• Mozgásszervi állapotfelmérés és villámtesztek otthon

    Feövenyessy Krisztina, mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember (MSc)
    Szerző: Feövenyessy Krisztina, mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember (MSc)

    Saját testtartásunk vagy mozgástartományunk vizsgálata természetesen nem helyettesíti a szakszerű és komplex állapotfelmérést, de segíthet abban, hogy észrevegyük a mozgásszervi problémákra utaló első jeleket és még időben felkeressünk egy szakembert.

    Mini-testtartáselemzés

    Ha egyenesen áll egy tükörrel szemben, a mutatóujj és a hüvelykujj által formált lyukacskát („legókéz”) kell látnia. Amennyiben a két kézhátat („gorillakéz”) látja, felmerül a gyanú, hogy a vállai előreestek és befelé fordultak, a fejtartása pedig előrehelyezett. ha egyik válla lejjebb van, mint a másik, jó eséllyel alakult ki gerincferdülés. Álljon egyenesen és kérjen meg valakit, hogy készítsen önről egy fényképet oldalnézetből!

    Ha a képen azt látja, hogy a füle előrébb van, mint a válla, térde, bokája, nagy valószínűséggel előrehelyeződött a fejtartása. Ha a hasa erősen kidomborodik, megvan az esélye annak, hogy a gerinc ágyéki szakaszán is megbomlott az izomegyensúly. A tartáshibák jelentősen felgyorsítják a kopásos folyamatok beindulását, hisz túl nagy és egyenetlen terhelés hárul a csigolyákra és a porckorongokra, illetve a csípő-, a térd- és a bokaízületre.

    Hirdetés

    Néhány gyors teszt a megfelelő mozgásterjedelem ellenőrzésére

    Gerinc

    A gerinc előrehajlásának mozgásterjedelmét akkor nevezzük fiziológiásnak, ha bemelegített izmokkal és kötőszövettel, nyújtott térdekkel és gömbölyű háttal csigolyáról csigolyára előrehajolva ujjhegyével képes megérinteni a talajt. Ha a normál mozgástartomány megtartott, sem negatív (túlzott kötöttség, azaz a kézujjak messze vannak a talajtól), sem pozitív (túlzott lazaság, azaz könnyedén rásimul a combjára) irányban nem tapasztalható jelentős eltérés. Ha az ujjak távol vannak a talajtól, valószínűleg szegmentális blokkok, kötöttségek alakultak ki a gerincen. mindez erősen terheli a csigolyákat és a porckorongokat és kopásos gerincbetegségekhez vezethet. Ez esetben általában – természetesen igencsak leegyszerűsítve – az ágyéki gerincszakasz izmainak lazítása és nyújtása és az izomegyensúly helyreállítása nyújthat megoldást a problémára.

    Az extrém hajlékonyság ugyanakkor a kötőszövet (inak, szalagok, ízületi tokok) lazaságára utalhat, ami a későbbiekben ízületi instabilitással, ezáltal rendellenes mikromozgások kialakulásával járhat, és szintén beindíthatja a kopásos folyamatokat. Szerencsére ez utóbbi problémára is létezik megoldás. Ha az izmokat kellőképp megerősítjük és folyamatosan karbantartjuk, részben átvehetik a kötőszövet stabilizáló funkcióját. A teszt egyébként a comb hátulsó izmainak nyújthatóságára is utal. A hátsó comb kötött izomzata és kötőszövete szintén akadályozza a fiziológiás mértékű előrehajlást.

    Olvasson tovább! A gerinc kopása és a gerinccsigolyák gyakori betegségei

    Vállak és karok

    Egyenes állásban az egyik karjával nyúljon a feje mögé, és érintse meg a hátát. Másik karjával nyúljon a háta mögé hajlított könyökkel, és próbálja meg közelíteni egymáshoz a kézujjakat. Fiziológiás esetben a kézujjak érintik egymást. Ha a kézujjak közt jelentős a távolság, a vállízület mozgástartománya valamilyen okból korlátozott. A vállízület igen sérülékeny struktúra, a mozgástartomány beszűkülése könnyen vezethet befagyottváll-szindrómához, így érdemes foglalkozni a problémával.

    Boka, térd, csípő

    Egyenes állásból, csípőszéles terpeszben guggoljon le úgy, hogy enyhén előre dönt, miközben mindvégig egyenes marad a gerince, fenekét pedig hátratolja. A teszt akkor negatív (azaz mozgásterjedelme akkor mondható megtartottnak), ha a háta egyenes, a két lábfej pedig párhuzamos marad, és az ujjaival meg tudja érinteni a talajt úgy, hogy a sarka is lent marad. Ha a sarka elemelkedik, nagy valószínűséggel rövidültek és feszessé váltak a vádli izmai. Ha nem érnek le az ujjai a talajra, valószínűleg a csípő és/vagy a térd és/vagy a bokaízület mozgásterjedelme korlátozódott.

    (Szerző: Feövenyessy Krisztina, mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember (MSc))

    Szeretne megszabadulni a nyak- és derékfájdalomtól?

    Kifejezetten hasznos és izgalmas olvasmány mindazok számára, akik gerinc vagy más mozgásszervi problémával küzdenek, vagy egyszerűen csak szeretnének fittek, fiatalo(sa)k és egészségesek maradni. A Galenus kiadó új könyve átfogó, minden apró részletre kiterjedő, a mindennapi életben is remekül hasznosítható praktikus tudást és ezernyi jó tanácsot ad a XXI. századi, jellemzően mozgásszegény életet élő hétköznapi ember és/vagy hobbisportoló számára.

    Módosítva: 2019.09.06 16:05, Megjelenés: 2019.09.06 16:05
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Férfi nemi szervek

    Férfi nemi szervek

    Cs. K., fordító

    Ha elváltozást észlel, mielőbb forduljon orvoshoz a diagnózis és kezelés érdekében!

    A neuropátia szűrése

    A neuropátia szűrése

    Prof. Dr. Barkai László

    Fontos a korai felismerés! A szűrés a cukorbeteggondozás elkerülhetetlen eleme.

    Szeretne megszabadulni a nyak- és derékfájdalomtól?

    Nem véletlen, hogy sűrűn keressük fel orvosunkat mozgásszervi panaszokkal és minél gyorsabb - lehetőleg azonnali - megoldást várunk a problémára. Csodagyógyszer sajnos nem létezik, ám a fájdalom okának megértésével, megfelelő életmód kialakításával és rendszeres gyakorlatokkal az elváltozások legtöbbször megelőzhetőek, a kialakult panaszok pedig eredményesen visszafordíthatóak. Ebben segít Feövenyessy Krisztina közelmúltban megjelent könyve.

    Nyaki gerinc operáció a legkorszerűbb idegsebészeti eljárással

    Ahogy arról nemrégiben beszámoltunk, idén április végén, új endoszkópos gerincsebészeti módszerrel operálta meg két páciensét az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKITI) erre specializálódott orvoscsoportja, ami egész Európában szenzációs beavatkozásnak számít.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.