• Orrpolip

    Szerző: WEBBeteg - N. A., fordító

    Az orrpolipok lágy, nem rákos kinövések az orrüregben vagy az orrmelléküregekben. Csepp alakúak és lefelé lógnak. A kialakulásukat asztma miatti vagy egyéb visszatérő gyulladás, allergia, gyógyszerérzékenység vagy immunbetegség okozhatja.

    Az apró orrpolipok nem okoznak tüneteket. A nagyobb vagy csoportokban megjelenő orrpolipok, viszont a szaglás elvesztéséhez, légzési nehézségekhez és gyakori fertőzésekhez vezethetnek. Bárkinél kialakulhat, de leginkább a felnőtteknél okoz problémát. Legtöbbször gyógyszeres kezelésre elmúlik, olykor azonban sebészeti beavatkozás szükséges az eltávolításához. Az orrpolip a sikeres kezelés ellenére kiújulhat.

    Hirdetés

    Az orrpolip okai

    A szakemberek még nem tudják pontosan, hogy mi okozza az orrpolip kialakulását. Általában elhúzódó - 12 hétnél tovább tartó – az orrüreg vagy orrmelléküregek szöveteiben kialakult gyulladás vezet az orrpolip megjelenéséhez. A kutatások szerint ilyen esetekben az orrnyálkahártya kémiai és immunreakciói eltérnek a gyulladás helyén.

    Az orrpolip tünetei

    Az orrpolip - Hogyan előzze meg, mit tehet ellene?

    A növekvő polipok könnyen elzárhatják az orrmelléküregek nyílásait, a termelődő váladék nem tud azokból kiürülni, így pedig előbb-utóbb elfertőződik.
    Az orrpolip>>

    Orrfolyás, állandó orrdugulás, a szaglás romlása, és horkolás jelzi az orrban az elváltozást, de a homlokban és az arcüregben tapasztalható feszítő érzés, az arc, a felső fogsor és a fej fájdalma, a váladék garatba jutása, illetve a szemek környékén érzékelt viszketés is orrpolipra utalnak.

    A tünetek sok betegséghez - köztük az egyszerű náthához - is hasonlóak, de ha 10 nap elteltével sem tapasztalható javulás, érdemes orvoshoz fordulni. Amennyiben komoly légzészavar, a szemek körüli duzzanat, kettős látás, a szemek mozgatásának és a fej előre hajtásának nehézsége jelentkezik, vagy a már meglévő tünetek hirtelen romlása, azonnal orvosnak kell látnia a beteget.

    Az orrpolip szövődményei

    Az orrpolip gyakran okoz szövődményeket. Tipikus panasz az alvási apnoe, az asztmás roham, illetve a vérrögök keletkezése. Leggyakrabban mégis orrmelléküreg- és szemfertőzéssel keresik fel az orvost. A nem megfelelően kezelt orrpolip akár agyhártyagyulladást is okozhat.

    Az orrpolipok kialakulásának vagy kezelés utáni kiújulásának megelőzéséért, érdemes odafigyelni a rendszeres kézmosásra és tisztálkodásra. Orrmosó kannát lehet alkalmazni, illetve segíthet a levegő párásítása. A szövődmények elkerülése érdekében, feltétlenül kezelni kell a meglévő allergiás betegségeket és az asztmát is. A dohányfüst és bizonyos vegyi anyagok belélegzése állapotromláshoz vezethetnek.

    (WEBBeteg - N. A.,fordító; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

    Módosítva: 2013.07.17 23:21, Megjelenés: 2013.07.17 23:21
   • Cikkajánló

    A köszvény

    A köszvény

    Dr. Zsuga Judit

    A köszvényes roham szinte mindig hirtelen, főleg éjszaka kezdődik.

    A hangulatjavítók

    A hangulatjavítók

    Dr. Muszil Dóra

    Nemcsak testi tüneteket okoznak, hatással vannak az érzelmi életre is.

    Orrpolip: tartós orrdugulást is okozhat

    Gyakran makacs nátha tüneteként, orrcseppekkel próbáljuk orvosolni a problémát. Az elhúzódó orrdugulás valódi oka azonban sokszor csak műtéti úton kezelhető, az elodázott vizsgálattal pedig tovább rontunk a helyzeten.

    Orrsövényferdülés tünetei, kezelése

    Az orrsövény egy olyan fedett, az orrüreg középvonalában húzódó, porcból és csontból álló lemez, ami elválasztja a bal és jobb oldali orrüreget egymástól. Meglehetősen gyakori azonban, hogy az orr szilárd váza egyenetlenül fejlődik, az orrsövény növekedése pedig gyorsabb, mint az orr alapjáé és oldalsó részéé.

    Az orrpolip: okok, tünetek, kezelés és megelőzés

    A növekvő polipok könnyen elzárhatják az orrmelléküregek nyílásait, a termelődő váladék nem tud azokból kiürülni, így pedig előbb-utóbb elfertőződik.

    Világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot kapott két kisgyerek

    Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen ültették be két kisgyerek belső fülébe azt a világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot, amely akár zajos környezetben is elősegíti a hatékony beszédértést.

    Orrpolip: tartós fejfájást is okozhat

    A felnőtt népesség 1-4 százalékánál fordul elő orrpolip, háromszor annyi férfinál, mint nőnél. Gyerekeknél is megfigyelhető a jelenség, különösen az orrmelléküregek krónikus fertőzése, asztma, allergiás orrfolyás vagy cisztás fibrózis esetén - ráadásul a családi halmozódás sem ritka.

    Nehezen kapok levegőt! Orrsövényferdülésem lehet?

    Gyermekkoromban kivették az orrmandulámat, mert nagyon szuszogtam. Akkor a probléma megoldódott, viszont serdülőkoromban ismét előjött a szuszogás. Nem vagyok se náthás, se allergiás. Lehet, hogy orrsövényferdülésem van? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Súlyos szövődményeket okozhat az orrpolip, ha nem kezelik időben

    A krónikus melléküreg-gyulladások ötödénél alakulhatnak ki orrpolipok, amelyek a tévhitekkel ellentétben nem daganatos, hanem gyulladásos elváltozások, kialakulásukban genetikai és környezeti tényezők is szerepet játszanak - mondja Dr. Fent Zoltán.

    Gyakori gyerekkori orrpolip - Tünetek és kezelés

    Az antrochoanalis polip egy speciális orrpolipfajta, ami számos kulcskérdésben különbözik a klasszikus orrpolipoktól. Egyrészt az esetek igen nagy százalékában egyoldali, vagyis gyakorlatilag mindig.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.