• Felnőttkori betegségek már a gyerekeknél is!

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Egyre gyakrabban jelennek meg a gyerekeknél is az eddig csak felnőttekre jellemző betegségek, mint az artériák elkopása, a pre-diabétesz, a magas koleszterin-szint és a hipertónia. A szakemberek koleszterinszint- és vérnyomás-mérést javasolnak már gyermekeknél is.

    A jelenség hátterében az egyre nagyobb számban előforduló gyermekkori elhízás áll. Ma már a gyerekek 18 százaléka kövér, míg ez az arány az 1970-es években csak 5 százalék volt. A gyermekekben a felnőttekhez hasonlóan a súlyfelesleg általában vércukor-szint emelkedéshez, inzulin rezisztenciához, 2-es típusú diabéteszhez vezet.

    Hirdetés

    Mindez azért is veszélyes, mert súlyos esetekben a gyerekek artériái leginkább egy középkorú felnőttéhez kezdenek hasonlítani. Egy nemrégiben közétett felmérés adatai szerint a túlsúlyos, magas koleszterinszintű 6-19 évesek artériáiban található lerakódás mennyisége azonos volt egy átlagos egészségi állapotú 45 éves ember artériáiban tapasztalttal. Ezeknek a gyerekeknek nagy esélye van arra, hogy már 20-30 éves korukban szívinfarktust kapjanak, állítják a szakemberek. Mindezzel természetesen az is együtt jár, hogy talán meg sem élik azt az átlagéletkort, amit szüleik.

    A helyzet komolyságára való tekintettel az Amerikai Gyermekorvosok Akadémiája szerint, minden 2 év feletti kövér gyereknél koleszterinszint vizsgálatot kellene elvégezni. Már korábban is figyelték a vérnyomást 3 éves kortól, illetve a 10 év feletti túlsúlyos gyerekek vércukor-szintjét.

    Már a csecsemők egészséges táplálkozására is oda kell figyelni

    A magas koleszterin-szint kialakulásának elkerülése érdekében a szakemberek azt tanácsolják, hogy már a csecsemők is csökkentett zsírtartalmú tejet kapjanak. Emellett javasolják, hogy azok a 8 év feletti gyerekek, akiknek magas (több mint 190mg/dl) az LDL, azaz "rossz" koleszterin-szintje, kapjanak gyógyszeres kezelést, amennyiben az étrendváltoztatás és a testmozgás önmagában nem hozza meg a kívánt eredményt.

    Azoknak, akiknek mérsékelten magas (több mint 160mg/dl) ez az értékük, ám inzulin rezisztencia, magas vérnyomás vagy túlsúly miatt magas a szívbetegség kialakulásának kockázata, szintén meg kéne fontolni a gyógyszeres kezelés lehetőségét. Szakemberek szerint a felnőttkori szívinfarktus kockázata csökkenthető a gyerekek koleszterin-szintjének normalizálásával.

    Az ilyen irányú kutatások azonban még gyermekcipőben járnak, ezért sokakban felmerül a kérdés: Milyen mellékhatásokkal jár, ha egy gyereket már 10 éves korától élete végéig gyógyszerrel kezelnek?

    Abban mindenki egyetért, hogy a kettes-típusú diabéteszes gyerekeknél, illetve ahol a magas LDL-szint örökletes, elkerülhetetlen a gyógyszeres kezelés, ám a többi esetben az egész család teljes életmódváltását (zsír-és sószegény diéta, rendszeres testmozgás) javasolják.

    Nem csak gyógyszeres kezelésből áll

    Azoknak, akiknek nehezen kezelhető túlsúly-problémájuk van, érdemes szakember segítségét kérni az egészséges étkezési szokások kialakításához, esetleg pszichológussal is beszélgetni a stressz kezelés különböző formáiról.

    Gyermekek esetében leggyakrabban a kerékpározást, zenehallgatást, imádkozást vagy meditációt, esetleg gyermekjógát javasolnak. A megfelelő életmódváltó stratégia életmentő is lehet azoknak a gyerekeknek, akiknél kezdődő cukor-vagy érrendszeri betegséget diagnosztizáltak. Ezek a folyamatok ugyanis visszafordíthatóak, ha még időben tesszük meg a megfelelő lépést.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: usnews.com)
    Módosítva: 2008.12.15 15:55, Megjelenés: 2008.12.15 15:55
   • Cikkajánló

    Férfi meddőség

    Férfi meddőség

    Lőrincz-Erdélyi Krisztina

    Egy férfit is bánthat, ha a nemzőképességével probléma van.

    Rheumatoid arthritis

    Rheumatoid arthritis

    Dr. Zsuga Judit

    A rheumatoid arthritis a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája.

    Munkahelyi stressz okozta magas vérnyomás

    Intenzív szellemi terhelés közben (például vezetői tréningek), a vérnyomásom 146/95-re megy fel. Tíz perc pihenés után lemegy 125-130/80-ra. Normális ez vagy kóros jelnek tekintendő? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Renovascularis magas vérnyomás

    A renovascularis magas vérnyomás olyan hipertónia, amikor az emelkedett vérnyomásért a veséhez futó verőerekben lévő szűkület tehető felelőssé.

    Ha megnő a gyermek hasa

    A banálistól a súlyosig sokféle oka lehet annak, ha a gyermek hasa feltűnően előredomborodik. A has megnagyobbodásának okairól dr. Kovács Tibor, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvosigazgatója, csecsemő- és gyermekgyógyász beszél.

    Már több mint ötven gyerek megkapta az SMA-kezelést

    Már több mint ötven gyerek kapta meg az SMA (gerincvelői eredetű izomsorvadás) kezelésére szolgáló készítményt - mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

    Terhesség és magas vérnyomás, és a terhességi magas vérnyomás

    A cím nem szójáték, hanem arra hívja fel a figyelmet, hogy a terhes nőnél mért magas vérnyomás hátterében nem csak egyféle betegség állhat. Létezik egy, csak az emberi fajra jellemző megbetegedés, a terhességi magasvérnyomás-betegség, mely ismert még preeclampsia, toxémia (toxaemia), toxicosis, illetve terhességi mérgezés néven is.

    Magas a vérnyomása? Ezekkel fontos tisztában lennie

    A vérnyomás a szív által kipumpált vér áramlása által létrehozott paraméter. Amikor a szív összehúzódik, kilöki magából a vért, azt nevezzük szisztolénak, amikor elernyed és nem pumpál, azt diasztolénak. Az alábbiakban hasznos információkat tudhat meg a magas vérnyomással kapcsolatban.

    Hogyan csökkenthető a magas vérnyomás?

    A magas vérnyomás kezelésével megelőzheti a súlyos, akár az életet veszélyeztető szövődményeket. Orvosa javasolhatja, hogy a magas vérnyomáshoz hozzájáruló egyéb betegségeket is kezeltesse, így például a cukorbetegséget és a magas koleszterinszintet.

    A magas vérnyomás és a cukorbetegség összefüggései

    A magas vérnyomás gyakran észlelhető kórkép diabetesben szenvedő betegeknél. Fontos kiemelni, hogy a magas vérnyomás szempontjából az 1-es és a 2-es típusú diabetes eltér egymástól.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.