U-vitamin - Miért fontos?

Irinyi-Barta Tünde
Szerző: WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Legutóbb frissítve: 2021.12.08

Az U-vitamin (metil-metionin) valójában nem vitamin, hanem egy aminosavszármazék, a metionin aktivált formája, de a régi neve máig fennmaradt. Vízoldékony vegyület, amelyet a szervezetünk nem képes eltárolni. A neve az angol fekély szó (ulcer) első betűjét jelöli, utalva fekélyellenes hatására.

Miért van rá szükség?

Elsősorban az ép nyálkahártya fenntartásában játszik fontos szerepet, segít helyreállítani a gyomor- és bélrendszer károsodott nyálkahártyáját, emellett gyulladáscsökkentő hatással bír. Hiánya kedvez a bőrön megjelenő és az emésztőrendszeri fekélyek kialakulásának, csökken az emésztés hatékonysága, hiányában gyengülhet az immunrendszer.

Bővebben A gyomorfekély kialakulásának okai és tünetei

Miben található meg?

A nyers kelkáposztában fordul elő nagyobb mennyiségben, de megtalálható a paradicsomban, a retekben, a banánban, a petrezselyemben, a spárgában és a csalán levelében is. Főzés hatására elveszti hatékonyságát, ezért elsősorban a nyers növények és azok préselt leve tartalmaz sok U-vitamint. Tabletta formájában orvosi receptre váltható ki, és bár toxicitása nem ismert, mégis szedése orvosi ellenőrzés mellett ajánlott.

Olvasson tovább! Gyomor- és nyombélfekély diéta

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Depresszió Depresszió

Az örömérzet hiánya kihat az élet minden területére.

Egészség Egészség

Szerves és szervetlen sók az étrend-kiegészítőkben, gyógyszerekben.

Mik azok a polifenolok?

Mik is azok a polifenolok? Milyen hatásaik vannak? Miben van sok polifenol? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat.

A leves szerepe az étrendben

Mind hazánkban, mind a világ számos országában népszerű fogás a leves, mely évszázadok óta az emberi táplálkozás egyik legmeghatározóbb eleme....

Fittség és a menopauza

A menopauzát átélő és az azon átesett nőknek is van lehetőségük a súlyukat megtartani, sőt, akár még át is alakíthatják az izom-zsír...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.