U-vitamin - Miért fontos?

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
frissítve:

Az U-vitamin (metil-metionin) valójában nem vitamin, hanem egy aminosavszármazék, a metionin aktivált formája, de a régi neve máig fennmaradt. Vízoldékony vegyület, amelyet a szervezetünk nem képes eltárolni. A neve az angol fekély szó (ulcer) első betűjét jelöli, utalva fekélyellenes hatására.

Miért van rá szükség?

Elsősorban az ép nyálkahártya fenntartásában játszik fontos szerepet, segít helyreállítani a gyomor- és bélrendszer károsodott nyálkahártyáját, emellett gyulladáscsökkentő hatással bír. Hiánya kedvez a bőrön megjelenő és az emésztőrendszeri fekélyek kialakulásának, csökken az emésztés hatékonysága, hiányában gyengülhet az immunrendszer.

Miben található meg?

A nyers kelkáposztában fordul elő nagyobb mennyiségben, de megtalálható a paradicsomban, a retekben, a banánban, a petrezselyemben, a spárgában és a csalán levelében is. Főzés hatására elveszti hatékonyságát, ezért elsősorban a nyers növények és azok préselt leve tartalmaz sok U-vitamint. Tabletta formájában orvosi receptre váltható ki, és bár toxicitása nem ismert, mégis szedése orvosi ellenőrzés mellett ajánlott.

Tovább Gyomor- és nyombélfekély diéta | A gyomorfekély kialakulásának okai és tünetei

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.