H1N1 - Mennyire véd a szezonális influenza elleni oltás? Kutatás

WEBBeteg összeállítás
megjelent:

Mexikói kutatók vizsgálták a szezonális influenza oltás hatását a sertésinfluenzával szemben. Kutatásuk szerint azok közül, akik megkapták a tavalyi szezonális influenzaoltást, senki sem halt meg az idei világjárványos influenzában.

A közönséges szezonális influenza elleni oltás is ad részleges védettséget a világjárványos új influenza ellen, főleg a súlyosabb kimenetelű változattal szemben, erről közöltek cikket szerdán mexikói tudósok a British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóiratban.

A kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy tanulmányuk csak korlátozott léptékű, és nincs bizonyíték arra, hogy el kellene hagyni az új influenza elleni oltást.

Elkezdődött az egészségügyi személyzet oltása

Elkezdődött kedden az Egyesült Államokban az egészségügyi személyzet oltása az új influenzatípust okozó H1N1 vírustörzs ellen - jelentette be az amerikai betegségmegelőző és -ellenőrző központ (CDC) és a tömeges oltást megszervező Amerikai Tüdőszövetség (ALA). Az elsők között, az egészségügyi dolgozók után a két év alatti gyerekek és az idősek kapják meg az ellenszert, orrspray formájában. A tervek szerint 600 ezer ember kapja meg a vakcinát a napokban. (MTI)

A Birmex nemzeti laboratóriumban Jose Luis Valdespino-Gomez epidemiológus vezetésével 60 sertésinfluenzán átesett személyt vetettek össze olyan betegekkel, akiket más betegségekkel kezeltek, de korban és más paraméterekben azonos csoportba tartoztak a sertésinfluenzásokkal.

A pácienseket kikérdezték, hogy megkapták-e a 2008-2009-es szezonális influenzaoltást. Ez a vakcina három olyan influenzatörzs ellen volt kialakítva, amely a tavalyi őszi-téli szezonban terjedt az északi féltekén.Az orvosok külön vizsgálták azokat, akik kórházi kezelést is kaptak. A sertésinfluenzás csoporton belül 45 ilyen ember volt, a kontrollcsoportban 60.

Azt találták, hogy a szezonális influenza elleni oltás 80 százalékos arányban nyújtott védettséget a világjárványos influenza ellen is.

Senki nem halt meg, azok közül akik szezonális influenza elleni oltást kaptak

Azok közül, akik megkapták a tavalyi szezonális influenzaoltást, senki sem halt meg az idei világjárványos influenzában, emelik ki a mexikói kutatók.

A szerzők feltételezik, hogy az új influenzavírus közeli rokonságban áll egy korábbi vírussal, amellyel az emberek már találkoztak, és ha az ilyen páciensek megkapták a szezonális oltást, akkor szervezetük könnyeben termelt antitesteket a vírus ellen.

A mexikói tudósok azonban hangsúlyozzák, hogy a kutatási eredményeket óvatosan kell kezelni, és semmiképpen sem szabad úgy értelmezni, hogy a világjárványos influenzaoltást helyettesíteni lehetne a szezonális vakcinával.

(WEBBeteg/FH/MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.