A Bobath-módszer hazánkban is sikerrel alkalmazott terápia

szerző: Balogh Mária, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A Bobath-módszer kidolgozása Dr. Karel Bobath, neurológus és Berta Bobath, gyógytornász nevéhez fűződik. A módszer középpontjába az agykárosodás okozta izomtónus normalizálását állították a speciális gyakorlatok segítségével.

A Bobath-koncepció
A Bobath-módszerrel kezelt betegek a terápia elsődleges előnyeként a személyre szabottságot és a foglalkozásokba csempészett kreativitást említik. A terápia előnye a szakemberek oldaláról tekintve, hogy az alapelvek mellett a terapeuta szabad kezet kap, hogy a foglalkozást az adott páciens egyéni igényeihez igazodva végezze.

A Bobath-módszert alkalmazó szakemberek több más fejlesztőmódszerrel ellentétben nem az izomerősítő gyakorlatokat helyezik előtérbe, mivel az izmok tónusnövelésével nő a görcsös állapotok erőssége. A Bobath-koncepció egyik lényeges célja a görcsök megelőzésére szolgáló gyakorlatok végzése, majd a testrészek izomzatának a megfelelő mozgásszakaszokra való felkészítése. Ezeknek a gyakorlatoknak egyik fontos elemét képezik a nyújtógyakorlatok, melyek a görcsös állapotok elkerülésében nagy szerepet játszanak.

Az eredeti Bobath-módszert mára a gyakorlat és az elmélet fejlődése részben módosította. A továbbfejlesztett változatot nemzetközi rövidítéssel NDT-nek (Neuro-Developmental Treatment) hívják. A sajátos technikára épülő módszert hazánk számos felnőtteket és gyermekeket gyógyító klinikáján, rehabilitációs és korai fejlesztő intézetében el lehet érni szakorvosi javaslatra.

Napjainkban már nem feltétlenül csak a súlyos agyi károsodás okán válhat szükségessé a Bobath-gyógytorna, hanem akkor is, ha a csecsemő vagy a kisgyermek mozgásfejlődésében lemaradás, eltérés mutatkozik korosztályához képest.

A Bobath házaspár elsősorban a megváltozott izomtónusban, koordinációs zavarokban, a fennmaradó csecsemőkori reflexben, valamint ezek különféle kombinációjában összegezte a rendellenes tüneteket, és magának a terápiás gyógytornának a lényegét - tudtuk meg Kertész Éva, gyógytornásztól, aki Londonban sajátította el a Bobath-módszert egy kilenc hónapos kurzus alkalmával.

- A Bobath-módszer alappillérei az alapvető tartási és mozgási funkciók betanítása és fejlesztése, természetesen a klinikai tünetektől, illetve az agyi károsodás súlyosságától függően. A gyógyítás középpontjában a fej- és törzskontroll kialakítása, a nyak-, váll-, kar-, kéz- és lábtámasz, valamint az ugráskészség fejlesztése áll, az életkornak és betegségtípusnak megfelelően. Mindezek mellett a statikus és dinamikus egyensúly megteremtésén és az eszközhasználat, valamint a motoros képességek fejlesztésén van a hangsúly.

Miként működik együtt a páciens és a gyógytornász?

- Minden esetben ismerkedés előzi meg a gyakorlatok elkezdését. A gyermekek kezelését szakorvosok és gyógytornászok együtt határozzák meg, majd a kitűzött célokat, a terápia lényeges elemeit megbeszélik a szülőkkel vagy a felnőtt beteggel és hozzátartozóival.

Hogyan képzeljük el a Bobath-módszert a gyakorlatban?

- Barátságos környezetben, színes, fejlesztő, gyógytornához szükséges eszközökkel, a gyermek teljes bevonásával zajlik minden feladatsor. Kezdetben játék közben figyeljük a kicsik tevékenységét, mozgását és azok szabálytalanságát. A gyógytorna során hangosan mondjuk, hogy mit csináljon a gyermek, milyen mozdulatokat kövessen, közben persze segítjük is őt. Majd újra játszunk, és figyeljük, folyamatosan nyomon követjük a kialakuló változásokat. Az eredmény sok türelmet igényel.

A szülők érdeklődve, ám kezdetben aggódva figyelik, miként igyekszünk segíteni a csecsemőkön vagy a kisgyermekeken. Megnyugtató lehet azonban számunkra és a kicsiknek is, hogy a foglalkozásokat a szülők testközelből követhetik. Nem csupán a fizikai jelenlét hat jótékonyan, de a résztvevő családtagoknak lehetőségük van arra, hogy a foglalkozásokon megtanult, legegyszerűbb mozgatást otthon is gyakorolják csemetéjükkel.

