Heparin téma

Véralvadásgátlás - A heparin tulajdonságai

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - 2022.06.18. 10:03
Heparin
A heparin alkalmazása elég nehézkes, mert csak vénába adva alkalmazható hatékonyan. Milyen előnyös hatásai vannak? Milyen mellékhatásai lehetnek?

Nem mindegy, milyen véralvadásgátlót szed!

Trombózisközpont - Prof. dr. Blaskó György, véralvadási szakértő, belgyógyász, klinikai farmakológus - 2018.09.05. 20:58
Számos véralvadásgátló készítmény létezik, nem csupán a régebbi és az újabb típusúakat különböztetjük meg, hanem a hatásmechanizmus szerint is osztályozzuk, azaz mit gátol (például a K-vitamin hatását vagy a vérlemezkék összecsapódását) a szervezetben. Azt is mérlegelni kell a gyógyszerfelíráskor, hogy okoz-e allergiás tünetet a készítmény vagy annak valamelyik összetevője.

Véralvadásgátló gyógyszerek: a kis molekulasúlyú heparin

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - 2018.07.24. 11:25
Véralvadás
A véralvadásgátló hatású heparin kémiailag sok cukormolekula összekapcsolódásából álló hosszú láncú molekula. A lánc nagy része azonban közömbös a hatás szempontjából, viszont nagy szerepe van a mellékhatások, allergiás reakciók és a bizonytalan biológiai hasznosulás kialakulásában.

A trombózis utáni gyermekvállalás veszélyei és lehetősége

Trombózisközpont - Prof. dr. Blaskó György, véralvadási szakértő, belgyógyász, klinikai farmakológus - 2013.02.18. 15:45
A trombózist követő terhesség még tervezett babaváráskor is félelemmel tölti el a fiatal nőket, különösen, ha fokozott véralvadási hajlamuk miatt a köztudatban vérhígítóként számon tartott gyógyszert szednek.

Itthon is kivontak két tétel Heparint

Független Hírügynökség - 2008.05.11. 09:38
Más uniós államokhoz hasonlóan Magyarországon is visszavontak a forgalomból két szállítmányt a véralvadásgátló Heparin nevű gyógyszerből. A külföldi vizsgálatok során ugyanis kiderült, hogy szennyezettek, így mellékhatásuk lehet.

103 halál a szennyezett kínai gyógyszer miatt

Független Hírügynökség - 2008.04.09. 13:17
Az Egyesült Államokban már 103 ember halálát tulajdonítják egy Kínában gyártott véralvadásgátló szernek. A heparin készítményben olyan szennyező anyagot találtak, amelyet egyelőre nem tudnak azonosítani - jelentette be az amerikai élelmiszer- és gyógyszer-ellenőrzési hatóság.