Utazás
Mindent a témáról
|
További tartalmak
Minden rovat és szolgáltatás
|
Sok turista jól megérdemelt szabadságát keseríti meg, hogy egyes élelmiszerek, italok hasmenést, hányást okoznak a vakáción. Különösen veszélyeztetettek a gyerekek, a kismamák, az idősek és a betegek.
Nyári veszélyek: a salmonellosis |
A salmonellosis a köznyelvben rendszerint fertőzött étel fogyasztása után kialakuló gyomor-bélrendszeri panaszokat jelöl. Nyári veszélyek: a salmonellosis>> |
A turisták jelentős része küzd, az úgynevezett "utazási hasmenéssel" vagy hányással, amit az élelmiszerekben, italokban megtalálható, szabad szemmel nem látható baktériumok, vírusok, egyéb mikrobák okoznak. A gyomor-bélrendszeri fertőzések egy részét előrelátással könnyedén elkerülhetjük.
Az élelmiszer-biztonsági szakemberek szerint, könnyen kivédhetjük a kellemetlenségeket, ha indulás előtt alaposan feltérképezzük az úticélunk higiéniai körülményeit, és sérülékenyebb egészségi állapotú családtagjainknak, itthonról viszünk valamennyi nem romlandó élelmiszert is.
Utazók hasmenése |
Az utazók hasmenésén az utazás alatti, vagy közvetlenül a hazatérés után kezdődő, fő tünetként hasmenéssel járó betegségeket értjük. Ez az utazókban kialakuló leggyakoribb megbetegedés. A hasmenéshez társulhatnak bizonytalan hasi panaszok, puffadás, erőteljes bélmozgás (bélszelek távozásával), hányinger, hányás, gyakori székürítési inger, láz, gyengeség, fáradékonyság. Néhány kórokozó esetében a hasmenés véres székletürítéssel jár. Utazók hasmenése>> |
Az egyik legfontosabb feladat indulás előtt annak utánanézni, hogy az úticélunkon iható-e a csapvíz, hiszen nem minden országban olyan jó a minőség, mint Magyarországon. Ha nem fogyasztható a csapvíz, akkor abból nemcsak inni nem szabad, de olyan zöldséget, gyümölcsöt sem ajánlatos fogyasztani, amit abban mostak meg, valamint nem biztonságosak a saláták és a vízből készült jégkockák sem.
A kórokozókat a sütés, főzés, forralás elpusztítja, vagyis érdemes vízforralót, vagy vízfertőtlenítésre alkalmas szert magukkal vinni. Az éttermekben, kifőzdékben, utcai árusoknál is csak akkor egyenek, ha az étel frissen készült, és forrón tálalják fel.
A nagy hőségben nem ajánlatos nyers, vagy alig hőkezelt tojást tartalmazó ételt, például majonézes termékeket, mártásokat, süteményeket enni. Tilos a nyers kagyló fogyasztása is, és vigyázzanak arra is, hogy egyes halak, kagylók, még sülve is mérgezőek lehetnek. Erről lehetőleg tájékozódjanak a helyi lakosoktól - tette hozzá.
A MÉBIH főigazgatója szerint az egészséges felnőttek gyakran felelőtlenek, és akkor is megesznek egy fagylaltot vagy salátát, ha éppen egy enyhe hasmenést kockáztatnak vele. Ez azonban veszélyes lehet a kisgyerekekre, a várandós édesanyákra, az idősekre és a betegekre. Számukra érdemes nem romlandó, biztonságos hazai élelmiszert is csomagolni az útra. Ilyenek lehetnek a konzervek és porételek, valamint például az olyan szalámik, felvágottak, amelyek hűtés nélkül is biztonságosan tárolhatók. Ezt az információt a termékek csomagolásán feltüntetik a gyártók.
A nyaralók a lehető legtöbbször mossanak kezet szappannal, illetve vigyenek magukkal kéztörlőt, kézfertőtlenítő kendőt. Csak tiszta kézzelm, vagy szalvétával nyúljanak az ételhez, illetve ha úgy látják, akkor az evőeszközt is töröljék át. A gyümölcsöt mindig tiszta késsel hámozzák meg, de ha nem lehet meghámozni, akkor inkább ne fogyasszák el. A zöldségekre, gyümölcsökre vonatkozó alapszabály: "hámozd meg, főzd meg, vagy hagyd ott!".
Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok |
A bélflóra fő funkciója a kórokozókkal szembeni védelem, valamint az immunrendszer állandó készenléti szinten tartása. Ha a bélflóránk egyensúlya felborul, és a káros baktériumok száma megnő, célszerű probiotikumokat, prebiotikumokat alkamaznunk az egyensúly helyreállítása érdekében. Probiotikumok. Probiotikumnak nevezzük azokat a baktériumok, gombákat, melyek szájon keresztül bejutva, élve elérik a vastagbelet, majd ott megtapadva (colonisatio) a gazdaszervezet számára hasznos funkciót töltenek be. Másként megfogalmazva olyan élő microbialis táplálék-kiegészítők, melyek a bélflóra egyensúlyának pozitív irányú megváltoztatásával a szervezet állapotát javítják. Prebiotikumok. A prebiotikumok olyan nem emészhető élelmiszer összetevők, melyekre nem hatnak a gyomor és bélrendszer felső szakaszának emésztőenzimei, éppen ezért változatlan formában képesek eljutni a vastagbélbe, s ott serkenteni a jótékony hatású baktériumok szaporodását. Képviselőik oligoszacharidok (2-9 egyszerű cukormolekulából épülnek fel), melyek megtalálhatók a hagymafélékben, articsókában, zabpehelyben, búzában, anyatejben, érett sajtokban. Szinbiotikumok. A szinbiotikumok a probiotikumok és a prebiotikumok együttesét jelentik, vagyis olyan készítményeket, melyek alkalmazása során a két tényező előnyös hatása összegződik. Bővebben a témáról a WEBBetegen>> |
(FH)
Hasmenés - Mikor jelez komolyabb bajt?
Milyen tünetek, kísérőtünetek esetén kell komolyabb okra gyanakodni a hasmenés hátterében? Mely tünetek milyen betegségre utalhatnak? Miért fontos ezekkel orvoshoz fordulni? Milyen esetben tanácsos azonnal felkeresni az orvost?
Nyaralással járó veszélyek, melyek megelőzhetők
A nyaralás minden család életében kellemes időtöltés lehet, amikor a szülők hosszabb szabadságot is ki tudnak venni, és szerencsés esetben utazásra, környezetváltozásra is lehetőség adódik. Erre azonban, anyagi okok miatt, sajnos egyre kevesebbeknek van módjuk.
Krónikus hasmenés - Mi okozhatja?
Krónikus hasmenésről akkor beszélünk, ha a gyakori, híg székürítés több mint 2 hétig tart. Míg akut betegségnél a fertőzéses eredet a leggyakoribb, a tartós hasmenés okai szerteágazóak lehetnek, részletes kivizsgálást igényelnek.
Hogyan vigyünk gyógyszereket, ha repülővel utazunk?
Az utóbbi években alaposan megszigorodott a repülőterek biztonsági ellenőrzése, ami nagyobb odafigyelést kíván a gyógyszerrel utazóktól is.
Fertőzéses eredetű hasmenések diétája
A hasmenés eredete lehet fertőzéses és nem fertőzéses. A fertőzéses eredetű gyomor- és bélhurut kórokozóinak előfordulási gyakorisága szezonális: télidőben a vírusos, nyáron a bakteriális eredet a legvalószínűbb.
Utazók hasmenése
Az utazáshoz kapcsolódó hasmenéses megbetegedéseknek nagy részét el lehet kerülni néhány egyszerű szabály szem előtt tartásával, még akkor is, ha olyan helyre utazunk, ahol kérdéses a köztisztaság.
Milyen betegségekre utalhat a széklet megváltozása?
A tápanyagbevitel végeredménye a székelés, ami nagyon fontos az egészségre nézve, ugyanis ez a test természetes módja a salakanyagok kiválasztására. Az emésztési folyamat alapos megismerése segíthet megállapítani, mi a probléma, ha a székelés nem a normális módon működik.
Hogyan előzzük meg a gyomor-bélrendszeri fertőzéseket utazás során?
A fertőzések sokszor megkeserítik a kikapcsolódást, elrontva ezzel az utazás élményét, tönkre téve a sokszor drága és nehezen megszervezett utat. Különösen veszélyesek a fertőzések a gyermekek, a terhes nők és az idős emberek vagy a krónikus betegségben szenvedők esetében.
belgyógyász, gasztroenterológus
Figyelem! Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!