• Elhízás - önmagában a mozgás nem old meg mindent!

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az amerikaiak nem a mozgáshiány miatt kövérek, hanem azért, mert túl sokat esznek - állítja egy pénteken megjelent ausztrál tanulmány. A szerző felhívja a figyelmet, hogy a mozgás növelésével nem lehet ledolgozni az eltúlzott kalóriabevitelt.

    Boyd Swinburn, az ausztráliai Deakin Egyetem professzora megállapította, hogy az Egyesült Államokban a gyerekek átlagosan 4 kilóval, a felnőttek pedig 8 kilóval súlyosabbak, mint 30 évvel ezelőtt.

    Hirdetés

     WEBBeteg Testtömegindex kalkulátor


    Az elhízás mértékének számszerűsített meghatározására a testtömeg index (BMI) szolgál, mely a kilogrammban mért testtömeg és a méterben mért testmagasság négyzetének hányadosa. Normális súly esetén a BMI 18,5-24,9, túlsúly esetén 25-30, elhízásról 30 feletti BMI érték esetén beszélhetünk. 
    Tesztelje magát!>>

    A kutató kiszámította, hogy az átlagos táplálékbevitel alapján, az amerikaiaknak még nehezebbnek kellene lenniük.

    Ebből azt a következtetést vonta le, hogy a fizikai aktivitás nőtt a 70-es évekhez képest.

    Vagyis nem igaz az a feltételezés, hogy a mozgáshiány okozná az Egyesült Államokban járványszerűen terjedő kövérséget.

    Az ausztrál professzor szerint, ha az átlagos testsúly nagyobb lenne a táplálékbevitel alapján számítottnál, az tanúskodna a mozgás csökkenéséről.

    A fizikai aktivitás nem old meg mindent

      Mennyi kalóriára van szüksége?


    Energiaszükséglet kalkulátor >>

    Ha az amerikaiak vissza akarnának térni a hetvenes évekbeli karcsúságukhoz, akkor a gyerekeknek naponta 350 kilókalóriával kellene kevesebbet enniük. Ez egy doboz szénsavas üdítőital és egy kis adag hasábburgonya.

    A felnőtteknek 500 kilókalóriáról, vagyis egy Big Mac hamburgerről kellene lemondaniuk, számította ki Swinburn. Ha ez nem megy, akkor a gyerekeknek naponta két és fél órával, a felnőtteknek pedig két órával kellene többet gyalogolniuk. De a tudós szerint ez gyakorlatilag kivitelezhetetlen.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    "Ne várjuk azt, hogy a fizikai aktivitás növelése mindent megoldhat. Az amerikaiaknak kevesebbet kell enniük" - jelentette ki az ausztrál kutató az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva.

    Swinburn úgy véli, hogy megállapításai a többi fejlett országra is érvényesek.

    Az ausztrál tudós tanulmányát, Amszterdamban ismertették a kövérség kapcsán szervezett nemzetközi tudományos értekezleten.

    (Független Hírügynökség)

    Legutóbb frissült: 2009.05.09 10:36
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Mik a tünetei, hogyan kezelhető?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Megelőzhető az aranyér? - Az orvos válaszol

    Mivel lehet megelőzni az aranyér kialakulását? A családomban rajtam kívül mindenki küzd ezzel a problémával. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Nem alkoholos zsírmáj

    Korunkban a nem alkoholos zsírmáj az egyik leggyakoribb májbetegség. A triglicerid májban történő lerakódása számos következményes gyulladásos folyamatot indít el, melyek fibrózishoz, kötőszövet-felhalmozódáshoz vezetnek.

    Túlsúly: Nem csak a BMI számít

    Túlsúly, kóros soványság, normál testsúly, elhízás. A testtömeg index alapján határozható meg, hogy ki melyik csoportba tartozik. A testtömeg index (BMI) a testsúly és a magasság ismeretében kiszámolható.

    A gyermekkori elhízás visszaszorítható

    Az elhízás-járvány nemcsak a felnőtteket érinti, hanem nagy számban a gyerekeket és kamaszokat is. A World Obesity Federation adatai szerint napjainkban világszerte több mint 223 millió iskolás elhízott vagy túlsúlyos, és ez a szám 2025-re várhatóan 268 millióra emelkedik, hacsak nem cselekszünk azonnal.

    A stressz elhízáshoz vezet

    Ha Ön hízásra hajlamos, tanácsos minél előbb szakemberhez fordulnia és a stressz kezeléséhez segítséget kérnie, így nem alakul ki a stressz indukálta, elhízáshoz vezető ördögi kör.

    A testmozgás nem csak a fogyást segíti elő!

    A rendszeres testmozgás, különösen pedig a nagy kitartást igénylő sportok pedig nem csak a fogyást segítik elő, de a hangulatra és az önértékelésre is pozitívan hatnak – így pedig a depressziós tüneteket is csökkentik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.