Magas vérnyomás és diéta

WEBBeteg
megjelent:

A magas vérnyomás betegség egyik előjele lehet a 130-139/80-89 Hgmm érték (úgynevezett magas-normális vérnyomás), ebben az esetben az állapotrosszabbodás elkerülésére életmód-változtatás, diéta bevezetése javasolt. Akik már gyógyszert szednek, azoknál is jobb eredmény várható az életmód és az étkezési szokások megváltoztatásával.

A téma cikkei

8/1 Magas vérnyomás - Mikor forduljak orvoshoz?
8/2 A magas vérnyomás tünetei
8/3 A magas vérnyomás rizikófaktorai
8/4 Szisztolés és diasztolés érték
8/5 A magas vérnyomás szövődményei
8/6 Hogyan kezelhető a magas vérnyomás?
8/7 Magas vérnyomás - Amit Ön is megtehet
8/8 Magas vérnyomás és diéta

A fejlett országokban a napi konyhasó bevitel 6-12 g, ami 2,5-5 g nátriumnak felel meg. A nátriumklorid (konyhasó) fontos élettani szerepet játszik szervezetünkben, de csak kis mennyiségre van szükségünk. A mellékvese-működés fontos a só- és vízháztartás szabályozásában, és a vese vizeletkiválasztó működését is befolyásolja a vér sókoncentrációja. A mellékvesekéreg hormonok és a vese a vérnyomás-szabályozás fontos szervei.

Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy összefüggés van a vizelet magasabb nátriumtartalma (ez függ a konyhasóbeviteltől), az agyi keringési zavar, valamint a szívinfarktus között. Az életkor előrehaladtával a mértékletes sófogyasztás jelentősége tovább nő.

Mennyi konyhasó ajánlott?

Hogyan csökkenthető a magas vérnyomás?

A magas vérnyomás kezelésével megelőzheti a súlyos, akár az életet veszélyeztető szövődményeket. Orvosa javasolhatja, hogy a magas vérnyomáshoz hozzájáruló egyéb betegségeket is kezeltesse, így például a cukorbetegséget és a magas koleszterinszintet. Hogyan csökkenthető a magas vérnyomás?>>

A fentiek alapján napi 6 gramm alatti konyhasó-fogyasztás javasolt. Mivel a félkész élelmiszerek és a gyorséttermi menük sótartalma magas, ezen ételek fogyasztása kerülendő. A tálalást követően az utólagos sózás sem javasolt. Mivel az ízlelőbimbók számára a sós falat erőteljes ingert jelent, az enyhébben észlelhető, de gazdagabb ízélmények elkerülik a figyelmet. Néhány héttel a sófogyasztás csökkentése után, nemhogy nem fogjuk ízetlennek érezni az ételeket, hanem különleges új kulináris élmények várnak ránk: a zöldségek, zöld fűszerek érzékeinkre gyakorolt hatása kellemes meglepetést fog okozni.

Vérnyomáscsökkentő diéta - létezik ilyen?

Az úgynevezett DASH-diéta (Dietary Approaches to Stop Hypertension) egy olyan diéta, ami segít megakadályozni a magas vérnyomás kialakulását. Táplálkozástudományi szakemberek és szakorvosok által kidolgozott étrend, amely szerint naponta átlagosan négy alkalommal javasolt gyümölcsöt, zöldséget fogyasztanunk, valamint kétszer-háromszor sovány tejterméket. Az étrendben fontos szerepet játszanak a különféle magvak, a teljes kiőrlésű gabonából készül pékáru, a hüvelyes növények, a hal és a baromfi. Kerülni kell a zsíros húsok, húskészítmények, feldolgozott ételek, konzervek fogyasztását, illetve a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket és magas cukortartalmú üdítő italokat.

A DASH-étrend gazdag káliumban, magnéziumban, kalciumban, fehérjében, és sok rostot tartalmaz. Bár ennek a diétának nem elsősorban a testsúlycsökkentés a célja, de a megfelelően összeállított étrend segíti az ideális testsúly elérését is. Az életkorhoz igazított megfelelő D-vitamin-bevitel is csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázatát. A mértékletes kávéfogyasztás (napi 1-2 adag fekete kávé) megengedhető – ha nincs szapora szívveréssel kapcsolatos panasz –, érdemben nem befolyásolja a vérnyomás értékét.

Mérsékelt alkoholfogyasztás

Az alkoholfogyasztás férfiaknál átlagosan maximum napi 20-30 gramm, nőknél 10-20 gramm legyen. Nem kell aggódni, nem szükséges számológépet vinnünk egy baráti beszélgetésre, könnyen kiszámolható, hány gramm alkoholt tartalmaz egy pohár ital. Annyi gramm alkoholt van 1 dl italban, ahány százalékos alkoholtartalommal bír. Így például 15-20 g alkoholt tartalmaz 2 dl bor, 1 pohár sör vagy 3-5 cl tömény ital.

Természetesen a megfelelő étrend, a normális testsúly elérése, megtartása, a rendszeres dinamikus testmozgás fiatal kortól kezdve segíthet a magas vérnyomás megelőzésében. Az egyéb kockázati tényezők kiküszöbölése (pl. dohányzás) is rendkívül fontos a szív- és érrendszeri károsodások megelőzése érdekében.

A hosszabb, jobb élet titka

A fentiek alapján fontos, hogy a betegek megértsék, hogy életük a saját kezükben van, és amennyiben az orvosi tanácsokat megfogadják, és életmódjukat ennek megfelelően átalakítják, szedik az előírt gyógyszereket, akkor jó esélyük van sokáig teljes életet élni.

(WEBBeteg; Forrás: Kardiológiai útmutató 2012, Hipertónia fejezet)

A Bayer Hungária Kft. által támogatott tartalom.

8/7 Magas vérnyomás - Amit Ön is megtehet | 8/8 |

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg öszeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos és Dr. Hidvégi Edit, gyermektüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.