Protonpumpagátlók és dohányzás - Növelheti a csípőtörés kockázatás

MTI
megjelent:

A gyomorégés, gyomorsav túltengés, gyomorfekély kezelésére használt protonpumpagátló gyógyszerek (PPI) kis mértékben növelhetik a csípőtörés kockázatát nők esetében, különösen akkor, ha az illető dohányzik - mutatták ki amerikai kutatók.

A British Medical Journal című brit orvosi szaklapban megjelent tanulmányukban mintegy 80 ezer 30-55 év közötti amerikai ápolónő adatait elemezték abból a szempontból, hogy a menopauza utáni időszakban hány nőt kezeltek csípőtöréssel. A szakemberek kimutatták, hogy a protonpumpagátlókkal kezelt, dohányzó, vagy egykoron dohányzó nők esetében 50 százalékkal nő a csípőtörés kockázata azokhoz képest, akik nem szedtek ilyen gyógyszert.

A protonpumpagátlók növelik a csípőtörés kockázatát

A protonpumpagátló gyógyszerek krónikus használata a csípőtörés növekvő kockázatával társul, különösen azon nők körében, akik dohányoztak vagy dohányoznak - írták a Bostonban lévő Massechusettsi General Hospital szakemberei tanulmányukban.

Lásd még A protonpumpagátlók hosszú távú használatának kockázatai

A tanulmányt kommentáló John Stevenson, a Brit Menopauza Társaság tanácsadója a BBC hírportáljának elmondta: már évek óta feltételezték, hogy e gyógyszerek növelik a csípőtörés kockázatát. Ez a nagyszabású tanulmány megerősítette ezt a feltételezést. Rámutatott azonban arra, hogy ez nem jelenti azt, hogy ne szedjenek a dohányzó nők ilyen gyógyszert, ha szükségük van rá, ám ez az eredmény újabb okot szolgáltat arra, hogy ne dohányozzanak.

Combnyaktörés

Napjainkban a népesség elöregedésével és a csontritkulás népbetegséggé válásával, a csípőtáji (combnyak-) törések száma rendkívül gyorsan nő. A kórkép főleg idős korban gyakori, hátterében legtöbbször egyszerű elesés szerepel. A csípőtáji törést szenvedő betegek 95 százaléka műtéten is átesik. Combnyaktörés: végzetes is lehet

(MTI)

Cikkajánló

Portré
Portré

Interjú Csuja Gellért orvostanhallgatóval.

Hányás hányinger nélkül
Hányás hányinger nélkül

Milyen betegség okozhatja?

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.