• Ússzuk meg a nyaralást hasmenés nélkül!

        Szerző: Független Hírügynökség

        Sok turista jól megérdemelt szabadságát keseríti meg, hogy egyes élelmiszerek, italok hasmenést, hányást okoznak a vakáción. Különösen veszélyeztetettek a gyerekek, a kismamák, az idősek és a betegek.

         Nyári veszélyek: a salmonellosis

        A salmonellosis a köznyelvben rendszerint fertőzött étel fogyasztása után kialakuló gyomor-bélrendszeri panaszokat jelöl.
        Nyári veszélyek: a salmonellosis>>

        A turisták jelentős része küzd, az úgynevezett "utazási hasmenéssel" vagy hányással, amit az élelmiszerekben, italokban megtalálható, szabad szemmel nem látható baktériumok, vírusok, egyéb mikrobák okoznak. A gyomor-bélrendszeri fertőzések egy részét előrelátással könnyedén elkerülhetjük.

        Az élelmiszer-biztonsági szakemberek szerint, könnyen kivédhetjük a kellemetlenségeket, ha indulás előtt alaposan feltérképezzük az úticélunk higiéniai körülményeit, és sérülékenyebb egészségi állapotú családtagjainknak, itthonról viszünk valamennyi nem romlandó élelmiszert is.

        Hirdetés

          Utazók hasmenése


        Az utazók hasmenésén az utazás alatti, vagy közvetlenül a hazatérés után kezdődő, fő tünetként hasmenéssel járó betegségeket értjük. Ez az utazókban kialakuló leggyakoribb megbetegedés. A hasmenéshez társulhatnak bizonytalan hasi panaszok, puffadás, erőteljes bélmozgás (bélszelek távozásával), hányinger, hányás, gyakori székürítési inger, láz, gyengeség, fáradékonyság. Néhány kórokozó esetében a hasmenés véres székletürítéssel jár.
        Utazók hasmenése>>

        Az egyik legfontosabb feladat indulás előtt annak utánanézni, hogy az úticélunkon iható-e a csapvíz, hiszen nem minden országban olyan jó a minőség, mint Magyarországon. Ha nem fogyasztható a csapvíz, akkor abból nemcsak inni nem szabad, de olyan zöldséget, gyümölcsöt sem ajánlatos fogyasztani, amit abban mostak meg, valamint nem biztonságosak a saláták és a vízből készült jégkockák sem.

        A kórokozókat a sütés, főzés, forralás elpusztítja, vagyis érdemes vízforralót, vagy vízfertőtlenítésre alkalmas szert magukkal vinni. Az éttermekben, kifőzdékben, utcai árusoknál is csak akkor egyenek, ha az étel frissen készült, és forrón tálalják fel.

        A nagy hőségben nem ajánlatos nyers, vagy alig hőkezelt tojást tartalmazó ételt, például majonézes termékeket, mártásokat, süteményeket enni. Tilos a nyers kagyló fogyasztása is, és vigyázzanak arra is, hogy egyes halak, kagylók, még sülve is mérgezőek lehetnek. Erről lehetőleg tájékozódjanak a helyi lakosoktól - tette hozzá.

        Hámozd meg, főzd meg, vagy hagyd ott!

        A MÉBIH főigazgatója szerint az egészséges felnőttek gyakran felelőtlenek, és akkor is megesznek egy fagylaltot vagy salátát, ha éppen egy enyhe hasmenést kockáztatnak vele. Ez azonban veszélyes lehet a kisgyerekekre, a várandós édesanyákra, az idősekre és a betegekre. Számukra érdemes nem romlandó, biztonságos hazai élelmiszert is csomagolni az útra. Ilyenek lehetnek a konzervek és porételek, valamint például az olyan szalámik, felvágottak, amelyek hűtés nélkül is biztonságosan tárolhatók. Ezt az információt a termékek csomagolásán feltüntetik a gyártók.

        A nyaralók a lehető legtöbbször mossanak kezet szappannal, illetve vigyenek magukkal kéztörlőt, kézfertőtlenítő kendőt. Csak tiszta kézzelm, vagy szalvétával nyúljanak az ételhez, illetve ha úgy látják, akkor az evőeszközt is töröljék át. A gyümölcsöt mindig tiszta késsel hámozzák meg, de ha nem lehet meghámozni, akkor inkább ne fogyasszák el. A zöldségekre, gyümölcsökre vonatkozó alapszabály: "hámozd meg, főzd meg, vagy hagyd ott!".

         Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok
        A bélflóra fő funkciója a kórokozókkal szembeni védelem, valamint az immunrendszer állandó készenléti szinten tartása. Ha a bélflóránk egyensúlya felborul, és a káros baktériumok száma megnő, célszerű probiotikumokat, prebiotikumokat alkamaznunk az egyensúly helyreállítása érdekében.

        Probiotikumok. Probiotikumnak nevezzük azokat a baktériumok, gombákat, melyek szájon keresztül bejutva, élve  elérik a vastagbelet, majd ott megtapadva (colonisatio) a gazdaszervezet számára hasznos funkciót töltenek be. Másként megfogalmazva  olyan élő microbialis táplálék-kiegészítők, melyek a bélflóra egyensúlyának pozitív irányú megváltoztatásával a szervezet állapotát javítják.

        Prebiotikumok. A prebiotikumok olyan nem emészhető élelmiszer összetevők, melyekre nem hatnak a gyomor és bélrendszer felső szakaszának emésztőenzimei, éppen ezért változatlan formában képesek eljutni a vastagbélbe, s ott serkenteni a jótékony hatású baktériumok szaporodását.  Képviselőik oligoszacharidok (2-9 egyszerű cukormolekulából épülnek fel), melyek megtalálhatók a hagymafélékben, articsókában, zabpehelyben, búzában, anyatejben, érett sajtokban.

        Szinbiotikumok. A szinbiotikumok a probiotikumok és a prebiotikumok együttesét jelentik, vagyis olyan készítményeket, melyek alkalmazása során a két tényező előnyös hatása összegződik.

        Bővebben a témáról a WEBBetegen>>

        (FH)

        Módosítva: 2014.06.29 05:21, Megjelenés: 2014.06.29 05:21
      • Cikkajánló

        Táplálkozás

        Táplálkozás

        Dr. Zsuga Judit

        Ételallergia vagy ételintolerancia? Ön tudja, hogy mi a különbség?

        Elsősegély

        Elsősegély

        WEBBeteg

        Elsősegélytippek háztartási balesetek esetére. Mit tehetünk?

        Hasmenés - Mikor jelez komolyabb bajt?

        Milyen tünetek, kísérőtünetek esetén kell komolyabb okra gyanakodni a hasmenés hátterében? Mely tünetek milyen betegségre utalhatnak? Miért fontos ezekkel orvoshoz fordulni? Milyen esetben tanácsos azonnal felkeresni az orvost?

        Nyaralással járó veszélyek, melyek megelőzhetők

        A nyaralás minden család életében kellemes időtöltés lehet, amikor a szülők hosszabb szabadságot is ki tudnak venni, és szerencsés esetben utazásra, környezetváltozásra is lehetőség adódik. Erre azonban, anyagi okok miatt, sajnos egyre kevesebbeknek van módjuk.

        Krónikus hasmenés - Mi okozhatja?

        Krónikus hasmenésről akkor beszélünk, ha a gyakori, híg székürítés több mint 2 hétig tart. Míg akut betegségnél a fertőzéses eredet a leggyakoribb, a tartós hasmenés okai szerteágazóak lehetnek, részletes kivizsgálást igényelnek.

        Hogyan vigyünk gyógyszereket, ha repülővel utazunk?

        Az utóbbi években alaposan megszigorodott a repülőterek biztonsági ellenőrzése, ami nagyobb odafigyelést kíván a gyógyszerrel utazóktól is.

        Fertőzéses eredetű hasmenések diétája

        A hasmenés eredete lehet fertőzéses és nem fertőzéses. A fertőzéses eredetű gyomor- és bélhurut kórokozóinak előfordulási gyakorisága szezonális: télidőben a vírusos, nyáron a bakteriális eredet a legvalószínűbb.

        Utazók hasmenése

        Az utazáshoz kapcsolódó hasmenéses megbetegedéseknek nagy részét el lehet kerülni néhány egyszerű szabály szem előtt tartásával, még akkor is, ha olyan helyre utazunk, ahol kérdéses a köztisztaság.

        Milyen betegségekre utalhat a széklet megváltozása?

        A tápanyagbevitel végeredménye a székelés, ami nagyon fontos az egészségre nézve, ugyanis ez a test természetes módja a salakanyagok kiválasztására. Az emésztési folyamat alapos megismerése segíthet megállapítani, mi a probléma, ha a székelés nem a normális módon működik.

        Hogyan előzzük meg a gyomor-bélrendszeri fertőzéseket utazás során?

        A fertőzések sokszor megkeserítik a kikapcsolódást, elrontva ezzel az utazás élményét, tönkre téve a sokszor drága és nehezen megszervezett utat. Különösen veszélyesek a fertőzések a gyermekek, a terhes nők és az idős emberek vagy a krónikus betegségben szenvedők esetében.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.