Fülfájás nyáron - A fülgyulladás megelőzése és kezelése

szerző: Dr. Csokonai Vitéz Lajos, fül-orr-gégész - Budai Allergiaközpont
frissítve:

Fülfájdalom nyáron is jelentkezhet. Leggyakrabban gyermekeket érinti a fül gyulladása, de felnőtteknél is előfordulhat például pollenallergia szövődményeként, vagy strandolás után a medencék, tavak, tengerek vizének fülbe kerülése miatt.

Mi okozhatja a nyári fülfájásokat?

Szénanátha és fülgyulladás - Az allergiás betegek jellegzetes panasza az orrdugulás, melyet az orrnyálkahártya duzzanata is okozhat. Ez az állapot, amennyiben tartósan fennáll, szintén hozzájárulhat a fülgyulladás kialakulásához.

Náthától a fülgyulladásig - Az elhúzódó megfázások következtében kialakuló fülgyulladás (elsősorban a fülkürthurut), különösen gyermekkorban gyakori panasz. A jelenség oka, hogy gyermekeknél a fülkürt még jóval rövidebb, a laza környéki kötőszövetek duzzanata miatt gyulladásban gyorsabban elzáródik, lefutása kedvezőtlenebb, mint felnőttkorban. Éppen ezért gyermekeknél különös figyelmet kell fordítani nátha esetén az orrváladék gyakori és alapos leszívására, a levegő áramlásának biztosítására.

Víz a hallójáratban - Hallójáratgyulladást okozhat strandolás közben a hallójáratba jutó - elsősorban klóros, uszodai - víz is ("úszófül"). Ennek oka, hogy huzamosabb idő elteltével a víz leoldja a hallójárat felületi savas védőrétegét, a hámréteg felázik, fellazul. Így a hám védő funkciója meggyengül, a behatoló baktériumok előtt szabaddá válik az út és a külső fülben gyulladás alakul ki.

Fül-orr-gégészeti rendelenességek - Hajlamosabbak a középfülgyulladásra a fül anatómiai rendellenességeivel - különösen a dobhártya és az Eustach-féle járat defektusaival - élők, a krónikus orrmandulagyulladással, illetve a nagyobb orrmandulákkal rendelkezők.

A fülgyulladással járó tünetek

Fülfájdalommal jár a fülkürthurut, a középfülgyulladás, valamint a külső fülben található hallójárat gyulladása. A leggyakoribb a külső hallójáratgyulladás, ami enyhébb tünetekkel jár és könnyebben gyógyítható. Amennyiben láz és fokozott fájdalom is jelentkezik, az már a nehezebben gyógyuló középfülgyulladás tünete lehet.

A fülgyulladás tünetei kezdetben egészen enyhék:

  • elesettség érzés, bágyadtság,
  • hőemelkedés,
  • a fül nyomásérzékenysége.

A fertőzés előrehaladtával a tünetek erősödnek:

Hogyan kezeljük a nyári fülfájást?

Láz nélküli esetekben érdemes néhány napig vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal és fülcseppekkel kezelni a gyulladást. Ha a tünetek 2-3 nap elteltével sem javulnak, vagy súlyosbodnak és láz alakul ki, akkor érdemes fül-orr-gégészhez fordulni, fülbe helyezett - gyulladáscsökkentő és antibiotikus - gyógyszeres gézcsíkkal, vényköteles fülcseppekkel kezelhető. A teljes gyógyulásig minden esetben kerülni kell azt, hogy víz menjen a fülbe.

A helyes fültisztítás szerepe a fülgyulladás megelőzésében

A fülzsír bevonja és védi a hallójáratot a kiszáradástól és a fertőzésektől, a kisebb szennyeződések pedig a hallójárat-bemenet szőrein fennakadnak. A hallójárat tisztításáról egy külön mechanizmus gondoskodik, az itt lévő hám ugyanis kifelé nő, így eltávolítja a kisebb szennyeződéseket és a felesleges fülzsírt. A fültisztítás éppen ezért nagy körültekintést igényel, hogy ezt a jól működő folyamatot ne borítsuk fel.

A kisgyermek szűk hallójáratába nem ajánlott semmilyen eszközzel benyúlni, ez különösen vonatkozik a fültisztító pálcikára. Esetükben a pálcikán lévő vattát babaolajjal átitatva, a fülkagyló redőit érdemes körbetisztítani. Ha a gyermek fokozott fülzsírtermelésre hajlamos, célszerű időnként paraffinolajat cseppenteni a hallójáratba a fülzsírdugó feloldására.

A vattás végű pálcika mindössze a bemenet kitörléséhez jó, és az a fajtája a legalkalmasabb, amelyet nem lehet 1 cm-nél mélyebben a fülbe dugni, ezzel a fül (illetve dobhártya) felsértését el lehet kerülni. Mélyebbre egyébként sem célszerű benyomni, mert a fülzsírt maga előtt tolva még inkább megnehezíti a fül kitisztítását. A fül mélyebb részeinek tisztításához használjunk inkább néhány csepp paraffinolajat, vagy gyógyszertárban recept nélkül kapható fülzsíroldó sprayt.

Tanácsok a nyári időszakra

  • Ügyeljünk rá hogy víz, vagy tengerparton homok, illetve egyéb szennyeződés ne juthasson a hallójáratába fürdés közben! Ha mégsem sikerül elkerülni, mielőbb távolítsuk el a fülből.
  • Minél kevesebbet tartsuk a fejünket teljesen a víz alatt fürdés és úszás közben.
  • Hasznos lehet a fület is fedő úszósapka használata.
  • Ajánlott a kifejezetten úszásra kialakított füldugó, mert megelőzi a víz hallójáratba kerülését.
  • Fontos az úszás befejezése után a fej oldalra fordításával, a hallójáratban esetleg bent maradt víz kirázogatása, a hallójárat kiszárítása.
  • Elhúzódó felső légúti fertőzés, vagy allergia okozta orrdugulás, orrfolyás kezeléséhez kérjük szakorvos segítségét, hogy a szövődményként kialakuló fülgyulladást megelőzzük!
A fül anatómiája

A fül anatómiailag három jól elkülöníthető részből áll: a külső, a közép- és a belső fülből. Mindhárom részben kialakulhat gyulladás.

A külső fül szakaszához tartozik a fülkagyló és a hallójárat. Amikor belenézünk a fülbe, akkor egy vak járatként látjuk. Ennek a végén helyezkedik el a dobhártya, mely a külső fület a középfültől választja el.
A középfülben találhatók a hallócsontocskák, melyek a levegő rezgéseit vezetik tovább a belső fül felé. A középfülgyulladás kialakulásának megértéséhez fontos azt is tudni, hogy a középfül egy járaton keresztül összeköttetésben van a garattal.
A középfül után következik a belső fül, a kettő között két kis hártyával elválasztott ablakocska van. A belső fülben találhatók az egyensúlyérzékelésért és a hallásért felelős finom kis egységek.

Szakértő: Dr. Csokonai Vitéz Lajos, fül-orr-gégész - Budai Allergiaközpont

Cikkajánló

Szamárköhögés
Szamárköhögés

Javasolt az emlékeztető oltás várandósoknak.

Gombás fertőzések
Gombás fertőzések

Nyáron gyakoribb a gombásodás?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Pukoli Dániel
WEBBeteg - Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
Fül-orr-gége Központ - Dr. Augugusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész, allergológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.