Miért nem hall jól a gyerekem? - A tartós nátha veszélyei

Szerző: orvostkeresek.hu

Az őszi-téli időszak szinte el sem múlhat nátha, felső-légúti hurut, köhögés nélkül az óvodás, kisiskolás gyermekek, bár ezek a betegségek a felnőtteket és az kisebb gyerekeket sem kímélik.

Szinte nincs is olyan gyermek, aki ősszel, télen ne lenne legalább egyszer náthás. Könnyű kis betegség ez, következménye azonban akár tartós halláscsökkenés is lehet, ha nem kezeljük időben és megfelelő módon.

Miért a gyerekek?

A kicsik immunrendszere 6-7 éves kor körül éri el a felnőttkori érettséget, nem csoda hát, hogy ha könnyebben betegednek meg. Gyakran vesszük észre, hogy egy-egy elhúzódó nátha után a gyermek kiabál, hangosabban hallgatja a mesét.

Orrdugulás - okok és következmények

Az orrüreg egy hihetetlenül összetett szerv, mely lehetővé teszi a levegő áthaladását a tüdő felé és ez alatt a 0,1 mp töredéke alatt felmelegíti, párásítja és megtisztítja az áthaladó levegőt. Orrdugulás - okok és következmények >>

Előfordul, hogy óvodai logopédiai szűrés mutat rá esetleges hallásproblémákra. Szerencsére ezen esetek legnagyobb része jól gyógyítható - mutat rá dr. Csányi Márta, a Budai Allergiaközpont fül-orr-gégész szakorvosa.

A középfül üregrendszere, a dobüreg az orr ugyanolyan melléküregének tekinthető, mint az arcüreg, a homloküreg.

Egészséges esetben, a dobüreg az orrgarat felől egy kis csövecskén, a fülkürtön keresztül szellőzik.

Ha a tartós nátha, arcüreg gyulladás miatt duzzadt nyálkahártya vagy egy megnagyobbodott orrmandula elzárja a fülkürt nyílását, a dobüregben egy idő után nyomáscsökkenés, majd folyadékkiválás következik be.

Legtöbbször éppen ez a kiválasztódó steril savó okozza a hallásproblémákat, ugyanis akadályozza a dobhártya rugalmas mozgását, a hallócsontocskák finom mozdulását.

A dobüregben tartósan meglévő folyadék, előbb-utóbb károsítja a dobüregben lévő rendkívül érzékeny képletek valamelyikét is, és súlyos, hosszantartó, esetleg csak komoly műtéttel javítható krónikus középfülgyulladást okoz.

Otthoni és szakorvosi lehetőségek

Orrmelléküreg-gyulladás (szinuszitisz, arcüreggyulladás)

Az enyhe orrmelléküreg- (arcüreg-, homloküreg-) gyulladás házilag is jól kezelhető. Ha azonban súlyosak a tünetek, vagy elhúzódik a betegség, mindenképpen forduljon orvoshoz, mivel a gyulladás súlyosabb fertőzést is előidézhet, illetve krónikussá válhat.
Orrmelléküreg-gyulladás (szinuszitisz, arcüreggyulladás) >>

A következmények ismeretében érthető, miért fontos az orr gyakori és alapos leszívása, még akkor is, ha csemeténk nem fogadja kitörő örömmel.

Sajnos, azonban a legjobb szándék mellett is kialakulhat az említett savós középfülgyulladás, amely a nátha elmúltával 1-2 hét alatt spontán is gyógyulhat.

Amennyiben a nátha nem múlik, arcüreggyulladás alakul ki, aminek gyerekeknél sokszor egyetlen tünete a makacs köhögés, vagy később a nem szűnő nátha és a rosszabb hallás.

Fontos, hogy az arcüreggyulladás terápiáját orvos határozza meg, ugyanis szükség lehet antibiotikumokra, speciális orrcseppekre, helyi kezelésekre vagy esetenként az arcüreg átöblítésére /felszúrására/. Sokat segíthet azonban egy ötletes eljárás, ami Proetz-kezelés néven ismeretes.

Az eljárás lényege, hogy az orrmelléküreg-szájadékok megfelelő kitágítása után (erre többféle módszer is létezik) - a szakorvos a nővér segítségével, lógó fejtartásban az egyik orrfélbe jó tempóban fiziológiás sóoldatot fecskendez, és ezzel egy időben erős vákuummal szívja a másik orrfelet.

Ha jól csinálják, a fizika törvényei szerint az orrban keringő folyadék gyorsabban áramlik, és a vákuummal kiszívható az arcüregből és az orrgaratból, a nem odavaló váladékot.

Csányi doktornő tapasztalata szerint nem túl kellemes, de nagyon hatásos eljárásról van szó, amelynek hatása már egy kezelés után is érezhető, és 3-4 kezelés után meg is oldódhat a probléma – mindez pedig dobüregi nyomásméréssel is ellenőrizhető.

A járulékos halláscsökkenés szerencsés esetben, 1-2 héttel az arcüreg gyógyulása után szintén rendeződik. A lényeg, hogy makacs nátha vagy gyanús halláscsökkenés esetén ne habozzunk szakorvoshoz fordulni!

(allergiakozpont.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Mi okozhat visszatérő...

Az arcüreggyulladás kiváltó oka az esetek többségében valamilyen felső-légúti fertőzés, ám visszatérő panaszok esetén érdemes felderíteni a...

Így juthat túl jóval hamarabb a...

A megfázás az egyik leggyakoribb betegség, amely leginkább az átmeneti évszakokban, ősszel és tavasszal fordul elő. Kialakulásáért főleg a...

A nátha és kezelése

A nátha kezelése attól is függ, hogy mik az alapbetegségek, mennyire elesett a beteg, milyen idős, illetve, hogy milyen típusú nátháról beszélünk....

SCDS - Felsőívjárat-dehiszcencia...

A felső ívjárat dehiszcencia szindróma vagy röviden SCDS (superior canal dehiscence syndrome, helytelenül felső ívjárat kifakadási szindróma néven...

Nátha után orrvérzés - megelőzés...

A nyári meleg után az ősz nem csak kellemes felfrissülést hoz, de a hűvösebb időjárás mellett gyakoribbá válnak a hurutos, náthás megbetegedések...

Náthából könnyen lehet...

A nátha tüneteit hajlamosak vagyunk elbagatellizálni, pedig ha ilyenkor nem fordítunk kellő figyelmet arra, hogy pihenjünk és kikúráljuk ezt az...

Nátha: Mi az, amit Ön is megtehet?

Az orrunk legjobban a tiszta, viszonylag magas nedvességtartalmú levegőt szereti. Egyéb körülmények között kevésbé ellenálló a kórokozók...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.