Tanácsok kontaktlencsét viselőknek

Szerző: WEBBeteg

Hogyan kell tisztítani, tárolni a kontaktlencséket? Miért fontos az ápolásra vonatkozó szabályok szigorú betartása?

Manapság a legelterjedtebbek a lágy kontaktlencsék, a félkemény és kemény lencsék háttérbe szorultak.

Szemeik egészségének megőrzése érdekében a kontaktlencsét viselőknek egyszerű lépéseket kell minden reggel és este elvégezni. A lágy lencsék a felrakódások és szakadékonyságuk miatt sokkal gondosabb ápolást igényelnek.

A kontaktlencse ápolásának szabályai:

 • A kontaktlencsékhez csak tiszta kézzel szabad nyúlni.
 • A kontaktlencséket speciális tároló folyadékban kell tartani, melyek közül sok egyszerre tisztít, fertőtlenít és tárolásra is használható. Vannak egyszerűen használható multifunkcionális oldatok vagy peroxidalapúak is. A hidrogén-peroxidos tisztítófolyadék tartósítószer-mentes, így azoknak is ajánlott a használata, akik a különböző multifunkcionális készítményekre érzékenyek.
 • A kontaktlencséket használat előtt és viselés után is meg kell tisztítani és fertőtleníteni kell. A multifunkcionális oldatok felületi tisztító és fehérjeoldó hatása gyengébb, ezért használatuk mellett bizonyos esetekben kiegészítő ápolásra (enzimes tisztítás, fehérjeoldás) van szükség. Bármilyen folyadékot használ, az orvos/optometrista utasításait és a használati utasításban leírtakat be kell tartani.
 • A kontaktlencséket tilos csapvízzel tisztítani és abban tárolni. A csapvíz ugyanis amellett, hogy nem fertőtleníti a lencséket, baktériumokat, klórt, fémet és egyéb káros anyagokat tartalmazhat, amelyek a kontaktlencsékre és a szemre nézve egyaránt ártalmasak!
 • Az ápolófolyadékot a kontaktlencsék szemre helyezése után mindennap öntsük ki.
 • A tároló tokba helyezett kontaktlencsére minden alkalommal öntsünk friss ápoló folyadékot, úgy, hogy az ellepje a kontaktlencsét.
 • Viselés nélkül hosszabb ideig való tárolás esetén olyan ápolófolyadékot alkalmazzon, ami tartalmaz nem elbomló fertőtlenítőszert, ilyen esetben az ápolófolyadékot legalább 2-3 naponta cseréljük.
 • A tárolófolyadék flakonjának kupakját mindig zárja vissza!
 • A kontaktlencse-tároló tokot havonta cserélni kell.
 • A kontaktlencsét sminkelés előtt kell beilleszteni, a sminket pedig a kontaktlencse kivétele után távolítsuk el!
 • Kontaktlencse mellett is szükséges csináltatni tartalék szemüveget, mivel bármikor adódhat olyan helyzet, amikor nem viselhető a kontaktlencse. A kontaktlencséket huzamosabb ideig viselni egyébként sem ajánlott senkinek. Időnként iktasson be kontaktlencsementes napokat, hogy pihentesse a szemeit.
 • Éjszaka nem maradhat bent a kontaktlencse, kivéve, ha speciális lencséről van szó. (Ma már kaphatók kiterjesztett viselésű speciális lencsék, amelyeket éjszakára sem kell kivenni, ezek típustól függően akár egy hónapig is folyamatosan viselhetők.) Általában a napi viselésű kontaktlencsék a legelterjedtebbek, amelyeket éjszakára feltétlenül ki kell venni!
 • A napi viselésű kontaktlencséket a nap folyamán legfeljebb 12-14 órán át szabad viselni. A napi 16 órát meghaladó viselést panaszmentesség esetén is feltétlenül kerülni kell. A szokásosnál kevesebb ideig viselhetők a kontaktlencsék a nap folyamán, ha huzamosabb ideig nem viselte a lencsét, vagy hosszabb időn át száraz, poros, meleg helyen tartózkodik.
 • Az egy napi használat után eldobható kontaktlencsék alkalmi viselése főleg sportolásnál, szórakozásnál ajánlott.
 • Ne hordja túl a lencséket! A lencsék kihordási ideje a felbontástól számított felhasználhatósági ideje. A kihordási idő lejártával a lencséket cserélni kell!
 • Feltétlenül cserélje ki a kontaktlencsét, ha az megsérül, elszakad vagy elszennyeződik, vagy ha a szem fertőző betegsége áll fenn, illetve ha a látásélesség miatt erősebb dioptriaértékű lencsére van szüksége.

