• Bőrápolási tanácsok télre

    Szerző: WEBBeteg

    A kinti csípős hideg és fagyos szél, valamint a fűtött szobák száraz levegője kiszárítja, az UV sugárzás megviseli a bőrt, ellenálló képessége jelentősen csökken, ezért nagyon vigyázni kell rá.

    Fontos, hogy mindenki óvja és ápolja bőrét. Az egyébként is száraz, érzékeny bőr pedig még nagyobb odafigyelést igényel.

    • Télen is lehet szép a bőre, ha védi és ápolja. Ennek részeként nem csupán a külsőleg alkalmazandó ápolószerekre kell gondolnia, hanem az egészséges, vitamindús táplálkozásra, a sok mozgásra és pihenésre is.
    • Főként akkor, ha a hőmérséklet 8 oC-ra vagy az alá csökken, ajánlott zsíros krémet használni.
    • Az alkohol, illatanyagok és a parabén kiszáríthatják a bőrt, illetve allergiás reakciót válthatnak ki. Ezért olyan terméket válasszon, ami nem tartalmaz ilyen anyagokat!
    • Válasszon olyan termékeket bőre ápolására, amelyek bizonyos védő összetevőket is tartalmaznak, amilyen például a dexpanthenol, az allantoin vagy a húgysav (urea). Tartalmazzanak a bőr lipidrétegének pótlásához szükséges esszenciális zsírsavakat (pl. linolsav, ceramidok),  gyulladáscsökkentő vitaminokat (pl. E-vitamin), esetleg termálvizet.
    • A különösen érzékeny bőrűek számára javasolt bőrgyógyász tanácsát kérni a megfelelő ápoló termékek kiválasztásához.
    • Hosszas fürdőzések helyett zuhanyozzon kellemesen meleg, nem forró vízben, így megőrizheti bőre lipidrétegét.
    • Ne dörzsölje a bőrét fürdés és mosakodás után, hanem finoman itassa fel róla a vizet a törülközővel!
    • Folyamatosan gondoskodjon bőre elvesztett nedvességének pótlásáról. Fürdés után használjon testápolót, láb- és kézkrémet, kézmosások után és napközben többször kézkrémet, ajakápolót szintén napközben többször. Védje arcbőrét is a kiszáradástól megfelelő krémek alkalmazásával!
    • Télen kerülje az arcradírozást és a peelinget!
    • Az az ideális, ha a lakás levegőjének páratartalma 40-60 százalék között mozog. Ha a beltéri száraz levegő hatására a bőrprobléma fokozódik, akkor a légtér páratartalmát növelheti párásító készülékkel.

    Betegség is okozhatja!

    Ha a gondos ápolás és óvintézkedések ellenére panaszai nem szűnnek, vagy a bőrszárazság testszerte, foltokban jelentkezik, esetleg viszketéssel párosul, vagy oly mértékű a bőrszárazság, viszketés, hogy már a mindennapos tevékenységek közben is zavaró, akkor ne kísérletezzen otthoni gyógymódokkal, hanem feltétlenül forduljon bőrgyógyászhoz! Egyrészt azért, hogy mihamarabb orvosolni tudják a problémát, másrészt pedig azért, mert különféle betegségek tünete is lehet a száraz bőr, amelyek maguk is szintén orvosi kezelést igényelnek.

    WEBBetegForrás: WEBBeteg

    Módosítva: 2020.01.10 05:06, Megjelenés: 2017.12.08 11:22
   • Cikkajánló

    Üzemorvosi vizsgálat

    Üzemorvosi vizsgálat

    Balogh Mária, újságíró

    Miért szükséges a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat, és mit érdemes még tudni róla?

    Szúnyogcsípés

    Szúnyogcsípés

    Cs. K., fordító

    A szúnyogok és a szúnyogcsípés bosszantó, és ráadásul több betegséget is terjesztenek.

    Hogyan mérje helyesen a vérnyomását otthon?

    A vérnyomás több tényezőtől függ, így a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól. A mérést befolyásolja a kar vastagsága és a mandzsetta mérete.

    Télen nehezebb a gondolkodás

    Nyáron és kora ősszel különösen jó az agy teljesítőképessége. Télen azonban a gondolkodási képesség mérhetően csökken. Néhány képesség különösen gyengül ilyenkor.

    Fagyási sérülés - Mit tegyen és mit ne?

    Száraz hidegben, amikor a hőmérséklet 0 Celsius-fok körüli, különösen gyakoriak a fagyási sérülések.

    Mi okozza a téli fáradékonyságot?

    Télen sokan panaszkodunk fáradékonyságra, lehangoltságra, sőt vannak, akiknél a rövid, borongós nappalok miatt téli depresszió alakul ki.

    Száraz a bőre? Hogyan ápoljuk télen bőrünket?

    Télen a bőrünk ellenálló képessége csökken. A hideg és a fagyos szél is megviseli, ugyanakkor az alacsony légnedvesség-tartalom miatt a fűtött helyiségekben is könnyebben kiszárad.

    Tippek a biztonságos szánkózáshoz

    Most, hogy a tél közepén járunk - és tekintélyes mennyiségű hó is esett - megannyi mókára nyílik lehetőség a gyerekek és a felnőttek számára is. Sokan hóembert építenek az első hóból, a gyerekek hógolyóznak, mások korcsolyázni mennek, de talán a legnépszerűbb kikapcsolódás ilyenkor a szánkózás, aminek sok különféle stílusát választhatjuk.

    Így úszhatja meg a téli sportbaleseteket!

    Síelés, korcsolyázás, snowboardozás, sőt szánkózás közben is érhetnek balesetek, különösen, ha felkészülés nélkül érkezünk a pályákra. Dr. Dobos Márta, ortopéd orvos a felkészülés fontosságára hívta fel a figyelmet.

    Téli utak veszélyei

    Egy turistaútra minden évszakban, de télen különösen körültekintően kell felkészülni, hiszen fogvacogtató hidegből utazunk az izzasztó nyárba.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.