• Szaglás témájú cikkek

    WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
    Van-e összefüggés a szaglás és a nemi érettség kialakulása között? Természetesen a kérdés feltevése már sejteti, hogy a válasz igen. Van egy olyan kórkép, amiben a nemi éretlenség a szaglás hiányával vagy gyengeségével társul.
    Fül-orr-gége Központ - Dr. Augusztinovicz Monika, fül-orr-gégész, allergológus
    A szaglás csökkenését nátha vagy túlzásba vitt orrcsepp-, orrspray-használat is okozhatja, de orrpolip miatt is bekövetkezhet. A szagok érzékelésére való képesség elvesztése korral is járhat, de súlyos betegségeket is jelezhet.
    drportal.hu
    Egy új tanulmány eredménye szerint a demencia fokozott veszélyére utal, ha az idős betegek elvesztik a szaglóérzéküket.
    Semmelweis Egyetem
    Neurológiai betegségekre, például Alzheimer- vagy Parkinson-kórra is utalhat a szagláscsökkenés, amely akár tumorok vagy különféle endokrinológiai elváltozások első jeleként is megjelenhet – hívta fel a figyelmet Dr. Krasznai Magda.
    Orvostkeresek Egészségmagazin
    Floridai kutatók felfedezték, hogy az elhízás nemcsak több krónikus betegség kockázatát növeli, de a súlygyarapodás a szaglásra is hatással van. Kísérletükben a magas zsírtartalmú étrenden élő egereknél, a szaglás csökkenését igazolták.
    www.vargaklara.hu
    Hajlamosak vagyunk a szaglást kevésbé fontos érzéknek tekinteni a hallásnál, az ízérzékelésnél vagy a tapintásnál, pedig az orrunk az egyik legsokoldalúbb testrészünk: a szaglás és a légzés szerveként védekező funkciót lát el, valamint a beszédképzésben is részt vesz.
    Orvos valaszol - Dr. Zaránd Rajmund
    Tisztelt Doktor Úr! Futás után ha megállok, kb fél perc elteltével fura szagot érzek, ha valamihez hasonlítani kéne, akkor leginkább ammónia szagához hasonlít. Ez mitől lehet? Köszönöm válaszát!
    Orvos valaszol - Dr. Kalóczkai Andrea
    Tiszteletem! Az lenne a kérdésem, hogy mitől érezhetek folyamatosan, mindenhol benzin szagot? Pedig nem vagyok benzin közelében, nincs autóm így nem szoktam tankolni. Nem érintkezem soha benzinnel! Mi lehet mégis az oka? Előre is...
    Orvos valaszol - Dr. Bessenyei Mónika
    Kedves Doktornő! Régóta foglalkoztat az a kérdés, amire hiába keresek rá a neten, igazából nem kapok kielégítő választ. Azaz hogyan lehetséges, hogy ha elmegy a szaglás, azzal együtt az ízérzés is? Egyik ismerősömet...
    WEBBeteg - Cs. K. fordító
    Kiszagoljuk a veszélyt? Egy új tanulmány szerint a vészhelyzet növeli az emberi szaglószerv érzékenységét, megváltoztatja a különféle szagokhoz való viszonyunkat.