• Veszélyes-e a H1N1 vírus mutációja?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    A H1N1 vírussal kapcsolatos hatalmas információmennyiség ellenére még mindig sok a kérdés a betegség diagnózisával, kezelésével kapcsolatosan.

    A vírus mutációjával kapcsolatosan felmerül a kérdés, vajon a gyógyszerek és az oltóanyag továbbra is hatásos-e, vagy még több halálos áldozatra kell számítanunk. Többször is előfordult, hogy a vírus nem reagált a Tamiflu-ra, ám a rezisztencia akkor következik be, ha a gyógyszert nem megfelelően (legalább 5 napon át naponta kétszer) alkalmazzák. Természetesen ezek a rezisztens változatok továbbterjedhetnek, ami megnehezíti a vírus elleni harcot, ám az oltás még mindig elegendő védelmet nyújt.

    Hirdetés

    A mutáns vírust kimutatták Norvégiában, Kínában, Japánban, Brazíliában, Ukrajnában, Mexikóban és az Egyesült Államokban is. Az influenzavírusról köztudott, hogy gyorsan mutálódik, ezért is van minden évben új védőoltásra szükség. Mindaddig nincs ok az aggodalomra, míg a mutáns vírus nem kezd széles körben terjedni, ám erről most még szó sincs.

    A mutáns vírus nem feltétlenül halálosabb

     

     Oltóközpontok és helyszínek
    Helyszínek és praktikus információk az oltóközpontokról. 
    Hol oltathatja be magát? >>

    A mutáns influenzavírusok nem feltétlenül okoznak több halálesetet.

    Mivel legtöbb esetben a korábbi influenzavírustól csak kis mértékben térnek el, sok embernél figyelhető meg velük szemben a részleges immunitás.

    Ez figyelhető meg a H1N1 esetében is, hiszen az 1957 előtt születettekre kevésbé veszélyes, mivel 1918 és 1957 között olyan sokféle influenzavírus terjedt, hogy az érintettek immunrendszere egyfajta védelmet alakított ki velük szemben.

     

    H1N1-kérdőív
    Új influenzára utalnak a tünetei? Mit tegyen, ha igen? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a megoldáshoz. Válaszoljon a kérdésekre! >>

    A H1N1 vírus kétség kívül mutálódni fog, a kérdés az, mikor és hogyan. A legrosszabb, ami előfordulhat, az, hogy a H5N1 madárinfluenzát okozó vírussal kapcsolódik, mely néhány évvel ezelőtt váltott ki pandémiás félelmet, s azóta is meglehetősen sok halálesetért felelős.

    Ha ez a két vírus mutálódik, az egy nagyon erős influenzavírust fog okozni. Ez a lehetőség sajnos nem kizárt, mivel Kínában mindkét vírus jelen van.

    Mi szükséges a tömeges védettséghez?

    Hivatalos adatok szerint a H1N1 vírus következtében eddig világszerte 6770-en haltak meg. A WHO eddig 525 000 megbetegedést jelentett, ám hozzátette, hogy sok országban már nem számolják az egyes eseteket.

     

    H1N1 kisokos
    Tudjon meg mindent a védőoltásról és a betegségről itt, a WEBBetegen! >>Mindent a H1N1 vírusról

    Amikor az emberek többsége védett egy betegséggel szemben, akkor a vírus nem tud terjedni – ez az úgynevezett tömeges immunitás.

    Ehhez azonban az kell, hogy a lakosság 50-90 százaléka védett legyen, illetve figyeljen a megfelelő higéniára.

    Nem véletlen, hogy oly sok szó esik a kézmosásról és a zsebkendőbe való köhögésről, tüsszögésről, illetve a védőoltás fontosságáról.

     

     "Szakadt a cérna" az országos tiszti főorvosnál - Interjú Falus Ferenccel
    "Tűrhetetlen, hogy egy gyógyítható, megelőzhető betegséget nem előzünk meg!" – fogalmazott igencsak emelt hangon az országos tiszti főorvos, miután bejelentette, hogy H1N1 vírus miatt halt meg az egyik kórházban ápolt várandós fiatal nő. Interjú Falus Ferenccel>>

    Az új influenza ellen javasolt gyógyszerek csökkentik a betegség terjedésének kockázatát, ám ahhoz, hogy igazán hatásosak legyenek, a tünetek jelentkezését követő 48 órában el kell kezdeni az alkalmazásukat.

