Egyre több embert érint a csuklótáji alagút szindróma

MTI
megjelent:

Főképp középkorú nőket érinti a feszülő, fájdalmas kézzsibbadással járó csuklótáji alagút szindróma - mondta Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd szakorvosa.

A megfelelő kezelés nélkül - vissza nem fordítható - izomsorvadással is járhat a betegség

Elmondta: a betegség oka nagyon gyakran hormonális; terhesség, pajzsmirigy-alulműködés vagy veseelégtelenség esetén - leginkább boka tájékon - vizenyő keletkezik, amely éjszaka a szervezetben eloszlik, így a csuklónál is megjelenhet az ödéma, ami leszorítja a főeret és krónikus kézzsibbadást okoz. A betegség továbbá kialakulhat időskori, nem teljesen beforrt csuklótörés következményeként, illetve a szakmájukból adódóan folyamatosan finom kézmozgást végzőknél.

A szakorvos szerint a túl sok számítógép- és okostelefon-használat is hozzájárulhat a betegség kialakulásához. A csuklótáji alagút szindrómát kezdeti stádiumban akár kenőccsel is lehet kezelni, de ha a tünetek nem múlnak el, érdemes ortopéd szakorvoshoz vagy kézgyógyászhoz fordulni.

(MTI)

Cikkajánló

Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia és Dr. Szabó Zsuzsanna
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Puskás Réka, reumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.