A király beszéde orvosi szemszögből - Az Oscar-díjas dadogás

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Vérző olaj, Aviátor, Egy csodálatos elme, Forrest Gump, Esőember. Mi a közös ezekben a filmekben? Valamennyien Oscar-díjas vagy Oscar-díjra jelölt alkotások, de most nem erre gondoltunk. E filmek mindegyikében a főszereplők valamilyen mentális vagy szervi problémájának, betegségének hatására formálódik a cselekmény, változik emberek sorsa, jelleme, élete.

A legjobb filmért járó Oscar-díjat idén A király beszéde nyerte, amelyben Colin Firth a szintén Oscar-díjat érdemlő alakítással formálta meg a dadogással küzdő Albert herceget, a későbbi VI. György brit királyt. Lionel Logue, Albert herceg személyi logopédusa és beszédtanára különleges módszereivel annak ellenére nyeri el a herceg bizalmát, hogy semmilyen orvosi végzettséggel nem rendelkezik. Alakját Geoffrey Rush keltette életre.

Gyakori gyermekkori gondok: körömrágás, bepisilés

Sok családban küzdenek kisebb nagyobb gondokkal a gyermeknevelés terén. Ezek közül van néhány olyan, melyik hátterében a leggondosabb orvosi vizsgálat sem derít fel szervi okokat, így felmerül a pszichés háttér.
Gyakori gyermekkori gondok

A két eltérő társadalmi osztályból jött, elszánt, határozott, ám közel sem tökéletes férfi kezdetben nem zökkenőmentes kapcsolata, különös és megindító barátsággá alakul.

Fiatal éveiben Albert komoly beszédhibával, dadogással küzdött. Firth hitelesen ábrázolja ezt, mi több, megformálásában a dadogó király önmaga és mások számára is zavarba ejtő. Albertet, aki V. György király második fia, képességei alkalmassá teszik, hogy a háború szélén álló birodalom élére álljon, és az aktuális történelmi események, valamint bátyja viselkedésének és lemondásának következményeképpen a trónra lépjen.

A filmnek több orvosi vonatkozása is van

A filmnek a dadogáson és annak kezelésén kívül még legalább három orvosi vonatkozása van. Ott van például az orvosok dohányzásról alkotott különös véleménye (szerintük megnyugtatja a gégét), egy eltitkolt és fiatalon meghalt epilepsziás testvér, és végül a király bizalmasa, a minden végzettség nélküli beszédterapeuta személye is felvet néhány orvos-etikai kérdést.

Gyermekünk szókincsének fejlődése

A gyermekek fejlődése születésüktől kezdődően összetett folyamat, amely részben a mozgásfejlődésből(ezen belül is a nagy- és a finom mozgások fejlődéséből), a nyelvi, a kognitív (gondolkodásmódbeli) és a pszichoszociális fejlődésből áll.
Gyermekünk szókincsének fejlődése

Albert hercegen több orvos próbált segíteni. Egyesek azt tanácsolták, hogy cigarettázzon, mert az azon túl, hogy megnyugtatja a gégét és az idegeket, önbizalmat ad neki. Az egyik doktor arra kérte, hogy jó néhány márványgolyóval a szájában próbáljon beszélni, minek hatására majdnem megfulladt. Végül Albert felesége, Erzsébet talált rá Lionel Loguera, aki eredményes beszédtanár hírében állt. Végül Albert herceg, azaz Bertie, ahogy a terapeuta szólította, elfogadta ennek a különös ausztrálnak egyedi és liberális módszereit. Lionel, mert ő is ragaszkodott, hogy a király a keresztnevén szólítsa, mint utóbb kiderült, sokkot kapott katonákat kezelt az I. világháborúban.

Senki nem születik dadogósnak

Viselkedési problémák: a figyelmetlen gyerek

A nevelési problémák elsősorban magatartási és tanulási tünetekben jelentkeznek. Amikor kialakul gondolkodásában a differenciálás képessége, vagyis megjelenik a felismerés, hogy én és a másik nem egy és ugyanaz a személy, elkezdődik a gyermeknevelés munkásabb, nehezebb része.
Viselkedési problémák: a figyelmetlen gyerek

A dadogás húsz gyerekből egyet érint, és tipikusan ötéves kor előtt jelentkezik. Annak ellenére, hogy egyes családoknál gyakoribb, genetikai oka nem ismert. Mint ahogy a filmben is elhangzott, senki sem dadogósnak születik, a dadogás kiváltó oka leggyakrabban valamilyen érzelmi trauma. E beszédhiba hetekig, de évekig is eltarthat, és a fiúknál gyakrabban fordul elő, mint a lányoknál.

Minden hiedelem ellenére a dadogás nem feltétlenül kóros, lehet a normális beszédfejlődés része is. Ilyenkor nem kell aggódni miatta, a gyerek néhány hét vagy hónap alatt kinövi. Komolyabb odafigyelést akkor igényel a dolog, ha a dadogást az arcizmok megfeszülése és komolyabb erőlködés is kíséri. Mindenféleképp orvoshoz kell fordulni, ha a gyermek inkább könnyen kimondható szavakat választ vagy kerüli azokat a helyzeteket, amikor meg kell szólalnia. Ha az orvos indokoltnak látja, akkor logopédushoz fogja irányítani a beteget.

A szülők nagyon sokat tehetnek a dadogás megszünéséért

Otthon meg kell szüntetni minden olyan zajforrást, ami a gyermek figyelmét eltereli a mondanivalójáról, így ki kell kapcsolni a tévét és a rádiót. Mivel a tünetek egy részét a stressz és a megfelelési kényszer okozza, ezért a szülőnek nyugodt és harmónikus környezetet kell teremtenie, és türelmesen kell viselkednie gyermekével. Nem szabad állandóan javítgatnia a beszédhibákat és gyakoroltatnia a helyes kiejtést. A közös játék alatti kötetlen beszélgetések, az ebédlőasztalnál elköltött közös ebédek nagyon sokat tudnak segíteni a beszédhiba gyógyulásában.

A király beszéde 2010 legjobb filmje lett, 83. Oscar-gálán 12 jelöléséből 4-et váltott díjra. Számos erénye mellett azonban talán a legnagyobb érdeme, hogy reményt adott azoknak, akik dadogással küzdenek.

(WEBBeteg - Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.