Tévhitek a gyermekgyógyászatban

Dr. Balogh Andrea
szerző: Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

Munkája során több orvos tapasztalja, hogy a gyermekek kezelésével kapcsolatban számos tévhit létezik. Az egyik legnagyobb ilyen az antibiotikumok körül van. Megtörtént esetekről számolunk be, melyek segítségével talán elkerülhetőek lesznek a tévedések.

Az antibiotikum a baktériumok szaporodását gátló vagy azokat elpusztító gyógyszer. Szedésüknek jótékony hatásuk mellett hátrányuk is van, éppen ezért az orvos mindig alaposan átgondolja mielőtt felírná receptre.

Az antibiotikum szedése főleg lázas fertőzés esetén javasolt, melyet baktérium okoz. Kevert vírusos és bakteriális fertőzés esetében, krónikus betegségben például vese-, szív- és egyéb betegségben szenvedő lázas gyermeknél, amikor a másodlagos bakteriális felülfertőződést akarjuk elkerülni.

Vírusfertőzés esetén ne adjunk antibiotikumot!

Vírusos fertőzés esetén értelmetlen antibiotikumot adni, mert ez a gyógyszer vírusokra hatástalan. Sajnos ennek ellenére sok szülő úgy gondolja, hogy csak az antibiotikum gyógyszer, ha azt nem ír fel az orvos, akkor az rossz orvos. Sokan nem tudják, hogy az antibiotikumok adásának nem csak haszna, de veszélye is van.

Egy részről a szervezet természetes immunműködését, védekezőképességét is ki kell aknázni, nem szabad, hogy egy szervezetet mindig csak a gyógyszerek gyógyítsanak meg (természetesen itt nem a súlyos immunbeteg és egyéb beteg gyermekekről van szó), más részről a baktériumok okosak. Képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, és a korábban alkalmazott antibiotikum, ami megölte az adott kórokozót, később az ugyanolyan típusú baktériumokra hatástalan lesz. Ezt nevezzük rezisztens baktériumoknak.

Sajnos ezek száma egyre nő és az orvostudománynak, a kutatóorvosoknak és a gyógyszergyáraknak nagy küzdelmet jelent ez. Gondoljunk bele, hogy egy tüdőgyulladás, mely most reagál egy egyszerűbb antibiotikomra, a rezisztens baktériumtörzsek miatt már csak egyre erősebb gyógyszerek hatására fog meggyógyulni, és az antibiotikumok fajtáinak száma is véges.

Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok

A bélflóra fő funkciója a kórokozókkal szembeni védelem, valamint az immunrendszer állandó készenléti szinten tartása. Ha a bélflóránk egyensúlya felborul, és a káros baktériumok száma megnő, célszerű probiotikumokat, prebiotikumokat alkalmaznunk az egyensúly helyreállítása érdekében. Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok

Ritkán, de nem egyszer jön a szülő, hogy "volt otthon antibiotikum, elkezdtem adni a gyereknek. Rá volt írva a dobozra, hogy 3x1, én adtam neki 1-et ma, meg tegnap is 1-et." És mikor rákérdezünk, hogy tetszik tudni mit csinál az antibiotikum? "Hát persze, gyulladáscsökkentő." - feleli. Mi itt a nagy hiba? Egyrészről az antibiotikumok nem csökkentik a gyulladást, azok a fent említetteknek megfelelően baktériumok ellen ható szerek.

Ugyanakkor egy gyereknek antibiotikumot elkezdeni adni orvos nélkül nagy felelőtlenség. Hiszen minden betegségnek megvan a maga tünete. Sokféle baktérium létezik, és azok ellen különböző antibiotikumok hatnak. Ha a szülő pont egy olyan gyógyszert kezdett adni, ami az adott baktérium ellen hatástalan, akkor belesodorhatja a gyereket egy súlyos fertőzésbe. Ha pedig egy vírusfertőzésre adta a szülő az antibiotikumot, akkor feleslegesen terhelte a gyermek szervezetét.

Figyelni kell az adagolásra, bízzunk az orvosban

Az antibiotikumoknál, mint minden gyógyszer esetében pontosan meg van adva, hogy hányszor kell adni naponta. Ezzel érhető el, hogy a szervezetben, a véráramban egy közel azonos koncentrációban legyen jelen a gyógyszer és így tudja leküzdeni a fertőzést. Ha ez a vérszint nincsen meg, akkor a baktérium rezisztencia kialakulását segítjük elő. Éppen ezért, ha a 3x1 napi adag helyett a szülő csak 1x1 tablettát adott a gyereknek az nem csak hatástalan, de káros is.

A másik gond, hogy ha 1 hónapon belül kétszer, ugyanolyan hatóanyagú antibiotikumot kap a gyermek, - amit a szülő sokszor nem tud - akkor az ismét a baktériumrezisztencia kialakulását segíti elő.

A következő veszélye az antibiotikum terápia otthoni elindításának, hogy vannak olyan vírusfertőzések (például az Ebstein-Barr vírus okozta fertőzés), amikor bizonyos típusú antibiotikumok adásával nagyon csúnya bőrkiütések megjelenését érhetjük el.

A másik komoly gond az antibiotikumok egy csoportjával, hogy sajnos nem csak a kóros baktériumokat, hanem a normál bélflóránk egy részét is elpusztítják, ezáltal ha nem jelzi ezt az orvos a szülő felé, akkor a gyermek súlyos hasmenést kaphat. Ez egy amúgy is vékony, gyengébb gyermek esetében, akár kórházi kezelést tehet szükségessé.

Tehát bízzuk gyermekünket az orvosra, ne kezdjünk el antibiotikum kezelést saját szakállunkra, hiszen házunkat se mi építjük fel szaksegítség nélkül, hogy aztán ránk omoljon.

Dr. Balogh Andrea, gyermekorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Balogh Andrea, gyermekorvos

Cikkajánló

A leggyakoribb gyermekbetegségek

Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Gyermekbetegség
Sok esetben nem a fertőzés maga veszélyes, hanem a lehetséges szövődmények kialakulása. Szerencsére ezen betegségek jó része védőoltással megelőzhető.
Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.