Minden hetedik nő mellrákos lesz...

MTI
megjelent:

Az elmúlt egy évtized alatt emelkedett azoknak a brit nőknek a száma, akiknél életük során emlőrák alakul ki: immár minden nyolcadiknál. Magyarországon a Semmelweis Egyetem adatai szerint, minden hetedik nő lesz mellrákos.

A Cancer Research UK alapítvány által, a rákellenes világnap alkalmából pénteken közzétett adatok szerint, 2008-ban 47 700 brit nőnél diagnosztizáltak mellrákot, szemben az 1999 évi 42 400-zal. A legnagyobb emelkedés az 50 és 69 év közötti nők csoportjában volt, itt hat százalékkal növekedett a diagnosztizált esetek száma 1999 és 2008 között.

Ezzel ellentétes tendenciát találtak viszont a 25 és 49 év közötti korosztálynál, ahol 0,5 százalékkal csökkent a melldaganat előfordulási gyakorisága.

A rákot túlélő nők aránya a nagyobb esetszám ellenére növekszik, ma már az emlőrákkal diagnosztizált nők 75 százaléka él még tíz évvel azután is, hogy a betegséget megállapították.

Minden hetedik nő mellrákos lesz...

A mellrákkal diagnosztizált brit nők 65 százaléka, még húsz év elteltével is él. Magyarországon a Semmelweis Egyetem adatai szerint, minden hetedik nő lesz mellrákos, és a nők 35-40 százalékánál már előrehaladott a tumor, amikor kezelni kezdik. A franciaországi székhelyű, betegségmegelőzési kutatással foglalkozó International Prevention Research Institute szakemberei, Philippe Autier vezetésével 30 európai országban vizsgálták meg a mellrákos megbetegedések alakulását 1989 és 2006 között. Eredményeiket 2010 augusztusában tették közzé, a British Medical Journalban megjelent tanulmányukban, melyben megállapították, hogy átlagban egyötöddel csökkent a mellrákban szenvedők halálozási aránya ezekben az országokban.

Az elhalálozási arány változása, nagy szóródást mutat a vizsgált európai országokban: miközben Izlandon a legmagasabb, 45 százalékos az apadás, Romániában 17 százalékos növekedést tapasztaltak a szakemberek. Anglia és Wales, Luxemburg, Skócia és Észak-Írország a második, harmadik, negyedik és ötödik helyen áll 35, 34, 30 és 29 százalékkal azok között az országok között, ahol a legnagyobb csökkenést mutatták ki. Magyarország Finnországgal áll egy szinten, mindkét országban 12 százalékkal mérséklődött az elmúlt 25 évben a mellrákból fakadó elhalálozások száma.

A skála másik végén, azaz a még mindig emelkedő elhalálozással szembenéző országok esetében, Románia után Lettországban 11 százalékos, Észtországban 9 százalékos, Görögországban pedig egy százalékos növekedést mutattak ki a szakemberek.

A leggyakoribb daganatok első tünetei

Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente körülbelül 66 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata-, és a fej-nyaki rákos betegségei, míg nőknél a vastagbélrák, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést. A daganatos betegségeknél különösen fontos lenne a megelőzés, a szűrővizsgálatok elvégzése és a korai diagnosztika, amiben sokat segítene, ha a betegek - ismerve a jellegzetes panaszokat -, a tünetek jelentkezése esetén azonnal orvoshoz fordulnának. Talán akkor hazánkban a rák nem követelne évente 33-34 ezer áldozatot.
A leggyakoribb daganatok első tünetei>>

(MTI)

Cikkajánló

A mellrák és típusai

Dr. Kovács Árpád klinikai onkológus, Dr. Kónya Judit családorvos
Mellrák
A mellrák a középkorú nők leggyakoribb daganatos megbetegedése, ezért fontos a rendszeres önellenőrzés és - különösen 40 éves kor fölött - a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.