• Tanácsok kontaktlencsét viselőknek

    Szerző: WEBBeteg

    Hogyan kell tisztítani, tárolni a kontaktlencséket? Miért fontos az ápolásra vonatkozó szabályok szigorú betartása?

    Manapság a legelterjedtebbek a lágy kontaktlencsék, a félkemény és kemény lencsék háttérbe szorultak.

    Szemeik egészségének megőrzése érdekében a kontaktlencsét viselőknek egyszerű lépéseket kell minden reggel és este elvégezni. A lágy lencsék a felrakódások és szakadékonyságuk miatt sokkal gondosabb ápolást igényelnek.

    A kontaktlencse ápolásának szabályai:

    • A kontaktlencsékhez csak tiszta kézzel szabad nyúlni.
    • A kontaktlencséket speciális tároló folyadékban kell tartani, melyek közül sok egyszerre tisztít, fertőtlenít és tárolásra is használható. Vannak egyszerűen használható multifunkcionális oldatok vagy peroxidalapúak is. A hidrogén-peroxidos tisztítófolyadék tartósítószer-mentes, így azoknak is ajánlott a használata, akik a különböző multifunkcionális készítményekre érzékenyek.
    • A kontaktlencséket használat előtt és viselés után is meg kell tisztítani és fertőtleníteni kell. A multifunkcionális oldatok felületi tisztító és fehérjeoldó hatása gyengébb, ezért használatuk mellett bizonyos esetekben kiegészítő ápolásra (enzimes tisztítás, fehérjeoldás) van szükség. Bármilyen folyadékot használ, az orvos/optometrista utasításait és a használati utasításban leírtakat be kell tartani.
    • A kontaktlencséket tilos csapvízzel tisztítani és abban tárolni. A csapvíz ugyanis amellett, hogy nem fertőtleníti a lencséket, baktériumokat, klórt, fémet és egyéb káros anyagokat tartalmazhat, amelyek a kontaktlencsékre és a szemre nézve egyaránt ártalmasak!
    • Az ápolófolyadékot a kontaktlencsék szemre helyezése után mindennap öntsük ki.
    • A tároló tokba helyezett kontaktlencsére minden alkalommal öntsünk friss ápoló folyadékot, úgy, hogy az ellepje a kontaktlencsét.
    • Viselés nélkül hosszabb ideig való tárolás esetén olyan ápolófolyadékot alkalmazzon, ami tartalmaz nem elbomló fertőtlenítőszert, ilyen esetben az ápolófolyadékot legalább 2-3 naponta cseréljük.
    • A tárolófolyadék flakonjának kupakját mindig zárja vissza!
    • A kontaktlencse-tároló tokot havonta cserélni kell.
    • A kontaktlencsét sminkelés előtt kell beilleszteni, a sminket pedig a kontaktlencse kivétele után távolítsuk el!
    • Kontaktlencse mellett is szükséges csináltatni tartalék szemüveget, mivel bármikor adódhat olyan helyzet, amikor nem viselhető a kontaktlencse. A kontaktlencséket huzamosabb ideig viselni egyébként sem ajánlott senkinek. Időnként iktasson be kontaktlencsementes napokat, hogy pihentesse a szemeit.
    • Éjszaka nem maradhat bent a kontaktlencse, kivéve, ha speciális lencséről van szó. (Ma már kaphatók kiterjesztett viselésű speciális lencsék, amelyeket éjszakára sem kell kivenni, ezek típustól függően akár egy hónapig is folyamatosan viselhetők.) Általában a napi viselésű kontaktlencsék a legelterjedtebbek, amelyeket éjszakára feltétlenül ki kell venni!
    • A napi viselésű kontaktlencséket a nap folyamán legfeljebb 12-14 órán át szabad viselni. A napi 16 órát meghaladó viselést panaszmentesség esetén is feltétlenül kerülni kell. A szokásosnál kevesebb ideig viselhetők a kontaktlencsék a nap folyamán, ha huzamosabb ideig nem viselte a lencsét, vagy hosszabb időn át száraz, poros, meleg helyen tartózkodik.
    • Az egy napi használat után eldobható kontaktlencsék alkalmi viselése főleg sportolásnál, szórakozásnál ajánlott.
    • Ne hordja túl a lencséket! A lencsék kihordási ideje a felbontástól számított felhasználhatósági ideje. A kihordási idő lejártával a lencséket cserélni kell!
    • Feltétlenül cserélje ki a kontaktlencsét, ha az megsérül, elszakad vagy elszennyeződik, vagy ha a szem fertőző betegsége áll fenn, illetve ha a látásélesség miatt erősebb dioptriaértékű lencsére van szüksége.

    Kiegészítő tanácsok nyaraláshoz kontaktlencse-viselőknek

    Nyaraláskor, uszoda-, szaunahasználat esetén, tengerparton úszószemüveg, búvárszemüveg viselése javasolt. Az ápolási, higiénés szabályok betartására különös figyelmet kell fordítani. Ilyenkor kényelmes megoldást nyújthat a napi eldobható lágy lencsék használata.

