• Mozgásszervi állapotfelmérés és villámtesztek otthon

    Feövenyessy Krisztina
    Szerző: Feövenyessy Krisztina, mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember (MSc)

    Saját testtartásunk vagy mozgástartományunk vizsgálata természetesen nem helyettesíti a szakszerű és komplex állapotfelmérést, de segíthet abban, hogy észrevegyük a mozgásszervi problémákra utaló első jeleket és még időben felkeressünk egy szakembert.

    Mini-testtartáselemzés

    Ha egyenesen áll egy tükörrel szemben, a mutatóujj és a hüvelykujj által formált lyukacskát („legókéz”) kell látnia. Amennyiben a két kézhátat („gorillakéz”) látja, felmerül a gyanú, hogy a vállai előreestek és befelé fordultak, a fejtartása pedig előrehelyezett. ha egyik válla lejjebb van, mint a másik, jó eséllyel alakult ki gerincferdülés. Álljon egyenesen és kérjen meg valakit, hogy készítsen önről egy fényképet oldalnézetből!

    Ha a képen azt látja, hogy a füle előrébb van, mint a válla, térde, bokája, nagy valószínűséggel előrehelyeződött a fejtartása. Ha a hasa erősen kidomborodik, megvan az esélye annak, hogy a gerinc ágyéki szakaszán is megbomlott az izomegyensúly. A tartáshibák jelentősen felgyorsítják a kopásos folyamatok beindulását, hisz túl nagy és egyenetlen terhelés hárul a csigolyákra és a porckorongokra, illetve a csípő-, a térd- és a bokaízületre.

    Hirdetés

    Néhány gyors teszt a megfelelő mozgásterjedelem ellenőrzésére

    Gerinc

    A gerinc előrehajlásának mozgásterjedelmét akkor nevezzük fiziológiásnak, ha bemelegített izmokkal és kötőszövettel, nyújtott térdekkel és gömbölyű háttal csigolyáról csigolyára előrehajolva ujjhegyével képes megérinteni a talajt. Ha a normál mozgástartomány megtartott, sem negatív (túlzott kötöttség, azaz a kézujjak messze vannak a talajtól), sem pozitív (túlzott lazaság, azaz könnyedén rásimul a combjára) irányban nem tapasztalható jelentős eltérés. Ha az ujjak távol vannak a talajtól, valószínűleg szegmentális blokkok, kötöttségek alakultak ki a gerincen. mindez erősen terheli a csigolyákat és a porckorongokat és kopásos gerincbetegségekhez vezethet. Ez esetben általában – természetesen igencsak leegyszerűsítve – az ágyéki gerincszakasz izmainak lazítása és nyújtása és az izomegyensúly helyreállítása nyújthat megoldást a problémára.

    Az extrém hajlékonyság ugyanakkor a kötőszövet (inak, szalagok, ízületi tokok) lazaságára utalhat, ami a későbbiekben ízületi instabilitással, ezáltal rendellenes mikromozgások kialakulásával járhat, és szintén beindíthatja a kopásos folyamatokat. Szerencsére ez utóbbi problémára is létezik megoldás. Ha az izmokat kellőképp megerősítjük és folyamatosan karbantartjuk, részben átvehetik a kötőszövet stabilizáló funkcióját. A teszt egyébként a comb hátulsó izmainak nyújthatóságára is utal. A hátsó comb kötött izomzata és kötőszövete szintén akadályozza a fiziológiás mértékű előrehajlást.

    Olvasson tovább! A gerinc kopása és a gerinccsigolyák gyakori betegségei

    Vállak és karok

    Egyenes állásban az egyik karjával nyúljon a feje mögé, és érintse meg a hátát. Másik karjával nyúljon a háta mögé hajlított könyökkel, és próbálja meg közelíteni egymáshoz a kézujjakat. Fiziológiás esetben a kézujjak érintik egymást. Ha a kézujjak közt jelentős a távolság, a vállízület mozgástartománya valamilyen okból korlátozott. A vállízület igen sérülékeny struktúra, a mozgástartomány beszűkülése könnyen vezethet befagyottváll-szindrómához, így érdemes foglalkozni a problémával.

    Boka, térd, csípő

    Egyenes állásból, csípőszéles terpeszben guggoljon le úgy, hogy enyhén előre dönt, miközben mindvégig egyenes marad a gerince, fenekét pedig hátratolja. A teszt akkor negatív (azaz mozgásterjedelme akkor mondható megtartottnak), ha a háta egyenes, a két lábfej pedig párhuzamos marad, és az ujjaival meg tudja érinteni a talajt úgy, hogy a sarka is lent marad. Ha a sarka elemelkedik, nagy valószínűséggel rövidültek és feszessé váltak a vádli izmai. Ha nem érnek le az ujjai a talajra, valószínűleg a csípő és/vagy a térd és/vagy a bokaízület mozgásterjedelme korlátozódott.

    (Szerző: Feövenyessy Krisztina, mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember (MSc))

    Szeretne megszabadulni a nyak- és derékfájdalomtól?

    Kifejezetten hasznos és izgalmas olvasmány mindazok számára, akik gerinc vagy más mozgásszervi problémával küzdenek, vagy egyszerűen csak szeretnének fittek, fiatalo(sa)k és egészségesek maradni. A Galenus kiadó új könyve átfogó, minden apró részletre kiterjedő, a mindennapi életben is remekül hasznosítható praktikus tudást és ezernyi jó tanácsot ad a XXI. századi, jellemzően mozgásszegény életet élő hétköznapi ember és/vagy hobbisportoló számára.

    Módosítva: 2019.09.06 16:05, Megjelenés: 2019.09.06 16:05
   • Cikkajánló

    Férfi meddőség

    Férfi meddőség

    Lőrincz-Erdélyi Krisztina

    Egy férfit is bánthat, ha a nemzőképességével probléma van.

    Rheumatoid arthritis

    Rheumatoid arthritis

    Dr. Zsuga Judit

    A rheumatoid arthritis a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája.

    A lökéshullám-terápia

    Milyen betegségek, panaszok esetén lehet hasznos a lökéshullám-terápia? Hogyan történik maga a terápia? Milyen mechanizmus útján fejt ki pozitív hatást? Kb. hány kezelés múlva várható érezhető javulás? Van-e esetleg olyan betegség, állapot, amely mellett ellenjavallt az alkalmazása? Ki végezheti el a kezelést? Cikkünkben választ kap ezekre a kérdésekre.

    Csúcstechnológiás eszközökkel javíthatják a gerincvelősérültek életkörülményeit

    Az egészségügyi technológia élvonalába tartozó eszközökkel végez nemzetközi szinten releváns kutatást a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kutatócsoportja.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.