"Mennyi táppénzt kaphatok?" A szakértő válaszol

Szerző: WEBBeteg

"Mennyi táppénzt kapok most, ha terhes vagyok? Tavaly a bruttóm 69000 forint volt, idén januártól május 31-ig 57.200, június 1 óta 72500." Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

A táppénz összege a keresőképtelenséget megelőző év átlagkeresetének 60%-a.

Ha jól értem, a tavalyi évben végig 69.000 forint volt a bruttó bére, ennek megfelelően a 69.000 forint 60%-át kapja meg, azaz 41.400-at. A táppénz összege 2009. augusztus 01. napjától csökkent az átlagkereset 70%-ról, 60%-ra.

(WEBBeteg - Dr. Barcsai Tímea, jogász)

A táppénzfolyósítás szabályai

A válság miatt idén 100 százalékkal nőtt az úgynevezett passzív táppénzt igénylők aránya, 80 százalékról 70 százalékra csökken a munkáltatók által fizetett, a betegség első 15 napjára járó távolléti díj. 70 százalék helyett 60 százalék lesz az OEP által fizetett táppénz mértéke azoknál, akik legalább 2 évig folyamatos alkalmazásban álltak és ezalatt lettek keresőképtelenek. Ha ennél rövidebb ideig alkalmazták őket, akkor a kórházi ellátás idejére kapnak táppénzt, viszont a korábbi 60 százalék helyett csak 50-et.
Bővebben az aktív és a passzív táppénz jogszabályairól >>

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Méhnyakrák Méhnyakrák

Az esetek több mint 90%-a HPV vírus hordozásával áll kapcsolatban.

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Melyek az ösztrogénmentes tabletta előnyei? (x)

Mit kell tudnunk az orvostechnikai...

Cikkünk témája egy már lezárult és nyugvópontra került vizsgálat eredményéről számol be, a bodorrózsa-kivonatot tartalmazó készítményekkel...

Reklámozhatnak-e gyógyszerterméket...

A hatályos jogszabályok betartása mellett lehetséges-e a piaci szereplők számára a manapság divatos influenszer-marketinget alkalmazni? A kérdést a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.