Felnőttkori betegségek már a gyerekeknél is

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Egyre gyakrabban jelennek meg a gyerekeknél is az eddig csak felnőttekre jellemző betegségek, mint az artériák elkopása, a pre-diabétesz, a magas koleszterin-szint és a hipertónia. A szakemberek koleszterinszint- és vérnyomás-mérést javasolnak már gyermekeknél is.

A jelenség hátterében az egyre nagyobb számban előforduló gyermekkori elhízás áll. Ma már a gyerekek 18 százaléka kövér, míg ez az arány az 1970-es években csak 5 százalék volt. A gyermekekben a felnőttekhez hasonlóan a súlyfelesleg általában vércukor-szint emelkedéshez, inzulin rezisztenciához, 2-es típusú diabéteszhez vezet.

Mindez azért is veszélyes, mert súlyos esetekben a gyerekek artériái leginkább egy középkorú felnőttéhez kezdenek hasonlítani. Egy nemrégiben közétett felmérés adatai szerint a túlsúlyos, magas koleszterinszintű 6-19 évesek artériáiban található lerakódás mennyisége azonos volt egy átlagos egészségi állapotú 45 éves ember artériáiban tapasztalttal. Ezeknek a gyerekeknek nagy esélye van arra, hogy már 20-30 éves korukban szívinfarktust kapjanak, állítják a szakemberek. Mindezzel természetesen az is együtt jár, hogy talán meg sem élik azt az átlagéletkort, amit szüleik.

A helyzet komolyságára való tekintettel az Amerikai Gyermekorvosok Akadémiája szerint, minden 2 év feletti kövér gyereknél koleszterinszint vizsgálatot kellene elvégezni. Már korábban is figyelték a vérnyomást 3 éves kortól, illetve a 10 év feletti túlsúlyos gyerekek vércukor-szintjét.

Már a csecsemők egészséges táplálkozására is oda kell figyelni

A magas koleszterinszint kialakulásának elkerülése érdekében a szakemberek azt tanácsolják, hogy már a csecsemők is csökkentett zsírtartalmú tejet kapjanak. Emellett javasolják, hogy azok a 8 év feletti gyerekek, akiknek magas (több mint 190mg/dl) az LDL, azaz "rossz" koleszterin-szintje, kapjanak gyógyszeres kezelést, amennyiben az étrendváltoztatás és a testmozgás önmagában nem hozza meg a kívánt eredményt.

Azoknak, akiknek mérsékelten magas (több mint 160mg/dl) ez az értékük, ám inzulin rezisztencia, magas vérnyomás vagy túlsúly miatt magas a szívbetegség kialakulásának kockázata, szintén meg kéne fontolni a gyógyszeres kezelés lehetőségét. Szakemberek szerint a felnőttkori szívinfarktus kockázata csökkenthető a gyerekek koleszterin-szintjének normalizálásával.

Az ilyen irányú kutatások azonban még gyermekcipőben járnak, ezért sokakban felmerül a kérdés: Milyen mellékhatásokkal jár, ha egy gyereket már 10 éves korától élete végéig gyógyszerrel kezelnek?

Abban mindenki egyetért, hogy a kettes-típusú diabéteszes gyerekeknél, illetve ahol a magas LDL-szint örökletes, elkerülhetetlen a gyógyszeres kezelés, ám a többi esetben az egész család teljes életmódváltását (zsír-és sószegény diéta, rendszeres testmozgás) javasolják.

Nem csak gyógyszeres kezelésből áll

Azoknak, akiknek nehezen kezelhető túlsúly-problémájuk van, érdemes szakember segítségét kérni az egészséges étkezési szokások kialakításához, esetleg pszichológussal is beszélgetni a stressz kezelés különböző formáiról.

Gyermekek esetében leggyakrabban a kerékpározást, zenehallgatást, imádkozást vagy meditációt, esetleg gyermekjógát javasolnak. A megfelelő életmódváltó stratégia életmentő is lehet azoknak a gyerekeknek, akiknél kezdődő cukor-vagy érrendszeri betegséget diagnosztizáltak. Ezek a folyamatok ugyanis visszafordíthatóak, ha még időben tesszük meg a megfelelő lépést.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: usnews.com)

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.