• Ússzuk meg a nyaralást hasmenés nélkül!

        Szerző: Független Hírügynökség

        Sok turista jól megérdemelt szabadságát keseríti meg, hogy egyes élelmiszerek, italok hasmenést, hányást okoznak a vakáción. Különösen veszélyeztetettek a gyerekek, a kismamák, az idősek és a betegek.

         Nyári veszélyek: a salmonellosis

        A salmonellosis a köznyelvben rendszerint fertőzött étel fogyasztása után kialakuló gyomor-bélrendszeri panaszokat jelöl.
        Nyári veszélyek: a salmonellosis>>

        A turisták jelentős része küzd, az úgynevezett "utazási hasmenéssel" vagy hányással, amit az élelmiszerekben, italokban megtalálható, szabad szemmel nem látható baktériumok, vírusok, egyéb mikrobák okoznak. A gyomor-bélrendszeri fertőzések egy részét előrelátással könnyedén elkerülhetjük.

        Az élelmiszer-biztonsági szakemberek szerint, könnyen kivédhetjük a kellemetlenségeket, ha indulás előtt alaposan feltérképezzük az úticélunk higiéniai körülményeit, és sérülékenyebb egészségi állapotú családtagjainknak, itthonról viszünk valamennyi nem romlandó élelmiszert is.

        Hirdetés

          Utazók hasmenése


        Az utazók hasmenésén az utazás alatti, vagy közvetlenül a hazatérés után kezdődő, fő tünetként hasmenéssel járó betegségeket értjük. Ez az utazókban kialakuló leggyakoribb megbetegedés. A hasmenéshez társulhatnak bizonytalan hasi panaszok, puffadás, erőteljes bélmozgás (bélszelek távozásával), hányinger, hányás, gyakori székürítési inger, láz, gyengeség, fáradékonyság. Néhány kórokozó esetében a hasmenés véres székletürítéssel jár.
        Utazók hasmenése>>

        Az egyik legfontosabb feladat indulás előtt annak utánanézni, hogy az úticélunkon iható-e a csapvíz, hiszen nem minden országban olyan jó a minőség, mint Magyarországon. Ha nem fogyasztható a csapvíz, akkor abból nemcsak inni nem szabad, de olyan zöldséget, gyümölcsöt sem ajánlatos fogyasztani, amit abban mostak meg, valamint nem biztonságosak a saláták és a vízből készült jégkockák sem.

        A kórokozókat a sütés, főzés, forralás elpusztítja, vagyis érdemes vízforralót, vagy vízfertőtlenítésre alkalmas szert magukkal vinni. Az éttermekben, kifőzdékben, utcai árusoknál is csak akkor egyenek, ha az étel frissen készült, és forrón tálalják fel.

        A nagy hőségben nem ajánlatos nyers, vagy alig hőkezelt tojást tartalmazó ételt, például majonézes termékeket, mártásokat, süteményeket enni. Tilos a nyers kagyló fogyasztása is, és vigyázzanak arra is, hogy egyes halak, kagylók, még sülve is mérgezőek lehetnek. Erről lehetőleg tájékozódjanak a helyi lakosoktól - tette hozzá.

        Hámozd meg, főzd meg, vagy hagyd ott!

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A MÉBIH főigazgatója szerint az egészséges felnőttek gyakran felelőtlenek, és akkor is megesznek egy fagylaltot vagy salátát, ha éppen egy enyhe hasmenést kockáztatnak vele. Ez azonban veszélyes lehet a kisgyerekekre, a várandós édesanyákra, az idősekre és a betegekre. Számukra érdemes nem romlandó, biztonságos hazai élelmiszert is csomagolni az útra. Ilyenek lehetnek a konzervek és porételek, valamint például az olyan szalámik, felvágottak, amelyek hűtés nélkül is biztonságosan tárolhatók. Ezt az információt a termékek csomagolásán feltüntetik a gyártók.

        A nyaralók a lehető legtöbbször mossanak kezet szappannal, illetve vigyenek magukkal kéztörlőt, kézfertőtlenítő kendőt. Csak tiszta kézzelm, vagy szalvétával nyúljanak az ételhez, illetve ha úgy látják, akkor az evőeszközt is töröljék át. A gyümölcsöt mindig tiszta késsel hámozzák meg, de ha nem lehet meghámozni, akkor inkább ne fogyasszák el. A zöldségekre, gyümölcsökre vonatkozó alapszabály: "hámozd meg, főzd meg, vagy hagyd ott!".

         Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok
        A bélflóra fő funkciója a kórokozókkal szembeni védelem, valamint az immunrendszer állandó készenléti szinten tartása. Ha a bélflóránk egyensúlya felborul, és a káros baktériumok száma megnő, célszerű probiotikumokat, prebiotikumokat alkamaznunk az egyensúly helyreállítása érdekében.

        Probiotikumok. Probiotikumnak nevezzük azokat a baktériumok, gombákat, melyek szájon keresztül bejutva, élve  elérik a vastagbelet, majd ott megtapadva (colonisatio) a gazdaszervezet számára hasznos funkciót töltenek be. Másként megfogalmazva  olyan élő microbialis táplálék-kiegészítők, melyek a bélflóra egyensúlyának pozitív irányú megváltoztatásával a szervezet állapotát javítják.

        Prebiotikumok. A prebiotikumok olyan nem emészhető élelmiszer összetevők, melyekre nem hatnak a gyomor és bélrendszer felső szakaszának emésztőenzimei, éppen ezért változatlan formában képesek eljutni a vastagbélbe, s ott serkenteni a jótékony hatású baktériumok szaporodását.  Képviselőik oligoszacharidok (2-9 egyszerű cukormolekulából épülnek fel), melyek megtalálhatók a hagymafélékben, articsókában, zabpehelyben, búzában, anyatejben, érett sajtokban.

        Szinbiotikumok. A szinbiotikumok a probiotikumok és a prebiotikumok együttesét jelentik, vagyis olyan készítményeket, melyek alkalmazása során a két tényező előnyös hatása összegződik.

        Bővebben a témáról a WEBBetegen>>

        (FH)

        Legutóbb frissült: 2014.06.29 05:21
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Depressziós a párom

        Depressziós a párom

        Dr. Veress Dóra, pszichiáter

        Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

        Ízületi fájdalmak

        Ízületi fájdalmak

        B. M., szakfordító

        A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

        Ajakherpesz és nyaralás - Tippek az utazás előtt

        Sokaknál jelent problémát, hogy nyaralás, illetve napsütésben gazdag tájakra való utazás alkalmával fellángol az ajakherpesz-fertőzésük. Mit lehet tenni a megelőzés érdekében? Hasznos tanácsok utazóknak, hogy a herpesz ne tegye tönkre a nyaralást.

        Gyomorpanaszok, hasmenés - Hasznos tanácsok

        Számtalan oka lehet annak, ha a kellemetlen hasmenéssel kell megküzdenünk. Mitől alakulhat ki, mit ajánlatos ilyenkor enni, inni, mikor kell orvoshoz fordulni?

        Hasmenés - Probiotikumokkal gyorsabban kezelhető

        A probiotikus baktériumokkal nagyon jól kezelhető a hasmenések többsége. A probléma lényegesen gyorsabban megszűnik, ráadásul mellékhatásokkal sem kell számolni.

        Krónikus hasmenés - Mi okozhatja?

        Krónikus hasmenésről akkor beszélünk, ha a gyakori, híg székürítés több mint 2 hétig tart. Míg akut betegségnél a fertőzéses eredet a leggyakoribb, a tartós hasmenés okai szerteágazóak lehetnek, részletes kivizsgálást igényelnek.

        Hasfájás ellen hatásos fegyver a stresszkezelés

        Fiatal nőknél a leggyakoribb az irritábilis bél szindróma előfordulása. Az esetek 50 százalékában 35 éves kor alatt kezdődik és kétszer annyi nő szenved a hasfájásos betegségtől, mint férfi. Mit lehet tenni ellene?

        Széntabletta: mikor szedjük, mikor ne?

        Az orvosi szén (aktivált szén, carbo activatus) egyike a legrégebben alkalmazott gyógyszereknek. A faszenet az 1800-as években gyulladt bőrfelületek borogatására használták, az 1900-as évek elején pedig az emésztési zavarokat faszénpor itatásával kezelték.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.