Tovább Milyen jelek utalhatnak csecsemőkori agykárosodásra?

Miben segíti a beteget a Bobath-módszer?

- A fejlesztés életkoronként más, de a cél többnyire hasonló. A Bobath-módszer korai fejlesztőeszközként az alapvető mozgások kialakításában, az egyensúlyproblémák korrigálásában és az eszközhasználat elsajátításában játszik jelentős szerepet. Felnőtteknél a stroke utáni rehabilitáció fontos eszközévé válhat. Mindemellett segíthet megelőzni, illetve korrigálni az ízületi mobilitás csökkentést, a deformitások kialakulását és az izomerő gyengülését. A módszer előnye, hogy kiegészíthető más, hatékony terápiákkal, pl. relaxációval, a masszázzsal, továbbá egyéb gyógytornák alkalmazásával, esetleg víz alatti tornával, a manuálterápiával, logopédiával, és a fizikoterápiás kezelésekkel.

Tovább Stroke - Gyógyulás és rehabilitáció

Meddig tarthat egy-egy kezelés? Hazánkban hol érhető el?

- A kezelés hossza csecsemők esetében 15-25 perc. Rendszerint heti 2-3 alkalommal ajánlott foglalkozásokra járni a megfelelő eredmény elérése érdekében. Az időtartam ugyanakkor mindig az életkortól és a beteg gyermek vagy felnőtt egyéni állapotától függ. Így a 30-, 40-, 60 perces foglalkozás sem ritka.

Az ország szinte minden nagyobb városában, rehabilitációs intézményében, kórházában vagy neurológiai klinikáján, esetleg speciális fejlesztő központokban elérhető a Bobath-terápia, melynek megkezdése előtt minden esetben szakorvossal kell egyeztetni.

Egy Bobath-módszerrel kezelt kis beteg története
Bence 2014 májusában, császármetszéssel jött világra. A 35. hétre született baba nyakára háromszor volt rácsavarodva a köldökzsinór, melynek következményeként kétszer kellett újraéleszteni az első 24 órában, ami meghatározta további sorsát és életfunkcióit - mondta el Dr. Magyar Tímea, gyermekgyógyász adjunktus.

- A kisfiú az újraélesztések következményeképpen agyvérzést kapott. Ekkor már egy fővárosi klinikán kezelték, és eleinte egyre biztatóbban alakult az állapota a körülményekhez képest. Korai volt az örömünk, mert négy hét múlva meg kellett operálni. Bár az agyvérzés következtében kialakult vérömleny felszívódott, azonban az agyvíz elvezetés nem akart megfelelő módon beindulni. Ezért egy speciális eszközt kellett a testébe építeni, ami sajnos komoly bonyodalmakat okozott a csecsemő egészségi állapotának változásában. A rövid otthoni tartózkodás után visszakerült a klinikára, ahol a gyógyítását egy speciális orvosi team végezte, különös tekintettel a váratlanul fellépő epilepsziás rohamra.

Hat hónapos korától a Bobath-módszerrel fejlesztik a gyermeket. Jelenleg 3,5 éves, és a korosztályához tartozó, átlagos gyermekekhez képest a mozgásfejlődése elmaradott, azonban a módszernek köszönhetően sokat fejlődött. További kitartó terápia szükséges ahhoz, hogy egyszer majd segítség nélkül is meg tudjon tenni néhány lépést, és a fejtartása stabilabb legyen. A módszert alkalmazva nemcsak a mozgásfejlődése javult, hanem mentálisan is látványos fejlődést mutat.

Mindez persze a szülők és a nagyobb testvérek, valamint a szakemberek kitartó, fejlesztő tevékenységének, továbbá a kiegészítő terápiák bevonásának, és az orvosi gyógyító tevékenységnek együttes eredménye.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Balogh Mária, újságíró
Szakértő: Kertész Éva, gyógytornász, Dr. Magyar Tímea, gyermekgyógyász

Cikkajánló

Gyógytorna
Az emberek nagy többsége szívesebben jár fizikoterápiás kezelésekre, mint gyógytornára. Pedig hosszú távon a gyógytorna a leghatékonyabb kezelési mód a derékfájás, gerincbántalmak, hátfájás, lúdtalp, nyaki fájdalom, csontritkulás és egyéb mozgásszervi panaszok esetében.
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Keczán Judit, gyógytornász
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.