    Ha panaszok jelentkeznek a kontaktlencse behelyezése vagy viselése során

    Ha panaszok jelentkeznek, például új keletű kényelmetlenség, gyenge látás, homályos látás, szemszúródás, égő érzés, irritáció, könnyezés, a kontaktlencsét azonnal ki kell venni, és azonnal szemész szakorvost kell felkeresni, akár ügyeletben is.

    A panaszokat okozhatja többek között a kontaktlencse vagy a szaruhártya sérülése, idegentest feltapadása (ezek jelentős része szabad szemmel nem látható), valamint gyulladás, fertőzés stb..

    A gyulladás fennállása alatt tilos kontaktlencsét viselni! A kontaktlencsét, a kontaktlencsetartót és az ápolófolyadékot a visszafertőzés veszélye miatt tilos tovább használni.

    A nem megfelelő használatból és helytelen ápolásból adódó veszélyek

    Nem megfelelő kontaktlencse viselése, illetve a kontaktlencse helytelen viselése következtében gyakran alakul ki oxigénhiányos állapot (ereződés) a szemen, ilyenkor gyakran javasolt a kontaktlencsestop!

    A kontaktlencse viselése során a helytelen behelyezés, a kontaktlencse sérülése, elcsúszása, valamint a túlhordás miatt sérülések keletkezhetnek a szaruhártyán. Sőt, a túlhordás során ödémahypoxia, valamint vascularizáció is beindulhat, ugyanis ekkor a szaruhártya könnyebben fertőződik meg. A leggyakoribb kórokozók, amelyek ilyen esetekben előfordulnak és súlyos problémát (akár szaruhártya-gyulladást vagy fekélyt is) okozhatnak, a Pseudomonas aeruginosa, az Acanthamoeba és a Streptococcus pneumoniae.

    WEBBetegForrás: WEBBeteg

    Módosítva: 2017.11.03 11:15, Megjelenés: 2017.11.03 11:15
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Szürkehályog-műtét

    Szürkehályog-műtét

    Szponzorált tartalom

    Fájdalommentesen kezelhető a szürke hályog és visszaállítható a látásélesség. (x)

    A prosztata egészsége

    A prosztata egészsége

    Cs. K., fordító

    Egészséges táplálkozással és életmóddal bizonyítottan sokat tehet prosztatája védelméért.

    Praktikus tanácsok kontaktlencsét viselőknek

    Tisztában van vele, hogy milyen típusú kontaktlencsét visel? Ismeri a tisztítás szabályait? Hogyan hat a terhesség a lencseviselésre? Kérdések és válaszok.

    Kontaktlencse-viselés nyáron: rejtett veszélyek

    A kontaktlencse egyszerű, kényelmes megoldás a látás javítására. Használatuk egyre elterjedtebb, ugyanakkor nagyon fontos tisztában lennünk a kontaktlencse-viselés szabályaival.

    Kontaktlencse - A gombás fertőzés tönkreteheti a szemet

    A lágy kontaktlencsék különösen hajlamosak arra, hogy mindenféle kórokozó megtelepedjen rajtuk és alattuk, beleértve a baktériumokat, vírusokat és gombákat is. Ez esetben mihamarabb forduljon szakemberhez, mivel a szaruhártya károsodása gyorsan bekövetkezhet.

    Hogyan mérje helyesen a vérnyomását otthon?

    A vérnyomás több tényezőtől függ, így a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól. A mérést befolyásolja a kar vastagsága és a mandzsetta mérete.

    Fagyási sérülés - Mit tegyen és mit ne?

    Száraz hidegben, amikor a hőmérséklet 0 Celsius-fok körüli, különösen gyakoriak a fagyási sérülések.

    Hogyan tartsuk tisztán a kontaktlencséket?

    A mai modern kontaktlencsék - hasonlóan a szemüvegekhez - képesek korrigálni a rövid- (myopia) és távollátást (hypermetropia), a tórikus lencsék pedig segítenek az astigmia korrigálásában. Mire figyeljünk oda az apró segédeszköz tisztán tartása során?

    A kontaktlencse ápolása: szabályok és tanácsok

    A fénytörési hibákat szemüveggel, kontaktlencsével, lézerrel és műtéttel is meg lehet oldani. Manapság a lágy kontaktlencsék a legelterjedtebbek, a félkemény és kemény lencsék háttérbe szorultak.

    A kontaktlencsét viselőknek is kell(ene) szemüveg

    Ha valaki kontaktlencsét visel, az nem azt jelenti, hogy szemüvegre már nincs is szüksége többé. Bármilyen korrekciót érintő változást megelőzően egy korrekt vizsgálat kivitelezéséhez lágy lencsét viselőknek a vizsgálat előtt 12 órával már nem szabadna lencsét viselniük.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.