• Szaglás téma

    drportal.hu
    Egy új tanulmány eredménye szerint a demencia fokozott veszélyére utal, ha az idős betegek elvesztik a szaglóérzéküket.
    Fül-orr-gége Központ - Dr. Augusztinovicz Monika, fül-orr-gégész, allergológus
    A szaglás csökkenését nátha vagy túlzásba vitt orrcsepp-, orrspray-használat is okozhatja, de orrpolip miatt is bekövetkezhet. A szagok érzékelésére való képesség elvesztése korral is járhat, de súlyos betegségeket is jelezhet.
    WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
    Van-e összefüggés a szaglás és a nemi érettség kialakulása között? Természetesen a kérdés feltevése már sejteti, hogy a válasz igen. Van egy olyan kórkép, amiben a nemi éretlenség a szaglás hiányával vagy gyengeségével társul.
    Semmelweis Egyetem
    Neurológiai betegségekre, például Alzheimer- vagy Parkinson-kórra is utalhat a szagláscsökkenés, amely akár tumorok vagy különféle endokrinológiai elváltozások első jeleként is megjelenhet – hívta fel a figyelmet Dr. Krasznai Magda.
    Semmelweis Egyetem
    Az agyvelő regenerációs folyamatainak megértését segítheti a Semmelweis Egyetem kutatóinak felfedezése: a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) „B” alprogramja keretében olyan új idegsejtcsoportot írtak le az agyvelőben, amelyek arra szolgálnak, hogy egy adott célterület felé irányítsák az újonnan képződő sejteket.
    Orvostkeresek Egészségmagazin
    Floridai kutatók felfedezték, hogy az elhízás nemcsak több krónikus betegség kockázatát növeli, de a súlygyarapodás a szaglásra is hatással van. Kísérletükben a magas zsírtartalmú étrenden élő egereknél, a szaglás csökkenését igazolták.
    WEBBeteg - Tóth András, újságíró
    Úgy tűnik, hazánkban még nem elterjedt az orr használata a diagnosztikában, jó hír azonban, hogy a gyógyításban, például a betegek fájdalomküszöbének növelése érdekében alkalmaznak különböző illatanyagokat.
    MTI
    Az korai szűrését segítheti, hogy nem tesznek különbséget a szagok és az illatok között - állapították meg az izraeli Weizmann Intézetben.
    www.vargaklara.hu
    Hajlamosak vagyunk a szaglást kevésbé fontos érzéknek tekinteni a hallásnál, az ízérzékelésnél vagy a tapintásnál, pedig az orrunk az egyik legsokoldalúbb testrészünk: a szaglás és a légzés szerveként védekező funkciót lát el, valamint a beszédképzésben is részt vesz.
    Szaglás

    Az orrüreg legfelső részében található a szaglóhám, amely rengeteg érzősejtet tartalmaz. A szaglóhámban lévő idegrostok a koponyalap szaglóidegének végkészülékei. Az agyi szaglóközpont dolgozza fel a szaglóideg által továbbított jeleket.

    A levegőben lévő különböző molekulák a levegő be- és kilélegzésével a szaglóhámhoz jutnak. A szaglásnak az étkezésekben is fontos szerepe van, és hogy milyen nagy is a jelentősége, abból is látszik, hogy amikor az ember náthás tompábban vagy egyáltalán nem érzi az ételek ízét.

    Az ember orra könnyen "elfárad", vagyis egy idő után az adott szagot már nem érezzük, megszokjuk és nem ismerjük fel.

    A szaglászavarok oka lehet az orrüregben, a szaglóhámban, a szaglóidegben vagy a központi idegrendszerben.

    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!