Kiegészítő tanácsok nyaraláshoz kontaktlencse-viselőknek

Nyaraláskor, uszoda-, szaunahasználat esetén, tengerparton úszószemüveg, búvárszemüveg viselése javasolt. Az ápolási, higiénés szabályok betartására különös figyelmet kell fordítani. Ilyenkor kényelmes megoldást nyújthat a napi eldobható lágy lencsék használata.

Ha panaszok jelentkeznek a kontaktlencse behelyezése vagy viselése során

Ha panaszok jelentkeznek, például új keletű kényelmetlenség, gyenge látás, homályos látás, szemszúródás, égő érzés, irritáció, könnyezés, a kontaktlencsét azonnal ki kell venni, és azonnal szemész szakorvost kell felkeresni, akár ügyeletben is.

A panaszokat okozhatja többek között a kontaktlencse vagy a szaruhártya sérülése, idegentest feltapadása (ezek jelentős része szabad szemmel nem látható), valamint gyulladás, fertőzés stb..

A gyulladás fennállása alatt tilos kontaktlencsét viselni! A kontaktlencsét, a kontaktlencsetartót és az ápolófolyadékot a visszafertőzés veszélye miatt tilos tovább használni.

A nem megfelelő használatból és helytelen ápolásból adódó veszélyek

Nem megfelelő kontaktlencse viselése, illetve a kontaktlencse helytelen viselése következtében gyakran alakul ki oxigénhiányos állapot (ereződés) a szemen, ilyenkor gyakran javasolt a kontaktlencsestop!

A kontaktlencse viselése során a helytelen behelyezés, a kontaktlencse sérülése, elcsúszása, valamint a túlhordás miatt sérülések keletkezhetnek a szaruhártyán. Sőt, a túlhordás során ödéma, hypoxia, valamint vascularizáció is beindulhat, ugyanis ekkor a szaruhártya könnyebben fertőződik meg. A leggyakoribb kórokozók, amelyek ilyen esetekben előfordulnak és súlyos problémát (akár szaruhártya-gyulladást vagy fekélyt is) okozhatnak, a Pseudomonas aeruginosa, az Acanthamoeba és a Streptococcus pneumoniae.

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ízületi kopás Ízületi kopás

Ha nem kezelik, a szalagok, ínak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek.

Koronavírus omikron-variánsa Koronavírus omikron-variánsa

Az FDA szakértői szerint fejlettebb vakcinákra lenne szükség ellene.

A kontaktlencse használati ideje

Egy kutatás során kiderült, hogy a kontaktlencsét viselők tovább hordják lencséiket a gyártó által előírt időtartamnál. Ha kontaktlencsét...

Hogyan tartsuk tisztán a...

A mai modern kontaktlencsék - hasonlóan a szemüvegekhez - képesek korrigálni a rövid- (myopia) és távollátást (hypermetropia), a tórikus lencsék...

A kontaktlencsét viselőknek is...

Ha valaki kontaktlencsét visel, az nem azt jelenti, hogy szemüvegre már nincs is szüksége többé. Bármilyen korrekciót érintő változást...

A kontaktlencse ápolása: szabályok...

A fénytörési hibákat szemüveggel, kontaktlencsével, lézerrel és műtéttel is meg lehet oldani. Manapság a lágy kontaktlencsék a legelterjedtebbek...

Praktikus tanácsok kontaktlencsét...

Tisztában van vele, hogy milyen típusú kontaktlencsét visel? Ismeri a tisztítás szabályait? Hogyan hat a terhesség a lencseviselésre? Kérdések és...

Kontaktlencse-viselés nyáron: rejtett...

A kontaktlencse egyszerű, kényelmes megoldás a látás javítására. Használatuk egyre elterjedtebb, ugyanakkor nagyon fontos tisztában lennünk a...

Hogyan mérje helyesen a vérnyomását...

A vérnyomás több tényezőtől függ, így a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól. A mérést befolyásolja a...

Fagyási sérülés - Mit tegyen és...

Száraz hidegben, amikor a hőmérséklet 0 Celsius-fok körüli, különösen gyakoriak a fagyási sérülések.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.