Veszélyes-e a H1N1 vírus mutációja?

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

A H1N1 vírussal kapcsolatos hatalmas információmennyiség ellenére még mindig sok a kérdés a betegség diagnózisával, kezelésével kapcsolatosan.

A vírus mutációjával kapcsolatosan felmerül a kérdés, vajon a gyógyszerek és az oltóanyag továbbra is hatásos-e, vagy még több halálos áldozatra kell számítanunk. Többször is előfordult, hogy a vírus nem reagált a Tamiflu-ra, ám a rezisztencia akkor következik be, ha a gyógyszert nem megfelelően (legalább 5 napon át naponta kétszer) alkalmazzák. Természetesen ezek a rezisztens változatok továbbterjedhetnek, ami megnehezíti a vírus elleni harcot, ám az oltás még mindig elegendő védelmet nyújt.

A mutáns vírust kimutatták Norvégiában, Kínában, Japánban, Brazíliában, Ukrajnában, Mexikóban és az Egyesült Államokban is. Az influenzavírusról köztudott, hogy gyorsan mutálódik, ezért is van minden évben új védőoltásra szükség. Mindaddig nincs ok az aggodalomra, míg a mutáns vírus nem kezd széles körben terjedni, ám erről most még szó sincs.

A mutáns vírus nem feltétlenül halálosabb

Oltóközpontok és helyszínek
Helyszínek és praktikus információk az oltóközpontokról.
Hol oltathatja be magát?

A mutáns influenzavírusok nem feltétlenül okoznak több halálesetet.

Mivel legtöbb esetben a korábbi influenzavírustól csak kis mértékben térnek el, sok embernél figyelhető meg velük szemben a részleges immunitás. Ez figyelhető meg a H1N1 esetében is, hiszen az 1957 előtt születettekre kevésbé veszélyes, mivel 1918 és 1957 között olyan sokféle influenzavírus terjedt, hogy az érintettek immunrendszere egyfajta védelmet alakított ki velük szemben.

A H1N1 vírus kétség kívül mutálódni fog, a kérdés az, mikor és hogyan. A legrosszabb, ami előfordulhat, az, hogy a H5N1 madárinfluenzát okozó vírussal kapcsolódik, mely néhány évvel ezelőtt váltott ki pandémiás félelmet, s azóta is meglehetősen sok halálesetért felelős.

Ha ez a két vírus mutálódik, az egy nagyon erős influenzavírust fog okozni. Ez a lehetőség sajnos nem kizárt, mivel Kínában mindkét vírus jelen van.

Mi szükséges a tömeges védettséghez?

Hivatalos adatok szerint a H1N1 vírus következtében eddig világszerte 6770-en haltak meg. A WHO eddig 525 000 megbetegedést jelentett, ám hozzátette, hogy sok országban már nem számolják az egyes eseteket.

H1N1 kisokos
Tudjon meg mindent a védőoltásról és a betegségről itt, a WEBBetegen! Mindent a H1N1 vírusról

Amikor az emberek többsége védett egy betegséggel szemben, akkor a vírus nem tud terjedni – ez az úgynevezett tömeges immunitás.

Ehhez azonban az kell, hogy a lakosság 50-90 százaléka védett legyen, illetve figyeljen a megfelelő higéniára. Nem véletlen, hogy oly sok szó esik a kézmosásról és a zsebkendőbe való köhögésről, tüsszögésről, illetve a védőoltás fontosságáról.

Az új influenza ellen javasolt gyógyszerek csökkentik a betegség terjedésének kockázatát, ám ahhoz, hogy igazán hatásosak legyenek, a tünetek jelentkezését követő 48 órában el kell kezdeni az alkalmazásukat.

A Tamiflut minden korosztály használhatja, tabletta, illetve a gyermekek számára szirup formájában kapható. A Relenza inhaláló por formájában kapható, és hét év alatti gyerekeknek nem ajánlott. Mindkettőt legalább öt napig, naponta kétszer kell alkalmazni.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: Globe and Mail; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fejfájás Fejfájás

Különböző életkorok jellemző fejfájástípusai.

Diabétesz Diabétesz

Kinek, mikor ajánlott ellenőriztetni a vércukorértékeit?

Hogyan csökkenthető az injekciós tű...

Tű! Egyes emberek számára ez a szó, akárcsak a tű látványa elég ahhoz, hogy pánikba essenek, szorongjanak, sírva fakadjanak vagy elájuljanak.

ÁNTSZ: egyre több az influenzás...

Az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s további betegekben a vírust is...

Az új influenza nagy kérdése: Ki...

Egyre több családnak okoz gondot az új típusú influenzával kapcsolatban, hogy melyik dolgozó szülő maradjon a beteg, vagy az óvoda- és...

Az idősek védettebbek a...

Amerikában a 65 év felettieket oltják be utoljára. Ez elsőre furcsán hangozhat, hiszen évek óta minden ősszel ők az elsők, akik influenza elleni...

Új influenza: Kikre a legveszélyesebb...

Bizonyos egészségügyi problémáktól szenvedő emberek esetében, az új influenzajárvány során súlyosabb komplikációk, szövődmények léphetnek...

"Lehet, hogy az öcsém...

Öcsémmel Londonban töltjük a nyarat. Már egy ideje kint vagyunk és a testvéremnek megfázásos tünetei vannak. Lehetséges, hogy a sertésinfluenzát...

Új influenza: segít vagy árt a...

Ha a hideg és a száraz levegőben könnyebben terjed az influenza, akkor a lakás vagy az iroda hidegen tartása a nyár folyamán, elősegítheti az...

A semminél több - Mennyire véd a...

A sertésinfluenza miatti pánik mélyülésével egyre többen viselnek orvosi maszkot. Mexikó város főterén a hadsereg maszkokat osztogatott és az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.