• Két súlyos betegség, aminek fő oka a dohányzás

    Szerző: Debreceni Egyetem

    A tüdőrák és a COPD a két legsúlyosabb légzésszervi betegség, tüdődaganatban évente nyolcezren halnak meg. A betegségek fő oka a dohányzás.

    Tavaly hazánkban mintegy 22 ezer tüdődaganatos beteget regisztráltak, számuk évente ötezerrel nő. Míg az 1980-as években ötször annyi férfi betegedett meg tüdőrákban, mint nő, mára a nemek aránya kezd kiegyenlítődni.

    - Napjainkban a férfiak és nők tüdőrák-halálozási statisztikáját Európán belül Magyarország vezeti. Évente nyolcezer páciens életét már nem tudjuk megmenteni. A betegség elődleges rizikófaktora a dohányzás: hazánkban a felnőtt lakosság harmada cigarettázik rendszeresen, míg a daganatosok mintegy kilencven százaléka gyújt rá napi szinten – mondja Szilasi Mária, a Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikájának igazgatója, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság 59. kongresszusának szervezőbizottsági elnöke.

    A professzor a másik legjelentősebb tüdőgyógyászati betegségként a népbetegségnek számító COPD-t, a krónikus obstruktív tüdőbetegséget említi. A betegek száma évente 15 ezerrel emelkedik, összességében a megbetegedés csaknem félmillió embert érint hazánkban. Noha a hivatalos statisztikák ennél kevesebb, mintegy 180 ezer beteget jegyeznek, ám a szakember szerint nagyon jelentős azoknak a dohányosoknak a száma, akik tünetekkel már rendelkeznek, de nem fordultak még orvoshoz, mivel természetesnek tarják a köhögést és köpetürítést. A cigaretta mellett a légszennyezés fokozódása is növeli a betegek számát.

    Hirdetés

    A Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikája a progresszív ellátás jegyében az egész régióból fogad betegeket. A légúti betegségek számának emelkedésével egyre nő a betegforgalom, a páciensek 60 százalékát tumorral kezelik. A járóbetegeket nyolc szakrendelésen, a fekvőbetegeket 106 ágyon látják el, melyből 50 ágy pulmonológiai, 41 onkológiai, 6 rehabilitációs profilú, az Intenzív Osztály pedig 5 ágyas.

    COPD - Mikor forduljunk orvoshoz?

    Ha Ön dohányos, és észleli magán a COPD tüneteit, például a köhögést, a fokozott köpetürítést, illetve a légszomjat, beszéljen orvosával. Nagyon fontos, hogy gyorsan cselekedjen, ezáltal lassíthatja a betegség előrehaladását. COPD - Mikor forduljunk orvoshoz?>>

    A klinikán dolgozó 14 szakorvos tavaly 9341 járóbeteget és 2357 fekvőbeteget kezelt, ám a járóbeteg esetszám megközelítette a 32 ezret, a fekvőbeteg esetszám pedig több mint 3600 volt 2015-ben.

    A Tüdőgyógyászati Klinika csaknem száz éves hagyományokkal rendelkező intézet. Az országban harmadikként, 1914-ben adták át jogelődjét, a Nagyerdei Népszanatóriumot, ahol 175 ágyon kezdték meg a TBC-s betegek kezelését. A tüdőszanatórium létrejöttében jelentős szerepe volt Auguszta Mária Lujza főhercegnőnek. Az ő kezdeményezésére indult el Debrecenben az intézet megvalósítása, valamint az építési területet is ő ajándékozta a városnak. A főhercegnő tiszteletére vette fel az intézmény az Auguszta nevet, illetve emlékére állított szobrot 2015-ben a Debreceni Egyetem a II-es klinikatelepen.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A Tüdőgyógyászati Klinika 1999-ben vált önálló intézetté a Szív- és Tüdőklinika kettéválásával. Korábbi helyszínén 2006-ig működött, majd az Auguszta-projekt keretében tíz éve került jelenlegi helyére, a volt Neurológiai Klinika felújított épületébe. A betegellátás korszerű, az európai követelményeknek is megfelelő eszközparkkal csaknem 2000 négyzetméternyi területen történik, kimagasló színvonalú például a légzésfunkciós és a bronchológiai labor felszereltsége.

    A tüdőrák és a COPD mellett a dohányzás elleni küzdelem, az új terápiás lehetőségek és a rehabilitáció kérdéskörét is áttekintik a szakemberek a Magyar Tüdőgyógyász Társaság 59. Nagygyűlésének orvosi és szakdolgozói szekciójában június 8-11. között Debrecenben, a Kölcsey Központban.

    A kétévenként rendezett konferenciára mintegy hétszáz résztvevőt várnak városunkba.

    A konferencia programja ide kattintva érhető el.

    (Debreceni Egyetem)

    Legutóbb frissült: 2016.06.09 02:51
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Tüdőrák: a leggyakoribb daganatos megbetegedés

    Hazánkban az elmúlt két-három évtizedben robbanásszerűen nőtt meg a tüdőrákos megbetegedések száma. 1945-höz képest mintegy tízszeres a növekedés, s ez jelenleg évente mintegy tízezer újonnan felfedezett beteget jelent.

    Leszokás a dohányzásról - Milyen szerek segíthetnek?

    A cigarettázás bizonyos szempontból szenvedélybetegségnek tekinthető. Vannak helyzetek, amikor a dohányzás, illetve annak hiánya kellemetlen lehet a dohányos számára, és az is lehetséges, hogy a pöfékelő jelent kellemetlenséget a környezete számára.

    A hörgőtükrözés menete, kockázata, szövődményei

    A hörgőtükrözés, idegen néven bronchoscopia egy igen elterjedt tüdőgyógyászati vizsgálat, illetve terápiás eljárás is lehet egyben. A hörgőrendszer betegségeinek vizsgálatához, elkülönítéséhez, igazolásához szükséges.

    Dohányzás - A leszokás módszerei

    A dohányosok - akár hiszik, akár nem - nikotinfüggőségben szenvednek. A cigarettázás során felszabaduló káros anyagok számos betegség okozójaként károsítják az egészséget és megrövidítik az illető életét.

    A dohányzás a szívbetegségek és a stroke vezető oka hazánkban

    A dohányosok körében 2-4-szer nagyobb a szívkoszorúér-megbetegedések és az agyvérzés kialakulásának valószínűsége, mint a nemdohányzóknál, a passzív dohányos felnőttek esetében pedig 25-30 százalékkal magasabb ez a kockázat.

    10 tipp a dohányzásról való leszokáshoz

    Abbahagyom a dohányzást - bizonyára sokaknak ismerősen hangzik ez a fogadkozás. Cikkünkben olvashat néhány tanácsot, melyek megkönnyítik búcsúját a cigarettától.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.