• Nyelvzsibbadás - Mi okozhatja?

    WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

    A nyelvzsibbadás egy viszonylag gyakori panasz az orvoshoz fordulók körében. A betegek nem mindig tudják megfogalmazni, hogy milyen érzés ez, gyakran az ízérzés zavarával tévesztik össze.

    Gyakran kelt szorongást, riadalmat a betegekben, mivel leginkább súlyos agyi betegségek fennállásához kötik. Kevésbé ismert tény az, hogy a nyelvzsibbadás számos egyéb betegség kísérő tünete is lehet.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A nyelvben számos érző ideg-végkészülék található, hiszen egyik feladata az íz érzékelése, mely igen bonyolult mechanizmus révén jön létre.

    Az érző-végkészülékeket különböző kémiai anyagok hozzák ingerületbe, ahonnan az információt az agyi feldolgozó központba több agyideg „szállítja”. A központban történik meg az információ feldolgozása és alakul ki az érzet.

    Ebből a bonyolult útvonalból következik az, hogy bármely pontban bekövetkező átmeneti vagy tartós károsodás zsibbadásérzést kelthet, mely az érző rendszer működészavarának egyik jele. 

    Minek a tünete lehet a lepedékes nyelv?

    A nyelv felszínén jelentkező fehér színű, letörölhető elváltozás minden esetben valamilyen egészségügyi problémára utal. Egyes esetekben kisebb életmódváltással is megelőzhető kialakulása, máskor komolyabb veleszületett vagy szerzett betegség áll a háttérben. A nyelven található lepedéket leggyakrabban a Candida albicans gomba okozza. Ha azonban adott kezelésre nem tűnik el a folt, akkor az felveti a rák előtti állapotot, a leukoplakiát. Kiváltó oka lehet a rossz szájhigiénia, a dohányzás, a hiányos és vitaminszegény táplálkozás, a legyengült állapot, egyes krónikus betegségek és fertőzések.

    Minek a tünete lehet a lepedékes nyelv?

    A leggyakrabban nyelvzsibbadással járó betegségek:

    • Szájüregi folyamatok, ide sorolhatók a különböző fogászati megbetegedések pl szuvas fog, melyek a nyelven helyi irritációt okozhatnak; ínygyulladás; fogtömések, melyek allergiás reakciót válthatnak ki; szájüregi fertőzések pl. gombás fertőzés, aftosis (vírus fertőzés), általános fertő betegségek pl gyermekkorban a himlők; szájüregi daganatok. Minden esetben elsőként ezekre a helyi folyamatokra kell gondolni, ha egyéb figyelmeztető tünet nincs.

    • Ételek: kevésbé ismert, hogy arra érzékeny egyéneknél bizonyos fűszerek hatására tartós nyelvzsibbadás alakulhat ki, mely akár 1-2 hétig is fennállhat. Ilyenkor semleges szájvizek használata, gyorsíthatja az érző végkészülékek „feléledését”.
     Fontos, az átmeneti károsodást okozó anyag felismerése, és a későbbiekben annak elkerülése, mert akár tartós, visszafordíthatatlan károsodás is kialakulhat rendszeres használata során.

    • Allergia, szénanátha részjelensége lehet a szájpad viszketéssel egyidejűleg. „Allergia-ellenes” szerek megszüntetik a panaszokat.

    • Gyógyszer mellékhatás kapcsán is jelentkezhet. Többféle gyógyszer szedése mellett leírták jelentkezését, de ez természetesen nem azt jelenti, hogy biztosan minden betegnél megjelenik, aki az adott gyógyszert szedi. Ilyen szerek pl. pszichiátriai szerek, vérnyomáscsökkentők.
     Ha a betegtájékoztatón szerepel ez a mellékhatás és más ok kizárható a nyelvzsibbadás mögött, a gyógyszer elhagyásával rövid időn belül megszűnik a panasz. Az adott gyógyszer szedésének felfüggesztését, mindig csak orvossal megbeszélve lehet végrehajtani.

    • Cukorbetegség esetén vércukorszint esés első tünete lehet, mint a szimpatikus idegrendszer vészreakciójának része.

    • Migrén esetén auratünet, azaz a fejfájást megelőző tünet lehet, mely megszűnik a fejfájás jelentkezésével. Ha tartósan fennáll azt követően is, orvosi vizsgálat indokolt.

    • Epilepsziás roham esetén lehet a roham előtti aura tünete is, de lehet rohamjelenség is.

    • Időnként leírják angina pectoris szindrómában, azaz heves mellkas, szívtáji fájdalmak esetén is, mint kísérő tünetet.

    • Pszichiátriai betegségekhez, leggyakrabban pánik szindrómához, depresszióhoz, szorongásos betegségekhez társulhat.

    • Stroke (agyvérzés, agylágyulás) esetén akkor jelentkezhet, ha a károsodás az agytörzset vagy az érző agykérget érinti vagy a megfelelő idegpályákat.

    • Agydaganat első tünete is lehet, mely kialakulhat az érzetet a központban szállító agyideg mentén (ezek általában jóindulatúak), de az agyi feldolgozó központoknak megfelelően is.

    • Sclerosis multiplex-hez is gyakran társuló tünet a subok (azaz fellángolások) idején. Subok kezelésével megszűnik.


    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

    Legutóbb frissült: 2018.05.07 16:04
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az ősz leggyakoribb betegségei

    A forró nyári napok után üdítően hat a nyár végi, ősz eleji hűvösebb idő. Megkezdődött az iskola, és itt van az őszi kirándulások, majd a szüret ideje is.

    Rejtett jelek a lábon - Milyen betegségre utalnak?

    A lábfejeken és a lábujjakon látható elszíneződést, duzzanatot nem szabad figyelmen kívül hagyni, a láb és a körmök fontos jelzést közvetítenek. Egyes betegségek nem jelentkeznek feltűnő panaszokkal, olykor csak a lábon megjelenő elváltozások hívják fel rájuk a figyelmet.

    Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni.

    Mekkora esélye van, hogy 5 éven belül meghal? - Becslés vérteszttel

    Jelenleg több száz olyan konkrét betegség létezik, amelynek a diagnosztikai kritériumaihoz, azaz, hogy fennáll-e a betegség vagy sem, elegendő egy egyszerű vérvizsgálat. A vérben előforduló különböző eltérések lehetnek kórjelzőek, előszűrésnek tehát kiváló a vérvétel, nem helyettesítik azonban a pontos diagnosztikát.

    Élet a skizofréniával - A terápia mellékhatásai

    A skizofrénia egy súlyos pszichiátriai betegség, mely még nem gyógyítható, de a tudomány mai állása szerint korszerű gyógyszerekkel már kellően kiegyensúlyozott, jó életminőség biztosítható. Vajon milyen hatást gyakorolhat a hosszabb távú gyógyszerszedés ebben a kórképben a betegre?

    Kullancs terjesztette betegségek és tüneteik

    Európában tucatnyi fertőzést terjesztenek a kullancsok. A négy legfontosabb betegség (kullancsencephalitis, Lyme-kór, TIBOLA, nyúlpestis) tüneteiről, lappangási idejéről, kezeléséről és a prognózisáról is bővebben olvashat cikkünkben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.