• Elhízás - önmagában a mozgás nem old meg mindent!

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az amerikaiak nem a mozgáshiány miatt kövérek, hanem azért, mert túl sokat esznek - állítja egy pénteken megjelent ausztrál tanulmány. A szerző felhívja a figyelmet, hogy a mozgás növelésével nem lehet ledolgozni az eltúlzott kalóriabevitelt.

    Boyd Swinburn, az ausztráliai Deakin Egyetem professzora megállapította, hogy az Egyesült Államokban a gyerekek átlagosan 4 kilóval, a felnőttek pedig 8 kilóval súlyosabbak, mint 30 évvel ezelőtt.

    Hirdetés

     WEBBeteg Testtömegindex kalkulátor


    Az elhízás mértékének számszerűsített meghatározására a testtömeg index (BMI) szolgál, mely a kilogrammban mért testtömeg és a méterben mért testmagasság négyzetének hányadosa. Normális súly esetén a BMI 18,5-24,9, túlsúly esetén 25-30, elhízásról 30 feletti BMI érték esetén beszélhetünk. 
    Tesztelje magát!>>

    A kutató kiszámította, hogy az átlagos táplálékbevitel alapján, az amerikaiaknak még nehezebbnek kellene lenniük.

    Ebből azt a következtetést vonta le, hogy a fizikai aktivitás nőtt a 70-es évekhez képest.

    Vagyis nem igaz az a feltételezés, hogy a mozgáshiány okozná az Egyesült Államokban járványszerűen terjedő kövérséget.

    Az ausztrál professzor szerint, ha az átlagos testsúly nagyobb lenne a táplálékbevitel alapján számítottnál, az tanúskodna a mozgás csökkenéséről.

    A fizikai aktivitás nem old meg mindent

      Mennyi kalóriára van szüksége?


    Energiaszükséglet kalkulátor >>

    Ha az amerikaiak vissza akarnának térni a hetvenes évekbeli karcsúságukhoz, akkor a gyerekeknek naponta 350 kilókalóriával kellene kevesebbet enniük. Ez egy doboz szénsavas üdítőital és egy kis adag hasábburgonya.

    A felnőtteknek 500 kilókalóriáról, vagyis egy Big Mac hamburgerről kellene lemondaniuk, számította ki Swinburn. Ha ez nem megy, akkor a gyerekeknek naponta két és fél órával, a felnőtteknek pedig két órával kellene többet gyalogolniuk. De a tudós szerint ez gyakorlatilag kivitelezhetetlen.

    "Ne várjuk azt, hogy a fizikai aktivitás növelése mindent megoldhat. Az amerikaiaknak kevesebbet kell enniük" - jelentette ki az ausztrál kutató az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva.

    Swinburn úgy véli, hogy megállapításai a többi fejlett országra is érvényesek.

    Az ausztrál tudós tanulmányát, Amszterdamban ismertették a kövérség kapcsán szervezett nemzetközi tudományos értekezleten.

    (Független Hírügynökség)

    Módosítva: 2009.05.09 10:36, Megjelenés: 2009.05.09 10:36
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Érdemes mesélni!

    Érdemes mesélni!

    Szponzorált tartalom

    A meseolvasásnak számos jótékony hatása van. Olvassunk mesét gyermekünknek! (x)

    Psoriasis

    Psoriasis

    K. M.

    Pikkelysömöröm van, hogy lesz párom? Hogy merjek így szexelni?

    Dietetikus vagy táplálkozási tanácsadó? Kit válasszunk?

    Ma már az interneten bármi megtalálható, és bárkiből lehet úgynevezett szakember is. Azonban nem árt tudnunk, hogy kihez érdemes fordulnunk, ha biztos tudáson alapuló, valódi segítséget szeretnénk kapni.

    Régi-új találmány: Erjesztett ételek

    Az utóbbi évtizedekben született kutatási eredmények fényében a táplálkozás jelentősége felértékelődött, hiszen ma már tudjuk, hogy az emésztőrendszer meghatározó szerepet tölt be a test és lélek működésében.

    Fogyókúra - Íme a leggyakoribb tévhitek

    Számos olyan tévhit van, amik nagyon megnehezítik a vágyott cél - a formás alak és egészséges test - elérését. Ismerkedjünk meg a tíz leggyakrabban előforduló tévhittel!

    Elhízás - Mikor forduljunk orvoshoz?

    Ha rááll a mérlegre, megtudhatja, mennyi a teljes testtömege, de nem kap felvilágosítást arról, hogy ebből mennyi a zsírszövet. A mérleg nem mondja meg azt sem, hogy a zsírszövet Önre jellemző elhelyezkedése mekkora kockázatot jelent.

    Az elhízás növeli a daganatok veszélyét

    A fejlett országokban a legaggasztóbb népegészségügyi problémák közé tartozik a daganatos megbetegedések és az elhízás kérdése. Egy kutatás szerint a daganatos megbetegedések közel fele összefüggésbe hozható az elhízással.

    Miért kell kezelni az elhízást? A túlsúly következményei

    Minél inkább megnő az ember testtömege, annál több - sok esetben igen súlyos következménnyel járó - betegséggel találhatja magát szemben. Milyen szövődményei lehetnek a túlsúlynak?

    Az elhízás kezelési lehetőségei

    Inkább fogyjon kevesebbet tartósan, mint többet, amit visszaszed! A testtömeg lassú, folyamatos csökkentése (kb. heti fél, egy kilogramm) a legbiztonságosabb módja a fogyásnak.

    Ezekkel a gyümölcsökkel és zöldségekkel előzhető meg leghatékonyabban a súlygyarapodás

    Először vizsgálták meg átfogóan, hogy pontosan melyek azok a flavonoid-vegyületek, amelyek a leginkább segítenek a fogyásban: az eredmények alapján ezek közé tartoznak a flavonolok, az antocianinok és a flavonoid polimerek. Vajon milyen gyümölcsök és zöldségek bővelkednek ezekben az összetevőkben?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.