• A csoki árt a csontoknak?

        Szerző: Független Hírügynökség

        A csokoládé egyik előnye, hogy flavonoidokat tartalmaz, melyek erősítik a csontokat, lassítják a csontritkulást. Azonban lehetséges volna, hogy a csoki többet árt, mint használ csontjainknak?

        Jonathan M. Hodgson és társai azt vizsgálták, vajon kálciumpótlással megelőzhető-e idősebb nőknél a csontok ásványianyag vesztesége, mely a csontok gyengülését és a törések kockázatának növekedését okozza.

        A tudósok az étrend hatására voltak kíváncsiak mintegy ezer, véletlenszerűen kiválasztott, korosodó nő esetében. A csokoládé volt a vizsgált ételek egyike, mind szilárd, mind folyékony állapotában. A csoki flavonoidjaitól azt várták, hogy növeli a kálcium beépülését a csontokba. A folyamatot csontsűrűségmérő röntgennel követték nyomon.

        Nem várt eredmény

        A kutatók várakozásaival ellentétben azoknak a nőknek, akik az átlagosnál több csokoládét fogyasztottak (több mint egy csésze kakaót vagy egy tábla csokit naponta), alacsonyabb volt a csontsűrűsége a kísérletek megkezdése után öt évvel, mint azoknak, akik nem. Ugyanakkor sokkal energikusabbak és meglepő, de vékonyabbak voltak.

        Hirdetés

        Az alacsonyabb csontsűrűséget feltehetően a csokoládé egy másik összetevője, az oxálsav okozza. Az oxálsav megköti a táplálékból (zöldségek, tejtermék) szervezetünkbe jutó kalciumot és gátolja annak felszívódását, így a csokiban való jelenléte megakadályozza, hogy a kálcium egy része valaha is eljusson a csontokba, ugyanakkor az is lehetséges, hogy valami más, a csokoládéhoz nem köthető tényező befolyásolja a kálcium beépülését.

        Több magyarázat lehetséges

        Egy másik elmélet szerint, a vizsgálatban résztvevő csokoládéfogyasztók valamivel kisebb testsúllyal és testzsírral rendelkeztek, mint azok a nők, akik kerülték a csokit. Különösen idősebb nőknél a magasabb testzsír nagyobb ösztrogénszintet eredményez, mely növeli a csontok kalciumszintjét.

        Talán a vizsgálatban részt vevő valamivel súlyosabb, klimaxon túli nőknek, akik kevesebb csokit ettek, eleve magasabb volt a kalciumszint a csontjukban, a magasabb testzsír miatt termelődő többlet ösztrogénnek köszönhetően.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A kérdés az, vajon a kutatás eredménye érvényes-e a fiatalabb korosztályra is? Nehéz erre választ adni, mivel nem ismerjük a pontos okát annak, mi vezetett alacsonyabb csontsűrűséghez azoknál a nőknél, akik több csokoládét fogyasztottak.

        Egy dologról biztosan tudjuk, hogy segíti fenntartani, illetve növelni a csontok erősségét, sűrűségét, ezáltal lassítani a csontritkulás folyamatát. Ez nem más, mint a testedzés, mely kétségkívül kellemesebb, mint a csokoládéról való lemondás.

        (FH)

        Módosítva: 2008.02.27 10:40, Megjelenés: 2008.02.27 10:40
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Inkontinencia

        Inkontinencia

        Cs. K., fordító

        A bőrápolás az aktív inkontinens betegeknél is fontos. Hasznos tanácsok.

        Gyermekkori ágybavizelés

        Gyermekkori ágybavizelés

        WEBBeteg

        Az ágybavizelés súlyos teher a gyermeknek, pedig a probléma kezelhető!

        Klimax: a nők alig 1 százaléka kap hormonpótlást

        A menopauza éveiben az ösztrogénszint csökkenése miatt számos kórkép kockázata megemelkedik, és bár az érintettek 10-20 százalékának szüksége lenne hormonpótló kezelésre, mégis kevesebb mint egy százalékuk részesül benne - hívta fel a figyelmet Dr. Várbíró Szabolcs, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi docense.

        Ön mennyit tud a menopauza tüneteiről? Tudásteszt

        A menopauza természetes biológiai állapot, amely a termékenység korának végét jelenti. Ettől függetlenül a menopauza kellemetlen testi tüneteket és érzelmi labilitást, veszteségérzést okozhat. Mikor alakul ki? Milyen tünetek kísérik? Tesztelje tudását!

        A csokoládé: hasznos vagy káros?

        Tejcsokoládé, keserű csokoládé, fehér csokoládé, töltött vagy töltetlen: a csokoládé ma már számos változatban kapható. Gyerekek, felnőttek, fiatalok és idősek hazánkban is évente több kilót esznek meg belőle. Sokak számára a csokoládé fogyasztása jutalmazást, boldogságot jelent.

        Jól teszi-e, hogy csokit hoz a Mikulás? Tények a csokoládéról

        A csokoládé felemás érzéseket kelt bennünk: egyrészt élvezetet nyújt, másrészt pedig egészségtelen és hizlaló. Olykor úgy érezzük, csak a csokoládé képes vigaszt nyújtani, ugyanakkor pattanásokat idézhet elő. December első napjaiban legfőbb ideje, hogy tisztázzuk a csokoládé körül kialakult félreértéseket.

        Hogyan hat a teafogyasztás a csontokra?

        Egy új kutatás kimutatta, hogy azoknak az idősödő nőknek, akik rendszeresen fogyasztanak teát, magasabb a csontsűrűségük, és kisebb mértékű a csontritkulásuk, mint kortársaiknak - számol be a WebMD amerikai egészségügyi portál.

        Téli lehangoltság: a csoki és a hal segíthet

        A téli hónapokban, különösen karácsony után sokakra rátör a rosszkedv, a lehangoltság. A megfelelő, tudatos táplálkozás azonban segíthet az általános levertség elűzésében.

        Az étcsokoládé egészségesen tartja a szívet

        A rendszeres étcsokoládé-fogyasztás segíthet csökkenteni azokat a gyulladásos folyamatokat, melyek a szív-és érrendszeri betegségekkel hozhatók összefüggésbe - állítják olasz kutatók.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.