• H1N1 - Mennyire véd a szezonális influenza elleni oltás? Kutatás

    Szerző: Független Hírügynökség/MTI

    Mexikói kutatók vizsgálták a szezonális influenza oltás hatását a sertésinfluenzával szemben. Kutatásuk szerint azok közül, akik megkapták a tavalyi szezonális influenzaoltást, senki sem halt meg az idei világjárványos influenzában.

    A közönséges szezonális influenza elleni oltás is ad részleges védettséget a világjárványos új influenza ellen, főleg a súlyosabb kimenetelű változattal szemben, erről közöltek cikket szerdán mexikói tudósok a British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóiratban.

    Hirdetés

    A kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy tanulmányuk csak korlátozott léptékű, és nincs bizonyíték arra, hogy el kellene hagyni az új influenza elleni oltást.

      Elkezdődött az egészségügyi személyzet oltása


    Elkezdődött kedden az Egyesült Államokban az egészségügyi személyzet oltása az új influenzatípust okozó H1N1 vírustörzs ellen - jelentette be az amerikai betegségmegelőző és -ellenőrző központ (CDC) és a tömeges oltást megszervező Amerikai Tüdőszövetség (ALA). Az elsők között, az egészségügyi dolgozók után a két év alatti gyerekek és az idősek kapják meg az ellenszert, orrspray formájában. A tervek szerint 600 ezer ember kapja meg a vakcinát a napokban. (MTI)

    A Birmex nemzeti laboratóriumban Jose Luis Valdespino-Gomez epidemiológus vezetésével 60 sertésinfluenzán átesett személyt vetettek össze olyan betegekkel, akiket más betegségekkel kezeltek, de korban és más paraméterekben azonos csoportba tartoztak a sertésinfluenzásokkal.

    A pácienseket kikérdezték, hogy megkapták-e a 2008-2009-es szezonális influenzaoltást.

    Ez a vakcina három olyan influenzatörzs ellen volt kialakítva, amely a tavalyi őszi-téli szezonban terjedt az északi féltekén.

    Az orvosok külön vizsgálták azokat, akik kórházi kezelést is kaptak. A sertésinfluenzás csoporton belül 45 ilyen ember volt, a kontrollcsoportban 60.

    Azt találták, hogy a szezonális influenza elleni oltás 80 százalékos arányban nyújtott védettséget a világjárványos influenza ellen is.

     

     Az új influenza: tünetek és terjedés


    A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. Falus Ferenc szerint a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak.
    Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat - mondta. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.

    Senki nem halt meg, azok közül akik szezonális influenza elleni oltást kaptak

    Azok közül, akik megkapták a tavalyi szezonális influenzaoltást, senki sem halt meg az idei világjárványos influenzában, emelik ki a mexikói kutatók.

     

     Megfázás? Influenza? H1N1? Hogyan különböztethetőek meg?


    Honnan is tudható, hogy van-e aggodalomra okunk, ha tüsszögünk? Noha a megfázás, a szezonális influenza és a H1N1 mind felső légúti megbetegedések, különböző vírusok okozzák azokat. Bővebben a H1N1 és az influenza, illetve a megfázás különbségéről>>

    A szerzők feltételezik, hogy az új influenzavírus közeli rokonságban áll egy korábbi vírussal, amellyel az emberek már találkoztak, és ha az ilyen páciensek megkapták a szezonális oltást, akkor szervezetük könnyeben termelt antitesteket a vírus ellen.

    A mexikói tudósok azonban hangsúlyozzák, hogy a kutatási eredményeket óvatosan kell kezelni, és semmiképpen sem szabad úgy értelmezni, hogy a világjárványos influenzaoltást helyettesíteni lehetne a szezonális vakcinával.

    (FH)

    Módosítva: 2009.10.07 11:17, Megjelenés: 2009.10.07 11:17
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    WEBBeteg.hu

    Az Alkaloida szerint már gyártásra kész a hidroxi-klorokin-szulfátos gyógyszer.

    Herpesz

    Herpesz

    Szponzorált tartalom

    Hogyan terjed a herpesz? Hogyan előzhetjük meg a kialakulását?

    Agytorna, hasznos játékok otthonra

    A kényszerű otthonlét napjait éljük - de tehetünk azért, hogy ezeket a napokat és a keletkező szabadidőt - értékes tartalommal töltsük meg. Az internetezés vagy a tévézés helyett vagy mellett - akár egyedül, akár többedmagunkkal élünk - olyan figyelemlekötő vagy -elterelő tevékenységet kell találnunk, ami a hasznunkra lehet. Ennek egyik módja lehet a játék.

    A jó házasságok a megbecsülésből és a szeretetből táplálkoznak

    Az elmúlt egy évtizedben jelentősen csökkent a házasodási kedv hazánkban, s minden harmadik frigy válással végződik ma is. A fiatalok és az új párt találók is inkább a különélést vagy a hivatalos szentesítés nélküli együttélést választják. Úgy tűnik, félnek elköteleződni a nők és a férfiak is, viszont a társtalanság elviselése is veszélyeket rejthet a kiegyensúlyozott, egészséges testi-lelki élet fenntartásában.

    H1N1 - Természetes módszerek a fertőzés ellen

    A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a megbetegedettekről, a szövődményekről. Sok betegünk kérdezi, hogy milyen módszerekkel küzdhetünk ellene.

    Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

    A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket igazolja az a tény is, hogy az ausztráliai Gold coast Hospital 106 új influenzás betegéből 36 egyáltalán nem volt lázas.

    "Szakadt a cérna" az országos tiszti főorvosnál - Interjú Falus Ferenccel

    "Tűrhetetlen, hogy egy gyógyítható, megelőzhető betegséget nem előzünk meg!" – fogalmazott igencsak emelt hangon az országos tiszti főorvos, miután bejelentette, hogy H1N1 vírus miatt halt meg az egyik kórházban ápolt várandós fiatal nő. Falus Ferenc a WEBBetegnek nyilatkozva azt mondta: nem kizárt, hogy ha elhúzódik a járvány, a lakosságot újra kell oltani.

    H1N1 - A háziorvosok sem oltatják be magukat

    A WEBBeteg információi szerint a csaknem 6 ezer háziorvosnak mindössze 25 százaléka oltatta be magát a H1N1 ellen, jóllehet, a betegekkel való folytonos érintkezés miatt fokozott veszélynek vannak kitéve.

    Influenzás volt? Valószínűleg védettebb a H1N1 ellen

    Amerikai kutatók szerint azok, akik többször voltak influenzások vagy többször is kaptak influenza elleni védőoltást, egyfajta védelmet élveznek az új pandémiás influenza vírusa ellen.

    H1N1-kérdőív - Ismerje meg a fertőzés tüneteit és a tennivalókat!

    Új influenzára utalnak a tünetei? Mit tegyen, ha elképzelhető, hogy H1N1 vírussal fetőződött meg? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a megoldáshoz.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA