Bőrápolási tanácsok télre

WEBBeteg
frissítve:

A kinti csípős hideg és fagyos szél, valamint a fűtött szobák száraz levegője kiszárítja, az UV-sugárzás megviseli a bőrt, ellenálló képessége jelentősen csökken, ezért nagyon vigyázni kell rá.

Fontos, hogy mindenki óvja és ápolja bőrét. Az egyébként is száraz, érzékeny bőr pedig még nagyobb odafigyelést igényel.

  • Télen is lehet szép a bőre, ha védi és ápolja. Ennek részeként nem csupán a külsőleg alkalmazandó ápolószerekre kell gondolnia, hanem az egészséges, vitamindús táplálkozásra, a sok mozgásra és pihenésre is.
  • Főként akkor, ha a hőmérséklet 8 oC-ra vagy az alá csökken, ajánlott zsíros krémet használni.
  • Az alkohol, illatanyagok és a parabén kiszáríthatják a bőrt, illetve allergiás reakciót válthatnak ki. Ezért olyan terméket válasszon, ami nem tartalmaz ilyen anyagokat!
  • Válasszon olyan termékeket bőre ápolására, amelyek bizonyos védő összetevőket is tartalmaznak, amilyen például a dexpanthenol, az allantoin vagy a húgysav (urea). Tartalmazzanak a bőr lipidrétegének pótlásához szükséges esszenciális zsírsavakat (pl. linolsav, ceramidok), gyulladáscsökkentő vitaminokat (pl. E-vitamin), esetleg termálvizet.
  • A különösen érzékeny bőrűek számára javasolt bőrgyógyász tanácsát kérni a megfelelő ápoló termékek kiválasztásához.
  • Hosszas fürdőzések helyett zuhanyozzon kellemesen meleg, nem forró vízben, így megőrizheti bőre lipidrétegét.
  • Ne dörzsölje a bőrét fürdés és mosakodás után, hanem finoman itassa fel róla a vizet a törülközővel!
  • Folyamatosan gondoskodjon bőre elvesztett nedvességének pótlásáról. Fürdés után használjon testápolót, láb- és kézkrémet, kézmosások után és napközben többször kézkrémet, ajakápolót szintén napközben többször. Védje arcbőrét is a kiszáradástól megfelelő krémek alkalmazásával!
  • Télen kerülje az arcradírozást és a peelinget!
  • Az az ideális, ha a lakás levegőjének páratartalma 40-60 százalék között mozog. Ha a beltéri száraz levegő hatására a bőrprobléma fokozódik, akkor a légtér páratartalmát növelheti párásító készülékkel.

Betegség is okozhatja!

Ha a gondos ápolás és óvintézkedések ellenére panaszai nem szűnnek, vagy a bőrszárazság testszerte, foltokban jelentkezik, esetleg viszketéssel párosul, vagy oly mértékű a bőrszárazság, viszketés, hogy már a mindennapos tevékenységek közben is zavaró, akkor ne kísérletezzen otthoni gyógymódokkal, hanem feltétlenül forduljon bőrgyógyászhoz! Egyrészt azért, hogy mihamarabb orvosolni tudják a problémát, másrészt pedig azért, mert különféle betegségek tünete is lehet a száraz bőr, amelyek maguk is szintén orvosi kezelést igényelnek.

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Cikkajánló

Tél
Nyáron és kora ősszel különösen jó az agy teljesítőképessége. Télen azonban a gondolkodási képesség mérhetően csökken. Néhány képesség különösen gyengül ilyenkor.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.