Orrpolip

Szerző: WEBBeteg - N. A., fordító

Az orrpolipok lágy, nem rákos kinövések az orrüregben vagy az orrmelléküregekben. Csepp alakúak és lefelé lógnak. A kialakulásukat asztma miatti vagy egyéb visszatérő gyulladás, allergia, gyógyszerérzékenység vagy immunbetegség okozhatja.

Az apró orrpolipok nem okoznak tüneteket. A nagyobb vagy csoportokban megjelenő orrpolipok, viszont a szaglás elvesztéséhez, légzési nehézségekhez és gyakori fertőzésekhez vezethetnek. Bárkinél kialakulhat, de leginkább a felnőtteknél okoz problémát. Legtöbbször gyógyszeres kezelésre elmúlik, olykor azonban sebészeti beavatkozás szükséges az eltávolításához. Az orrpolip a sikeres kezelés ellenére kiújulhat.

Az orrpolip okai

A szakemberek még nem tudják pontosan, hogy mi okozza az orrpolip kialakulását. Általában elhúzódó - 12 hétnél tovább tartó – az orrüreg vagy orrmelléküregek szöveteiben kialakult gyulladás vezet az orrpolip megjelenéséhez. A kutatások szerint ilyen esetekben az orrnyálkahártya kémiai és immunreakciói eltérnek a gyulladás helyén.

Az orrpolip tünetei

Az orrpolip - Hogyan előzze meg, mit tehet ellene?

A növekvő polipok könnyen elzárhatják az orrmelléküregek nyílásait, a termelődő váladék nem tud azokból kiürülni, így pedig előbb-utóbb elfertőződik.
Az orrpolip>>

Orrfolyás, állandó orrdugulás, a szaglás romlása, és horkolás jelzi az orrban az elváltozást, de a homlokban és az arcüregben tapasztalható feszítő érzés, az arc, a felső fogsor és a fej fájdalma, a váladék garatba jutása, illetve a szemek környékén érzékelt viszketés is orrpolipra utalnak.

A tünetek sok betegséghez - köztük az egyszerű náthához - is hasonlóak, de ha 10 nap elteltével sem tapasztalható javulás, érdemes orvoshoz fordulni. Amennyiben komoly légzészavar, a szemek körüli duzzanat, kettős látás, a szemek mozgatásának és a fej előre hajtásának nehézsége jelentkezik, vagy a már meglévő tünetek hirtelen romlása, azonnal orvosnak kell látnia a beteget.

Az orrpolip szövődményei

Az orrpolip gyakran okoz szövődményeket. Tipikus panasz az alvási apnoe, az asztmás roham, illetve a vérrögök keletkezése. Leggyakrabban mégis orrmelléküreg- és szemfertőzéssel keresik fel az orvost. A nem megfelelően kezelt orrpolip akár agyhártyagyulladást is okozhat.

Az orrpolipok kialakulásának vagy kezelés utáni kiújulásának megelőzéséért, érdemes odafigyelni a rendszeres kézmosásra és tisztálkodásra. Orrmosó kannát lehet alkalmazni, illetve segíthet a levegő párásítása. A szövődmények elkerülése érdekében, feltétlenül kezelni kell a meglévő allergiás betegségeket és az asztmát is. A dohányfüst és bizonyos vegyi anyagok belélegzése állapotromláshoz vezethetnek.

(WEBBeteg - N. A.,fordító; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hererák Hererák

Mitől alakulhat ki? Mik lehetnek a tünetei? Hogyan történik a kezelése?

Orrpolip: tartós fejfájást is...

A felnőtt népesség 1-4 százalékánál fordul elő orrpolip, háromszor annyi férfinál, mint nőnél. Gyerekeknél is megfigyelhető a jelenség...

Az orrpolip: okok, tünetek, kezelés...

A növekvő polipok könnyen elzárhatják az orrmelléküregek nyílásait, a termelődő váladék nem tud azokból kiürülni, így pedig előbb-utóbb...

Orrpolip: tartós orrdugulást is...

Gyakran makacs nátha tüneteként, orrcseppekkel próbáljuk orvosolni a problémát. Az elhúzódó orrdugulás valódi oka azonban sokszor csak műtéti...

Nehezen kapok levegőt!...

Gyermekkoromban kivették az orrmandulámat, mert nagyon szuszogtam. Akkor a probléma megoldódott, viszont serdülőkoromban ismét előjött a szuszogás....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.