Hamarosan lehet védőoltás az RSV ellen

MTI
megjelent:

A több évtizede folyó globális kutatásoknak köszönhetően hamarosan új, hosszabb távon védelmet nyújtó megelőző kezelések állhatnak majd rendelkezésre az évente több mint százezer gyermek halálát okozó légúti vírus, az RSV ellen - olvasható a Nyugat-Ausztráliai Egyetem honlapján megjelent cikkben.

A cikk beszámol a The Lancet Infectious Diseases című folyóiratban közzétett tanulmányról, amely szerint a csecsemők számára kifejlesztett, a jelenleg elérhetőnél hosszabb távú védelmet nyújtó monoklonális antitest-kezelés valószínűleg 12 hónapon belül elérhető lesz a piacon, és azt rövidesen követheti az állapotos nők számára kifejlesztett, az újszülöttek vírus elleni védelmét biztosító vakcina jóváhagyása is.

A tanulmány egyik szerzője, Peter Richmond professzor, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem Gyermekgyógyászati Tanszékének és a perth-i Telethon Kids Institute vakcinatesztelési csoportjának vezetője elmondta, hogy számos megelőző antitestes kezelés és RSV-vakcina kifejlesztése az utolsó szakaszaiban jár. Jelenleg kilenc potenciális jelölt tart már a 3. fázisú klinikai vizsgálatoknál, vagyis az engedélyezés előtti utolsó szakaszban, köztük két antitest-immunizációs kezelés, amelyet csecsemők számára fejlesztettek ki, és két, a terhes anyák számára kifejlesztett védőoltás.

Az RSV évente világszerte több mint 100 ezer halálesetet okoz

"Ez különösen izgalmas időszak számunkra" - hangsúlyozta a professzor, felidézve, hogy az RSV-vakcinákkal kapcsolatos első klinikai vizsgálatokat még 2000-ben kezdték el. "Hosszú út vezetett idáig" - fogalmazott.

Kiemelte, hogy Perth-ben a közelmúltban fejezték be a 3. fázisú vizsgálatot a Nirsevimab nevű monoklonális antitest esetében, amely várhatóan már 2022 végén vagy 2023 elején megkaphatja az engedélyt az Egyesült Államokban és Európában.

Hozzátette, hogy a napokban megkezdték a másik potenciális antitest-kezelés 3. fázisú vizsgálatát is. Az egyetem honlapjának cikke szerint a Telethon Kids Institute Nyugat-Ausztráliában a vezető helyszíne a terhes anyák számára fejlesztett vakcina globális vizsgálatának is, amelyben a következő hónapokban már várhatók eredmények.

A légúti óriássejtes vírus, az RSV évente világszerte több mint 100 ezer halálesetet okoz, és mintegy 3,6 millióan szorulnak kórházi kezelésre miatta. A vírus a légutakat és a tüdőt fertőzi meg, és életveszélyes szövődményei lehetnek. Megelőzésére már jelenleg is rendelkezésre áll egy antitest-immunizációs kezelés, de azt az RSV-szezonban havonta ismételni kell. A Nirsevimab például ezzel szemben az egész szezonra védelmet adna.

Richmond reményét fejezte ki, hogy a következő évtizedben már többféle engedélyezett vakcina és megelőző kezelés rendelkezésre áll majd az anyák, csecsemők, kisgyermekek és a szintén érintett idősebb felnőttek számára, és ezeket akár a koronavírus-fertőzés és az influenza elleni vakcinákkal is kombinálni lehet majd. "Így kórházaink és háziorvosi rendelőink sokkal csendesebbek lennének a téli időszakban" - jegyezte meg.

A The Lancet Infectious Diseases-ben megjelent tanulmány szerint az RSV a csecsemőhalandóság második leggyakoribb oka, és a hatvan éven felüliek megbetegedésének és halálozásának is az egyik jelentős oka.

Az RSV-fertőzés veszélyei

(MTI)

Cikkajánló

RSV-fertőzés
A légúti fertőzések egy részéért az RSV (respiratory syncytial virus, azaz légúti óriássejtes vírus) felelős. Felnőtt életkorban és a gyerekek egy részénél a fertőzés egy egyszerű nátha lezajlásához hasonló, ám csecsemőknél és 2 év alatti kisgyermekeknél - különös tekintettel a koraszülöttekre - a fertőzés komoly következményekkel járhat.
Pókcsípés
Pókcsípés

Íme, a legfontosabb tudnivalók.

Higiénia hipotézis
Higiénia hipotézis

A túlzott tisztaság allergiához vezethet?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.