Epilepsziás roham téma

Epilepszia szindrómák

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus - 2022-09-30 15:33
Az epilepszia nem egységes betegség, az elnevezés sok szindróma összefoglaló elnevezése. Közös bennük a fő klinikai jellemző, az ismétlődő, rövidebb-hosszabb rohamszerű esemény (epilepsziás roham), amely általában spontán lép fel és önmagától szűnik.

Az agydaganat tünetei és típusai

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-04-25 20:33
Az agydaganat tünetei gyakran hosszú ideig nem jelentkeznek, így a betegség rejtve marad, mivel sok esetben sokáig semmilyen panaszt sem okoz. A tünetek alapján az agydaganat nehezen diagnosztizálható, gyanú esetén keressen fel szakorvost!

Antiepileptikumok

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész - 2022-04-19 07:33
Mivel a rendszeresen kialakuló rohamok hosszú távon idegsejtpusztulást okozhatnak, az epilepszia mindenképp gondos odafigyelést és kezelést igényel. Erre szolgálnak az antiepileptikumok, amelyek az epilepsziás rohamok oldására, illetve a görcsrohamok megelőzésére szánt gyógyszerek.

Az epilepsziás roham felismerése - Az epilepszia tünetei

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - 2022-03-09 18:33
Epilepszia
A közvélekedéssel ellentétben az epilepsziás rohamok gyakran nagyon enyhék, sokszor a beteg egyszerűen csak néhány másodpercig üresen néz valamerre.

Az epilepszia kezelése

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus - 2021-12-23 07:33
A legtöbb epilepsziás beteg gyógyszer szedésével is rohammentessé válhat, idővel pedig sokan - a gyerekek pedig döntően - meg is gyógyulnak.

Epilepszia és terhesség

WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus - 2021-03-19 03:07
A fiatal felnőtt nők életének legszebb kiteljesedése a terhesség, az utód születése, az anyaság. Az epilepszia nem zárja ki, hogy valaki teherbe essen és gyermeket szüljön. Ám vannak bizonyos dolgok, melyekre kiemelt figyelmet kell fordítani.

Mi a különbség a lázgörcs és az epilepsziás roham között?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus - 2020-11-15 17:05
Lázgörcs
A lázgörcs - bár epilepsziás jellegű roham, de - nem epilepszia! Ez egy korhoz kötött, genetikai eredetű alkalmi roham, ami csakis gyermekkorban, 3 hónapos és 5 éves kor között fordulhat elő. Későbbi életkorban, ha egy lázas betegnek epilepsziás jellegű rohama van, az már nem lázgörcs!

A rohamok fogságában - Élet epilepsziával

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus - 2020-06-05 14:36
Epilepszia
Az epilepszia olyan krónikus, rohamokban jelentkező betegség, amelyben az agyi idegsejtekben rendellenesen fokozódnak a kisülések. Sokan nem is tudják, hogy egy epilepsziás beteg rohama alatt hogyan tudnának segíteni, ezért gyakran - még ha segítő szándékkal is - többet ártanak, mint használnak.

Ijesztő rohama volt a páromnak - Mit tegyek? Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus - 2018-03-18 16:04
A páromnak hirtelen jövő epilepsziás rohama volt, soha nem volt még ilyen neki, és soha nem láttam még ilyet! Nagyon megijedtem! - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Epilepszia és gépjárművezetői alkalmasság

WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus - 2016-11-13 06:11
A gépjármű vezetési alkalmasságot a krónikus betegségek, így az epilepszia fennállása is alapvetően befolyásolja. Általánosságban minden epilepsziás beteget, aki nem rohammentes, a jogosítványszerzés szempontjából alkalmatlannak nyilvánítanak, ám a jogszabályok lehetőséget biztosítanak az egyéni mérlegelésre is.

Híres epilepsziások

WEBBeteg - O.K.T., fordító - 2016-03-20 00:11
A történelmi feljegyzések tanúsága szerint jó néhány híres ember szenvedett epilepsziában; a betegség nem válogatott sem rang, sem hírnév tekintetében. Az epilepszia az emberiség egyik ősi, feljegyzésekben leggazdagabb, megkülönböztetett figyelemmel kísért kórképe.

Orvos válaszol: terhesség alatt árthat a magzatnak az epilepsziás roham?

WEBBeteg - Dr. Pétervári László, szülész-nőgyógyász - 2013-10-31 13:21
Terhes vagyok, és van egy betegségem az epilepszia, amire gyógyszert is szedek. Volt már rohamom, ez árthat a magzatnak? Most 23 hetes terhes vagyok, eddig minden rendben volt a magzattal. Árthat a babának az epilepsziás roham, és ha igen akkor milyen kockázatai vannak?

Forradalmi műtéttel tízezer epilepsziásért

WEBBeteg - Abonyi Anita, újságíró - 2011-03-25 13:21
Agyi pacemaker beültetésével csökkenthető az epilepsziások rohama egy új sebészeti eljárás szerint, melyet a világon az elsők között a Pécsi Tudományegyetem idegsebészei alkalmaztak. A mély agyi stimulációs eszköz új terápiás lehetőséget jelenthet elviekben a megközelítőleg 60.000 magyarországi epilepsziás beteg jelentős részének. Annak jártunk utána, hogy ki és milyen feltétellel juthat a jövőben ehhez az eszközhöz, és ezzel mennyiben javulhat a beteg életminősége.
Jelentősen csökkenthető az epilepsziás görcsrohamok gyakorisága az úgynevezett mély agyi stimulációs eszköz (agyi pacemaker) beültetésével; az új sebészeti eljárást a világon elsők között a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikáján és Neurológiai Klinikáján a napokban kezdték alkalmazni.

A Kawasaki-kór

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2009-01-08 11:03
A betegség a koszorúerek szűkületét okozhatja, mely szívinfarktushoz vezet. A kórt először Tomisaku Kawasaki gyermekgyógyász írta le. Az esetek 80 százaléka 5 éves kor alatt fordul elő és 10 éves kor felett a betegség megjelenése nagyon ritka.

Epilepszia fejfájás után

Orvos valaszol - Dr. Kerekes Éva - 2017-07-25 14:19
Jo napot, sajnos 3 napja volt egy epilepszias rohamom.38 eves vagyok soha nem volt ilyenem.Hozzatartozik hogy elotte 4napig lazam es fejfajasom volt, erre szedtem magamtol algopyrint a kotelezo gyogyszereimet melle ami a symcumar, mirulit.Es a roham

Kábítószer okozhat epilepsziát?

Orvos valaszol - Dr. Kerekes Éva - 2014-05-25 14:53
A családban van egy 25 éves fiatalember. 14 évesen "bukott le" először tudatmódosító szerek használatával (csattanó maszlag és kanabisz) . Gyanakodtunk, hogy folytatta, de hiába próbáltunk hatni Rá. 18 évesen a rendőrség kapta kanabisz fogyasztáson,

Terhesség alatt árthat a magzatnak az epilepsziás roham?

Orvos valaszol - Dr. Pétervári László - 2013-09-29 20:14
Terhes vagyok es van egy betegsem az epilepszia! Gyogyszert szedek a neurotop300mg es a lamictal 100mg a neurotopbol 2 es fel tabletat szedek naponta es a lamicralbol 2 tabletat! Volta rohamom az arthat a magzatra? Most 23 hetes terhes vagyok edig