Nem a húsevés okozza az emlőrákot

MTI
megjelent:

Korábbi vizsgálatokkal ellentétben a most közzétett, eddigi legnagyobb tanulmány nem talált összefüggést a húsevés és az emlőrák kialakulása között. A megnyugtató eredményeket az International Journal of Cancer közölte.

A női emlőrák okát kutató szakemberek évekkel ezelőtt fölfigyeltek arra, hogy hús sütése közben olyan anyagok keletkeznek, amelyek kísérleti állatokban emlődaganatot idéznek elő. Az izgalmas kérdést azonnal vizsgálni kezdték, és néhány, kisebb tanulmány eredményei alapján ez az összefüggés elképzelhetőnek tűnt.

Egyik munkacsoport azzal is foglalkozott, hogy van-e különbség a vörös húsok és a fehér húsfélék ilyen hatása között, illetve számít-e, hogy milyen módon készítik el az ételt, hiszen az erősebben megsütött, grillezett húsok felszínén több keletkezik a daganatot okozó kémiai anyagokból.

Egy Uruguay területén végzett vizsgálat arra utalt, hogy a sok, vörös húst fogyasztó nők emlőrák kockázata fokozódik, és arra is voltak adatok, hogy az alaposan megsütött pecsenye evése, ilyen szempontból veszélyesebb. A kutatók még arra is gondoltak, hogy grillezés során a füstben lévő, rákkeltő vegyületek játszhatnak ebben szerepet.

Vörös? Fehér? Grill? Angolos?

Geoffrey C. Kabat és munkacsoportja 120 755, nyugdíjkorú nő adatait dolgozta fel. A korosodó hölgyeket hat amerikai államban kérték fel arra, hogy számoljanak be kosztjuk összetételéről, sőt arról is, hogyan készítik el az ételt, miképpen sütik meg a húst. Egészségi állapotukat és ezen belül a rosszindulatú daganatok esetleges megjelenését nyolc éven keresztül követték.

Emlőrák a vizsgálatban részt vevők három százalékánál jelent meg. A kutatók igyekeztek megállapítani, volt-e valami összefüggés a daganat kifejlődése és a húsevés között. Megnézték, hogy a vörös húsok, a fölvágottak vagy a baromfihús fogyasztása, illetve az ételek elkészítési módja kapcsolatba hozható-e a rosszindulatú daganatos betegséggel.

Nincs összefüggés

A kiterjedt vizsgálat során nem figyeltek meg semmiféle összefüggést a grill partikon evett pecsenyék, a boltban vásárolt felvágottak, a marha- vagy disznósült fogyasztása és az emlőrák előfordulása között. Nem számított, hogy a húst sokáig és magas hőmérsékleten sütötték, vagy éppen ellenkezőleg, a bélszínt alig sütve, "angolosan" tálalták.

Az eredmények alapján a kutatók véleménye az: a húsételek nagy valószínűséggel fölmenthetők a vád alól, hogy idősödő nőkben emlőrákot okoznának.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.