A sikeres diéta titkai

Szerző: MTI

A magas vérnyomás csökkentésére javasolt étrend kiegészítése rendszeres mozgással és a testsúly csökkentésével még hatékonyabbá teheti a betegség gyógyszer nélküli kezelését. Az életvitel módosítása útján történő gyógyítás új lehetőségét az Amerikai Szívgyógyász Kollégium orlandói kongresszusán ismertették a kutatók.

A vérnyomás emelkedésében szerepet játszó konyhasó fogyasztásának mérséklését, a magas vérnyomás gyógyszermentes kezelésében a szakemberek régóta ajánlják.

A vérnyomás csökkentésére külön étrendet is kidolgoztak, ami főleg az Egyesült Államokban lett népszerű. Amerikai szívgyógyászok most azt vizsgálták, hogyan lehet ezt a kezelési módot még hatásosabbá tenni.

Alan Hinderliter és munkatársai elhízott embereket vizsgáltak, akiknek nemcsak a testsúlya volt több a kelleténél, hanem a vérnyomása is. A 150, önként jelentkező résztvevő, 16 héten keresztül ette a speciális étrendet. A társaságot három csoportra osztották.

Életmódtényezők vérnyomáscsökkentő hatása


Módszer Javaslat Mérték
Testsúlycsökkentés,
diéta
Normál testsúly elérése és fenntartása (BMI 18,5-24,9); sok gyümölcs és zöldség, alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztása. 5-20 Hgmm/10 kg
A konyhasófogyasztás mérséklése Csökkenteni kell a sófogyasztást (2,4 gramm nátrium, vagy 6 gramm natriumklorid/nap). 2-8 Hgmm
Testmozgás, a fizikai aktivitás fokozása Aerob fizikai aktivitásra naponta legalább 30 perc, a hét legalább 4 napján. 4-9 Hgmm
Az alkoholbevitel csökkentése Mérsékelt alkoholfogyasztás (férfiaknál 2 sör vagy 2 dl bor, nőknél 1 sör vagy 1 dl bor naponta). 2-4 Hgmm
Forrás: JNC7

Az első csoport tagjai diétáztak, a másik csoportba tartozók a diétán kívül hetenként három alkalommal testgyakorlatokat is folytattak, és életmódi tanácsadásban részesültek súlycsökkentés céljából.

A harmadik csoport tagjai élték a városlakók megszokott életét: ették a szokásos, sós és zsíros ételeket, valamint ültek naphosszat a számítógép előtt, tehát igen keveset mozogtak.

Néhány hét alatt már csökkenhet a vérnyomás

Az étrend a jó évtizede kidolgozott DASH diéta volt. Az orvostudományban manapság igen elterjedtek a betűszóból eredő rövidítések - ilyen ez is.

Az angol nyelvből eredő betűszó úgy fordítható magyarra: Diétánk Alkalmas Segíteni Hipertóniásokat = DASH.

Naponta négyszer sok zöldség, gyümölcs, két-három alkalommal alacsony zsírtartalmú tejtermék, ezen kívül gyakran hal, baromfi és magok evése, viszont nem ajánlottak a zsíros húsok és a cukrozott üdítők - ez a DASH lényege.

Azt már évekkel korábban bizonyították, hogy kezdődő vagy enyhe magasvérnyomás-betegségben, a DASH étrend néhány hét alatt csökkenti a vérnyomásértékeket.

A most végzett vizsgálat igazolta, hogy a diéta kiegészítése rendszeres mozgással és ezek együttes eredményeként alacsonyabb testsúllyal, még hatékonyabb vérnyomáscsökkentő, mint az egészséges étkezés önmagában.

A kutatók a fizikai teherbírás, a szív teljesítményének mérésével is kimutatták, hogy a DASH étrend és az egészségesebb életmód előnyei összeadódnak.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrproblémája van? Bőrproblémája van?

Online mobilapplikációs szolgáltatás. Hogy működik a teledermatológia? (x)

Reg-Enor diéta, űrhajós diéta...

A 2019-es év nagyon változatos képet mutatott divatos diéták szempontjából. A Google felmérése alapján a Reg-Enor, az űrhajós, a tojás- vagy az...

Táplálkozási tanácsok kijárási...

Nagyot fordult velünk a világ a koronavírus mostani megjelenésével. Az eddigi szokásaink, napi rutinunk egyik napról a másikra a múlté lett....

Életmódváltással a túlsúly ellen

Az egészséges testtömeg eléréséhez általában javítani kell a táplálkozáson, fokozni kell a mozgást és gyakran életvezetési változtatásra is...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.