Beszéd téma

Afázia - Amikor újra meg kell tanulni beszélni

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos - 2021-06-18 07:03
Afázia, ezt az idegen szót akkor használjuk, ha valamilyen, az agyban található beszédközpontot érő hatás következtében sérül a beszédképzés és/vagy a beszédértés. Nagyon gyakran látjuk ezt az állapotot agyvérzést követően, de agydaganat vagy koponyát ért sérülés következtében is gyakori.

Gyermeknevelési naptár: tipegők

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter - 2020-09-10 05:06
A szülő legfontosabb tennivalói és buktatói a gyermek születésétől egyéves korától hároméves koráig.

Betegséget is jelezhet, ha beszél álmában

JóAlvás Központ - 2018-04-25 20:09
Gyermekkorban, főként 3 és 10 év között fordul elő gyakran, de a felnőttek 5 százaléka is beszél rendszeresen, vagy alkalmanként álmában. A jelenség lehet szórakoztató, vagy zavaró, de bizonyos esetekben orvosi kezelés is igénylő.

Inkább beszéljen halkan, de ne suttogjon, ha gégegyulladása van!

Fül-orr-gége Központ - Dr. Holpert Valéria, fül-orr-gégész, foniáter - 2016-02-24 13:30
A vírusos gégegyulladás kezeléséhez az esetek többségében elegendő az odafigyelés és a gége, a hangszalagok kímélése. A gyorsabb felépüléshez dr. Holpert Valéria, fül-orr-gégész, foniáter ad tanácsokat.
A beszélő hangja alapján a Parkinson-kór felismerésére alkalmas algoritmust fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem kutatói egy nemzetközi beszédtechnológiai versenyre - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága pénteken az MTI-t.

A beszédhibák kialakulásának okai

MTI-Press - 2015-08-23 11:11
A beszéd az ember csodálatos adománya, kiváltsága. Természetesnek vesszük, hogy beszélünk egymással, olykor észre sem vesszük: bizony hibák, zökkenők is előfordulnak beszédünkben. Még talán neheztelnének is egyesek, ha erre figyelmeztetnék őket. Pedig a jókor, időben elhangzó figyelmeztetés nem hiábavaló.
Beszéd formálója, ízek érzékelője - ennyit tud az átlagember a nyelvről, holott e fontos szervünk ennél sokkal többre hivatott, és több feladatot teljesít.

A király beszéde orvosi szemszögből - Az Oscar-díjas dadogás

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2011-03-19 09:17
Vérző olaj, Aviátor, Egy csodálatos elme, Forrest Gump, Esőember. Mi a közös ezekben a filmekben? Valamennyien Oscar-díjas vagy Oscar-díjra jelölt alkotások, de most nem erre gondoltunk. E filmek mindegyikében a főszereplők valamilyen mentális vagy szervi problémájának, betegségének hatására formálódik a cselekmény, változik emberek sorsa, jelleme, élete.
A Parkinson-kór tünetegyüttesének súlyossága a beszéd monitorozásával állapítható meg - erre a következtetésre jutottak brit és egyesült államokbeli kutatók, akik vizsgálataikról a Royal Society Interface című folyóiratában számoltak be.

Figyelmetlenség?

Orvos valaszol - Dr. Pálvölgyi Rita - 2015-01-03 22:44
Tisztelt Doktornő/ Doktor úr! Mostanában az utóbbi időben arra lettem figyelmes, hogy nehezen fejezem ki magam. Nem vészes a helyzet, mások nem is veszik észre ezt, én csak magamon. Kigondolok egy mondatot élő beszél közben de nem azt mondom ki ha

be illeszkedés.

Orvos valaszol - WEBBeteg szerkesztőség - 2012-01-16 16:34
Arról lenne szó.. hogy 9 honapja külföldre költöztünk..és elég jól megy a nyelv..és ezért beraktak olyanok közé akik perfekt tudják az itteni nyelvet.. így most 2 iskolába járok.. a másik iskola az egy kisebb iskola..és ott csak a nyelvet tanulom..és

Nyelvzsibbadás, nehéz beszéd

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2009-05-07 19:22
Tisztelt Doktornő/Úr! A segítségét szeretném kérni az ügyben, hogy kb.2 hete azt vettem észre, hogy nagyon gyakran, főleg napközben nehezemre esik a beszéd, a nyelvem nem pörög úgy mint eddig, olyan mintha lezsibbadt volna. Az egyik pillanatban te

Nem beszél

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2009-05-07 09:30

A KISFIAM 3 ÉS FÉL ÉVES.25 SZONÁL TÖBBET NEM BESZÉL CSAK HÜMÖG. A HALLÁS VIZSGÁLATI EREDMÉNYE JÓ. A FÜL-ORR GÉGÉSZETEN MINDENT RENDBEN TALÁLTAK NÁLA.HOVÁ VIGYEM MÉG? MIT TEGYEK HOGY ELKEZDJEN BESZÉLNI?