Melyek a köszvény tünetei? - Az orvos válaszol

szerző: Dr. Groák Péter, reumatológus - WEBBeteg
frissítve:

Vérképem alapján évekkel ezelőtt megállapították, hogy a húgysavszintem magas. Szeretnék érdeklődni, hogy a köszvény tünetei milyenek? Mostanában a lábaim lefekvéskor nagyon begörcsölnek. - A WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

Először is lényeges leszögezni, hogy a magasabb húgysavszint nem jelent automatikusan köszvényt.

A köszvény mozgásszervi tünetei elsősorban az ízületekben jelentkeznek, eleinte ritkábban, majd gyakrabban ismétlődő gyulladás képében.

Ezek a rohamszerű gyulladások hirtelen, általában a hajnali órákban jelentkeznek és igen kifejezett fájdalommal, duzzanattal, az adott ízület melegségével járnak.

Típusosan az alsó végtagokban jelentkezik, ott is elsősorban a I. lábujj alapízületét érinti a leggyakrabban, inkább az egyik oldalon.

Emellett a kicsapódott húgysavkristályok idült gyulladás esetén, úgynevezett tophosokat - tömött tapintatú, különböző nagyságú sárgásfehér képletek - hoznak létre, elsősorban az ízületek, inak környékén, de a szövetek között máshol is kialakulhatnak.

Úgyszintén idült formában állandó, enyhébb lefolyású gyulladás is kialakulhat, mely már több ízületet is érinthet, az érintett ízületekben folyadékképződéssel.

A biztos diagnózist egyébként az ízületi folyadékból, vagy a tophusból vett minta vizsgálata, a húgysavkristályok kimutatása jelenti. Emellett, minthogy a köszvény általános anyagcserezavar része, érdemes a vércukorszintet és a vérzsírok szintjét is ellenőrizni.

Összességében az elmondottak alapján nem elsősorban köszvényre gondolnék, elképzelhető megerőltetéstől, ioneltérésektől, kisebb vérellátási zavartól is.

Ez a cikk is érdekelheti A köszvény tünetei, okai és kezelése

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Groák Péter, reumatológus

Cikkajánló

A köszvény és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Köszvény
A köszvény az ízületi gyulladás rohamokban jelentkező formája. Ha arra ébred, hogy nagylábujja, bokája, térde vagy más ízülete forró, duzzadt és érzékeny, ezek nagy valószínűséggel köszvény tünetei.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.