Hogyan nyerheti vissza lendületét? Tippek tavaszra

WEBBeteg
frissítve:

Miért is lustulunk el télen, és mit tehetünk annak érdekében, hogy visszanyerjük fittségünket?

A téli hónapok alatt a legtöbb ember szervezete elszokik a rendszeres mozgástól, a fényhiány negatívan hat a pszichére és a testi teljesítőképességre, az alvás-ébrenlét ritmus is összezavarodik, az egyoldalú táplálkozás és a téli hónapokra jellemző gyakori fertőző betegségek legyengítik az immunrendszert. Az évszakok változásaihoz a szervezetnek nem könnyű alkalmazkodni. Mindezek miatt tavasszal sokan érzik magukat fáradtnak és levertnek.

Hasznos tanácsok

Fizikai aktivitás

  • Mielőtt rendszeres edzésbe kezdene, vizsgáltassa meg magát orvossal, hogy ízületei, szíve és érrendszere bírják-e a terhelést.
  • Ne terhelje túl magát! Az edzések időtartamát és intenzitását csak fokozatosan növelje!
  • Tartózkodjon sokat a friss levegőn! A séta, a kirándulás, túrázás jó időben remek időtöltés. Ne feledkezzen meg a kullancsokkal szembeni védekezésről és a naptej használatáról!
  • A sportsérülések megelőzése érdekében mindig melegítsen be sporttevékenységek végzése előtt!
  • Ha izom- vagy ízületi fájdalmat észlel, tartson pihenőt! Végezzen nyújtó gyakorlatokat és masszírozza a fájdalmas területet! Ha ismét fájdalom jelentkezik, hagyja abba az edzést és forduljon orvoshoz!

Táplálkozás

  • Fogyasszon sok friss zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonaterméket!
  • Igyon sok folyadékot! A verejtékkel együtt a szervezet ásványi anyagokat is veszít. Folyadékpótlásra a legmegfelelőbbek az ásványvizek, illetve a cukrozatlan zöldség- és gyümölcslevek. Vese-, szív- és anyagcsere-betegségben szenvedők a napi fogyasztható folyadékmennyiséggel kapcsolatban kérjék kezelőorvosuk tanácsát!
  • Nagyon fontos megfelelő táplálkozással biztosítani a vitaminszükségletet, tavasszal elsősorban az E- és C-vitaminra, valamint a béta-karotinra kell odafigyelni, mert ezek a leghatékonyabbak a szöveteket károsító szabadgyökökkel szemben. Hiánybetegség esetén orvosa vitaminkészítmények szedését rendelheti el, melyeket orvosa előírásai szerint kell szedni.

Ha a fáradtság érzése tartósan fennáll, gyakran jelentkezik, nem tudja kipihenni magát, forduljon orvoshoz, mert ez a panasz önmagában is orvosolandó, ráadásul hátterében kezelést igénylő betegségek is állhatnak!

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.