    A Tamiflut minden korosztály használhatja, tabletta, illetve a gyermekek számára szirup formájában kapható.

    A Relenza inhaláló por formájában kapható, és hét év alatti gyerekeknek nem ajánlott.

    Mindkettőt legalább öt napig, naponta kétszer kell alkalmazni.

     

     

    Melyik kezelés és megelőzési mód a hatékony?

    Hatékonyságuk alapján közelebbről is megvizsgáltuk az új influenza elleni kezelési és megelőzési módszereket. A sertésinfluenza a szezonális influenzához nagyon hasonló tünetekkel jár. A beteg nagyon rosszul érzi magát, köhög, és magas láza van. Vannak azonban olyan megelőzési praktikák, melyek csökkentik a H1N1 vírus általi megbetegedés kockázatát, vagy elősegítik a gyógyulást.
    A betegség megelőzése és kezelése >>

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: Globe and Mail; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Módosítva: 2009.12.05 16:07, Megjelenés: 2009.12.05 16:07
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    MTI/WEBBeteg

    Allergiaellenes orrspray-k hatóanyaga hatásos lehet a koronavírus kezelésében is.

    Gyakori nyári fülbajok

    Gyakori nyári fülbajok

    Dr. Holpert Valéria

    Mik lehetnek ebben az időszakban gyakori fülészeti problémák?

    Hogyan csökkenthető az injekciós tű miatti félelem?

    Tű! Egyes emberek számára ez a szó, akárcsak a tű látványa elég ahhoz, hogy pánikba essenek, szorongjanak, sírva fakadjanak vagy elájuljanak.

    ÁNTSZ: egyre több az influenzás beteg

    Az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s további betegekben a vírust is kimutatták - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.

    H1N1 - Természetes módszerek a fertőzés ellen

    A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a megbetegedettekről, a szövődményekről. Sok betegünk kérdezi, hogy milyen módszerekkel küzdhetünk ellene.

    Az új influenza nagy kérdése: Ki marad otthon a gyerekkel?

    Egyre több családnak okoz gondot az új típusú influenzával kapcsolatban, hogy melyik dolgozó szülő maradjon a beteg, vagy az óvoda- és iskolabezárások miatt otthonmaradásra kényszerített gyerekkel. Vajon kinek a munkája fontosabb?

    Az idősek védettebbek a sertésinfluenzával szemben

    Amerikában a 65 év felettieket oltják be utoljára. Ez elsőre furcsán hangozhat, hiszen évek óta minden ősszel ők az elsők, akik influenza elleni oltást kapnak. Ennek oka az, hogy ez a korosztály – a legújabb felmérések szerint - rendelkezik egyfajta immunitással.

    Új influenza: Kikre a legveszélyesebb a járvány?

    Bizonyos egészségügyi problémáktól szenvedő emberek esetében, az új influenzajárvány során súlyosabb komplikációk, szövődmények léphetnek fel. Tanácsok azzal kapcsolatban, hogyan védekezhet az új típusú influenza ellen, ha a következő betegségek valamelyike érinti, vagy gyermeket vár.

    Új influenza: segít vagy árt a légkondícionáló?

    Ha a hideg és a száraz levegőben könnyebben terjed az influenza, akkor a lakás vagy az iroda hidegen tartása a nyár folyamán, elősegítheti az influenza vírusok életben maradását és terjedését.

    A semminél több - Mennyire véd a maszk a sertésinfluenzától?

    A sertésinfluenza miatti pánik mélyülésével egyre többen viselnek orvosi maszkot. Mexikó város főterén a hadsereg maszkokat osztogatott és az Egyesült Államok határőrei pedig védőkesztyűt és arcmaszkot hordanak. De vajon megvéd-e a maszk a vírusokkal szemben?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Allergiás?
    A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
    Tehet a hüvelygomba ellen
    A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.
   • Orvos válaszol
   • Hirdetés
   • Szavazás
    Korábbi szavazások