Veszélyes-e a H1N1 vírus mutációja?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A H1N1 vírussal kapcsolatos hatalmas információmennyiség ellenére még mindig sok a kérdés a betegség diagnózisával, kezelésével kapcsolatosan.

A vírus mutációjával kapcsolatosan felmerül a kérdés, vajon a gyógyszerek és az oltóanyag továbbra is hatásos-e, vagy még több halálos áldozatra kell számítanunk. Többször is előfordult, hogy a vírus nem reagált a Tamiflu-ra, ám a rezisztencia akkor következik be, ha a gyógyszert nem megfelelően (legalább 5 napon át naponta kétszer) alkalmazzák. Természetesen ezek a rezisztens változatok továbbterjedhetnek, ami megnehezíti a vírus elleni harcot, ám az oltás még mindig elegendő védelmet nyújt.

A mutáns vírust kimutatták Norvégiában, Kínában, Japánban, Brazíliában, Ukrajnában, Mexikóban és az Egyesült Államokban is. Az influenzavírusról köztudott, hogy gyorsan mutálódik, ezért is van minden évben új védőoltásra szükség. Mindaddig nincs ok az aggodalomra, míg a mutáns vírus nem kezd széles körben terjedni, ám erről most még szó sincs.

A mutáns vírus nem feltétlenül halálosabb

A mutáns influenzavírusok nem feltétlenül okoznak több halálesetet.

Mivel legtöbb esetben a korábbi influenzavírustól csak kis mértékben térnek el, sok embernél figyelhető meg velük szemben a részleges immunitás. Ez figyelhető meg a H1N1 esetében is, hiszen az 1957 előtt születettekre kevésbé veszélyes, mivel 1918 és 1957 között olyan sokféle influenzavírus terjedt, hogy az érintettek immunrendszere egyfajta védelmet alakított ki velük szemben.

A H1N1 vírus kétség kívül mutálódni fog, a kérdés az, mikor és hogyan. A legrosszabb, ami előfordulhat, az, hogy a H5N1 madárinfluenzát okozó vírussal kapcsolódik, mely néhány évvel ezelőtt váltott ki pandémiás félelmet, s azóta is meglehetősen sok halálesetért felelős.

Ha ez a két vírus mutálódik, az egy nagyon erős influenzavírust fog okozni. Ez a lehetőség sajnos nem kizárt, mivel Kínában mindkét vírus jelen van.

Mi szükséges a tömeges védettséghez?

Hivatalos adatok szerint a H1N1 vírus következtében eddig világszerte 6770-en haltak meg. A WHO eddig 525 000 megbetegedést jelentett, ám hozzátette, hogy sok országban már nem számolják az egyes eseteket.

H1N1 kisokos
Tudnivalók a védőoltásról és a betegségről - Mindent a H1N1 vírusról

Amikor az emberek többsége védett egy betegséggel szemben, akkor a vírus nem tud terjedni – ez az úgynevezett tömeges immunitás.

Ehhez azonban az kell, hogy a lakosság 50-90 százaléka védett legyen, illetve figyeljen a megfelelő higéniára. Nem véletlen, hogy oly sok szó esik a kézmosásról és a zsebkendőbe való köhögésről, tüsszögésről, illetve a védőoltás fontosságáról.

Az új influenza ellen javasolt gyógyszerek csökkentik a betegség terjedésének kockázatát, ám ahhoz, hogy igazán hatásosak legyenek, a tünetek jelentkezését követő 48 órában el kell kezdeni az alkalmazásukat.

A Tamiflut minden korosztály használhatja, tabletta, illetve a gyermekek számára szirup formájában kapható. A Relenza inhaláló por formájában kapható, és hét év alatti gyerekeknek nem ajánlott. Mindkettőt legalább öt napig, naponta kétszer kell alkalmazni.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: Globe and Mail; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.