabályos 28 napos ciklus esetén).
A terhességi tünetek tehát körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek. A kismama által észlelhető legnyilvánvalóbb jel a havi vérzés elmaradása. Néhány esetben előfordulhat a menstruáció várható időpontjában kevés vérzés, ez azonban jellegében más, mint a normál menstruáció.
Sok várandós nő beszámol enyhe alhasi görcsökről, nyomásérzésről és a mellek érzékennyé válásáról.
Olvasson tovább a terhesség jeleiről>>

2., Milyen tünetek jelzik a hüvely gombás fertőzését?

A., Sűrűn jelentkező fejfájás.

B., A belső comb zsibbadása.

C., A hüvelyváladék mennyisége jelentősen fokozódik, fehéres-sárgás színű, "túrós" jellegű.

A leggyakoribb hüvelyfertőzések

A hüvelyben előforduló baktériumok összetételét és mennyiségét számos tényező határozza meg, illetve egyensúlyát könnyen felboríthatja, például a szervezet hormonális állapota, a táplálkozás, bizonyos gyógyszerek alkalmazása, egyes mosakodószerek túl gyakori alkalmazása.
A gombás hüvelyfertőzés (candida) olyan gyakori, hogy minden nyolcadik nőt legalább egyszer érint élete folyamán (gyakran már gyermekkorban jelentkezik).
A hüvely gombás fertőzése arra fogékony egyénekben többször visszatérhet, ha azonban egy éven belül több, mint 5-6 alkalommal fellép, az fel kell, hogy keltse az orvosban a páciens immunrendszer-elégtelenségének a gyanúját.
Olvasson tovább a hüvely leggyakoribb fertőzéseiről>>

3., Milyen fogamzásgátlási módszer véd a fetőzésektől és nemi betegségektől is?

A., Óvszer.

B., Méhen belüli, hormontartalmú fogamzásgátló eszköz.

C., Férfi fogamzásgátló.

A fogamzásgátlási módszerek

Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer a hatékonyságát, kockázatait és költségvonzatát is.
Optimális esetben a terhesség a pár számára legmegfelelőbb időpontban következik be. Ez azt is jelenti, hogy a gyermekvállalás előtti időszakban, valamint a tervezett gyermekek megszületése után gondoskodni kell a teherbe esés elkerüléséről.
Olvasson tovább a fogamzásgátlás módjairól>>

4., Milyen tünetei vannak a méhnyakráknak?

A., Gyakori szájszárazság.

B., Bár korai stádiumban a daganat csak elvétve okoz panaszokat, a szűrővizsgálat során már ilyenkor is láthatók olyan kóros elváltozások, melyek további vizsgálatokra ösztönöznek. Tünetek általában csak az előrehaladott, már nem gyógyítható elváltozásoknál jelentkeznek.

C., Haspuffadás.

A méhnyakrákról és a HPV vírusról

A méhnyakrák már korai stádiumban is már jól felismerhető, és megfelelő kezeléssel akár végleges gyógyulás is elérhető, ennek ellenére a megbetegedés napjainkban is kiemelkedő helyet foglal el a halálozási statisztikákban. A méhnyakrák leggyakrabban 35-65 éves korú nők körében fordul elő, egyre gyakrabban figyelhető meg azonban fiatalabb korban is.
A méhnyakrák kialakulásában a humán papilloma vírus (HPV) egyes típusainak szerepe bizonyított, ezen vírusok ugyanis a daganatosan elfajult szövetek 80-90 százalékában kimutathatók.
Olvasson bővebben a méhnyakrák tüneteiről és megelőzéséről>>

5., A párok hány százaléka meddő hazánkban?

A., A párok mintegy 30 százaléka meddő.

B., A párok 5 százaléka meddő.

C., A párok 15-20 százaléka meddő, de orvosi segítséggel még létrejöhet a terhesség.

A női meddőségről

Meddőségről akkor beszélünk, ha fogamzásgátlást nem alkalmazva, rendszeres szexuális élet mellett sem következik be a teherbeesés egy év időtartam alatt. A női meddőség leggyakoribb okai között a petevezető károsodása, elzáródása, az endometriózis, a peteérés rendellenességei, a prolaktin szint emelkedése, a policisztás ovarium szindróma kialakulása, a korai menopauza, a jóindulatú méhüregi fibroidok, és a kismedencei összenövések szerepelnek.
Olvasson tovább a női meddőségről>>

***

Helyes válaszok

1. - A; 2. - C; 3. - A ; 4. - B; 5. - C

(WEBBeteg szerkesztőség, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermek szakorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tudásteszt Tudásteszt

Ön felismeri a lisztérzékenység jeleit? Töltse ki tudástesztünket.

A vaspótlás lépcsőfokai A vaspótlás lépcsőfokai

Ha nem kezelik még idejében, a vashiány egyre fokozottabbá válik.

A méhpolip okai, tünetei és...

Az endometriumpolip (endometriumpolyp) vagy méhpolip olyan rendellenes növekedés, amely mirigyeket, stromákat és ereket tartalmaz, amelyek a méh...

Női fertőzések diagnosztikája...

A terhességi gyorstesztek és a COVID-tesztek használata ma már mindennapossá vált, és sok nő ismerkedik új, női gyorstesztekkel is, amelyek azonnali...

Kiváló szakmai tudásával s...

Angyali bájjal, olthatatlan tudásvággyal, segítőkészséggel, zseniális szakmai tudással, és rátermettséggel: dr. Bartha Tünde szülész...

Nőgyógyászati daganatok és...

A legtöbb fogamzásgátló, elsősorban a hormonális módszerek a női ivarszerveken fejtik ki hatásukat, ezért ezen szerveket érintő elváltozások...

A 10 leggyakoribb nőgyógyászati...

Gyakori tévhit, hogy az óvszerrel nem kapható el semmi. Ezzel kapcsolatban és ehhez hasonló tévhitekről kérdezte a WEBBeteg Dr. Zatik János szülész...

Kényes téma: kislányok a...

A nőgyógyász széke ijesztő lehet egy kislány számára, de akár még egy tinédzserben is okozhat szorongást. Holott vannak élethelyzetek, amikor...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.