"Mennyi táppénzt kaphatok?" A szakértő válaszol

Szerző: WEBBeteg

"Mennyi táppénzt kapok most, ha terhes vagyok? Tavaly a bruttóm 69000 forint volt, idén januártól május 31-ig 57.200, június 1 óta 72500." Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

A táppénz összege a keresőképtelenséget megelőző év átlagkeresetének 60%-a.

Ha jól értem, a tavalyi évben végig 69.000 forint volt a bruttó bére, ennek megfelelően a 69.000 forint 60%-át kapja meg, azaz 41.400-at. A táppénz összege 2009. augusztus 01. napjától csökkent az átlagkereset 70%-ról, 60%-ra.

(WEBBeteg - Dr. Barcsai Tímea, jogász)

A táppénzfolyósítás szabályai

A válság miatt idén 100 százalékkal nőtt az úgynevezett passzív táppénzt igénylők aránya, 80 százalékról 70 százalékra csökken a munkáltatók által fizetett, a betegség első 15 napjára járó távolléti díj. 70 százalék helyett 60 százalék lesz az OEP által fizetett táppénz mértéke azoknál, akik legalább 2 évig folyamatos alkalmazásban álltak és ezalatt lettek keresőképtelenek. Ha ennél rövidebb ideig alkalmazták őket, akkor a kórházi ellátás idejére kapnak táppénzt, viszont a korábbi 60 százalék helyett csak 50-et.
Bővebben az aktív és a passzív táppénz jogszabályairól >>

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

Dohányzás Dohányzás

Hogyan függ össze a tüdőbetegségekkel?

Jogszerű felmondási ok a...

Mit lehet tenni, ha egy munkavállaló nyíltan osztja meg nézeteit, miszerint a SARS-CoV-2 vírus nem létezik vagy annak súlyát kérdőjelezi meg, adott...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.