Hogyan kezelhető a hiperaktív húgyhólyag?

szerző: Szegő Miklós, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó megjelent:

A hiperaktív hólyag (OAB) a vizeletinkontinenciához sorolható, de azon belül elkülöníthető tünetegyüttes. Sokan szenvednek benne, de nemrég új megoldásokat engedélyeztek vele kapcsolatban.

A Food and Drug Administration (FDA) jóváhagyott egy invazív típusú elektromos stimulációt, amely műtétet igényel, és egy nem invazív típust is, amely nem igényel műtétet. Egy cikk szerint mindkét megoldás hatékony és kevés mellékhatással rendelkezik.

A megoldások lényege az elektromos stimuláció, amelynek során elektromos áramot küldenek az idegekhez, amelyek szerepet játszanak a hólyag működésében. A kezelés célja a vizelést okozó húgyhólyag-összehúzódások elnyomása. Az OAB a becslések szerint 33 millió embert érint az Egyesült Államokban. Olyan tüneteket okoz, mint:

Az OAB a hólyagban lévő izom túlzott összehúzódása miatt következik be

Ez az izom - az úgynevezett detrusor izom - felelős a vizelet kipréseléséért. Az elektromos stimuláció gátolja ezeket az összehúzódásokat, hogy csökkentse a vizeletürítések számát.

Az elektromos stimuláció lehet noninvazív vagy invazív. A nem invazív megoldás során elektromos áramot vezetnek át a hólyag izomzatán anális vagy hüvelyi szondán, vagy nervus tibialis posterior (sípcsont ideg) ingerlésével.

Az invazív lehetőség magában foglalja az elektródák sebészeti beültetését a testbe, amelyek stimulálják az egyik keresztcsonti ideggyököt.

Az FDA kétféle elektromos stimulációt hagyott jóvá az OAB számára: a sacralis neuromodulációt (SN) és a nervus tibialis posterior ideg stimulációt (PTNS). A nervus tibialis posterior (sípcsont ideg) a nervus ischiadicus (ülőideg) egyik ága, amely a térd mögötti területtől a boka környékére fut.

Az SN az elektromos stimuláció invazív formája. Ez magában foglalja egy elektromos stimulátor sebészi elhelyezését a bőr alá, amely impulzusokat küld a hát alsó részén található keresztcsonti ideggyökhöz. Ezek az idegek szerepet játszanak a húgyhólyag működésében.

A PTNS során egy tűt helyeznek a boka fölé, hogy stimulálják a nervus tibialis posteriort, ami befolyásolja a hólyag működését. A tű a testen kívüli eszközhöz kapcsolódik, amely elektromos impulzusokat küld az idegen keresztül.

A PTNS klinikai környezetben zajlik, és 12 héten keresztül 30 perces heti ülésekből áll. Lehet perkután, ami azt jelenti, hogy a tű áthalad a bőrön, vagy transzkután, amely nem invazív és elektródákat használ a bőr felszínén.

Egy régebbi, 2014-es klinikai vizsgálat az SN és a tolterodin (Detrol) gyógyszer kombinációjának hatékonyságát csak a gyógyszer hatékonyságával hasonlította össze - 240 résztvevővel. Három hónap elteltével a kombinált terápiában részesülő résztvevők több javulást mutattak, mint a csak gyógyszeres csoportban.

Egy még korábbi, 2009-es kutatás értékelte a PTNS hatékonyságát 220 hiperaktív hólyagban szenvedő résztvevőnél. 12 hét elteltével a PTNS-kezelésben részesülők 54,5%-a számolt be mérsékelt vagy jelentős javulásról, szemben a placebo-kezelésben részesülők 20,9%-ával. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a PTNS hatékony volt.

Az elektromos stimuláció biztonságosnak tűnik, de vannak mellékhatásai

Az SN biztonságos, de néha a mellékhatások miatt az orvosoknak el kell távolítaniuk az elektromos stimulátort. A mellékhatások közé tartozik a beavatkozás helyén jelentkező fájdalom, amely az emberek 11,8%-ánál fordul elő és a készülék egy részének elmozdulása, amely az emberek 7,9%-ánál fordul elő. További szövődmény az esetleges fertőzések kockázata.

A PTNS-kezelésben részesülők általában jól tolerálják a stimulációt. Az SA-hoz képest a PTNS-nek kevesebb megbízható forrásból származó mellékhatása van. Egy régebbi, 2012-es tanulmány szerint a mellékhatások átmenetiek, enyhék, nem gyakoriak és az egyének körülbelül 1–2%-át érintik. Ezek közé tartoznak a következők: bizsergés és enyhe fájdalom, bevérzés a tű helyén.

Szerző: WEBBeteg - Szegő Miklós fordító; Lektorálta: Dr. Árki Ildikó háziorvos
Forrás: Electrical stimulation for an overactive bladder (Medical News Today)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.