Adiponektinszint - Miért hasznos a meghatározása?

szerző: Dr. Bérczy Judit és Prof. Dr. Balázs Csaba - Budai Endokrinközpont
frissítve:

Az adiponektinszint vérvétel útján határozható meg. Segítséget nyújt különböző anyagcserebetegségek, mint az inzulinrezisztencia, a cukorbetegség, a metabolikus szindróma, valamint a PCOS diagnózisának felállításában, illetve a kezelés hatékonyságának követésében.

Mi az adiponektin?

Az adiponektin (adiponectin) egy proteinalapú hormon, a zsírsejtek (adipociták) termelik. Javítja az inzulinérzékenységet, segít, hogy szervezetünk hasznosíthassa az inzulint az energiaforrásoknak (például a glükóznak) a sejtekhez való eljuttatására. Csökkenti a zsigeri zsírtömeget és a vérplazma trigliceridtartalmát, illetve növeli a védő HDL-koleszterin szintjét.

Amennyiben a laborvizsgálat alacsony adiponektinszintet állapít meg, az a szénhidrát anyagcserezavar betegségeire utalhat, ugyanis inzulinrezisztencia, 2-es típusú cukorbetegség és PCOS esetén a zsírszövetek nem termelnek elegendő adiponektin hormont.

A vizsgálat a betegségek gyanúja esetén alkalmas a diagnózis megerősítésére, vagy kezelés esetén az állapot nyomon követésére, az elhízás kezelésének nyomon követésére, valamint az szénhidrátanyagcsere-zavarok szív- és érrendszeri szövődményeinek kockázatbecslésére.

Mikor ajánlott az adiponektin-szint meghatározása?

Általában a terheléses vércukorvizsgálat (OGTT) helyett szokta javasolni a kezelőorvos az adiponektin értékének meghatározását. A vizsgálat ugyanis lényegesen egyszerűbb és az érintettek számára kevésbé megterhelő: a vizsgálathoz nem szükséges a sok esetben kellemetlen mellékhatásokat okozó cukoroldat elfogyasztása, hanem éhomi vércukor- és inzulinszint meghatározás mellett is alkalmazható.

A vércukorterheléssel és többszöri szúrással együtt járó terheléses vércukorszint vizsgálat kapcsán sokan kellemetlen mellékhatásokról számolnak be. Már önmagában az émelyítően édes cukros folyadék elfogyasztása sem kellemes, hányingert is okozhat, ám az egyes vérvételek között előfordulhat az is, hogy valakinek annyira leesik a vércukorszintje, hogy a tesztet le kell állítani. Az OGTT kellemetlen következményei elkerülhetők, ha a vérvizsgálat során az adiponektin mértékét ellenőriztetjük.

Bővebben Terheléses vércukorvizsgálat (OGTT)

Vércukorszintek és inzulinszint
Az inzulinrezisztencia, a PCOS és a 2-es típusú cukorbetegség kivizsgálása során el kell végezni a vércukorszint és az inzulinszint meghatározását. Az éhgyomorra mért értékek mellett, a megadott mennyiségű cukrot tartalmazó ital elfogyasztása után mért adatok is fontos információt szolgáltatnak, a vércukorszint meghatározását ezért több alkalommal: éhgyomorra, a cukorterhelés 60. és 120. percében is el kell végezni.
A 0’VC (éhomi vércukor) értéket normálisnak tekintetjük, ha az 6,0 mmol/l vagy ennél kisebb.
IFG (emelkedett éhomi vércukor – impaired fasting glucose) fennállását állapítjuk meg, ha a 0’VC ≥ 6,1 és 0’VC < 7,0 mmol/l, a 7,0 mmol/l-t elérő vagy meghaladó 0’VC értéket pedig lehetséges diabetes mellitus (2-es típusú cukorbetegség) jelzéssel minősítik.
Az IGT (csökkent glükóz tolerancia – impaired glucose tolerance) és a 2-es típusú cukorbetegség diagnózisát az OGTT eredmény alapján állítják fel. Az IGT fennállását akkor mondjuk ki, ha a 120’VC ≥ 7,8 és 120’VC < 11,1 mmol/l volt, 2-es típusú cukorbetegség fennállását pedig akkor állapítjuk meg, ha a 120’ VC a 11,1 mmol/l koncentrációt elérte vagy meghaladta.
A HOMA-index jelenleg még az inzulinrezisztencia jellemzésének egyik legegyszerűbb mérőszáma. A HOMA-index meghatározásához nem kell mást tenni, mint az éhgyomi vércukor értékét és az éhgyomi inzulin értékét összeszorozni, majd a szorzatot elosztani 22,5-tel. Inzulinrezisztencia-hajlamra az utalhat, ha ez az index 2 fölött van, ha pedig ez az érték meghaladja a 4-et, már inzulinrezisztenciáról van szó.

Miként történik a vizsgálat?

Az adiponektinszint meghatározása vérvétellel történik, nincs mellékhatása. A vizsgálat a reggeli órákban történik, érkezzen éhgyomorra. A szokásos gyógyszereket be lehet szednie, erről azonban tudnia kell az orvosnak.

Az adiponektinszint mérése szükséges a betegség diagnózisának megállapításához és később, a kontroll alkalmával a javulás mértékének meghatározásához megismételhető.

Az adiponektin index értelmezése

Az adiponektin szintjét a vércukor- és inzulinszintekkel összefüggésben kell értelmezni. Ehhez hozták létre az adiponektin, az éhomi vércukorszint és éhomi inzulinszint értékéből számított adiponektin indexet (ADI).

A normál adiponektin index 1,0-1,9 közötti.

A magasabb ADI érték védőfaktor lehet a zsigeri zsírszövet felszaporodásának megakadályozásában, a kövérségi állapot kialakulásában. Gyulladáscsökkentő, zsírégető, anyagcsere-fokozó hatása van.

Amennyiben alacsonyabb a vérben az adiponektinszint, könnyebben felborul az anyagcsereháztartás, könnyebben kialakul az elhízás, mert növekszik a zsigeri zsírszövet, lassul a zsírégetés, és egyebek mellett a diabétesz kockázata is növekvő tendenciát mutat ilyenkor, könnyebben alakul ki hormon egyensúlytalanság. Az ADI érték jelentősen csökkent a PCOS-ban és a PCOS mellett metabolikus szindrómában szenvedő egyénekben, összehasonlítva az egészséges emberekkel.

A nem megfelelő értéknél az esetleges kezelésről, gyógyszeres terápiáról mindenképpen endokrinológus szakorvosával beszéljen! A teszt a terápia során megismételhető, így pontos képet kap a beteg és orvosa a későbbiekben is.

Lásd még Mikor mondható ki valakiről, hogy cukorbeteg?

Budai EndokrinközpontSzakértők: Dr. Bérczy Judit endokrinológus és Prof. Dr. Balázs Csaba immunológus, endokrinológus - Budai Endokrinközpont

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.