Fogyás a munkahelyen?

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Életünk nagy részét (legalább napi nyolc órát, de inkább még többet) legtöbben munkahelyünkön töltjük, így ott kell véghez vinnünk fogyókúránkat is. Márpedig a munkahelyen elkezdett fogyókúra igenis sikeres lehet - derült ki egy friss tanulmányból.

A kevés mozgást, s annál több ülést és képernyő-bámulást igénylő irodai munkák nem kedveznek annak, hogy a mozgásszegény életmód miatt felszedett kilóinktól megszabaduljunk. A sportra a hosszú munkanapok után igen kevés idő marad. A hatékony munkavégzésnek és kreatív szellemi tevékenységnek alapvető feltétele , azonban a munkavállalók kiegyensúlyozottsága és egészsége. Ezt felismerve egyes amerikai cégek valamilyen formában támogatják dolgozóik egészséges életmódját is.

"A munkaadók által szervezett fogyókúrás programok tendenciájukat tekintve sikeresen - tehát a kívánt súly leadásával - zárulnak" - számol be kutatásának eredményéről Michael Benedict, a Cincinatti-i Egyetem szakembere. Legalábbis azokban az esetekben, amelyekben a munkavállalók élnek a cégük által szervezett diétás program adta lehetőséggel.

Benedict pontosan ebben látja az egyik alapvető problémát: az egészséges életmód kialakítására vonatkozó céges programon, csak azok a kollégák fognak részt venni, akiknek amúgy is igényük van az egészséges életvitelre. Akik nem tulajdonítanak túl nagy jelentőséget az egészséges táplálkozásnak, és a napi megfelelő mennyiségű testmozgásnak, nagy valószínűséggel nem is kapcsolódnak be egy ilyen kezdeményezésbe.

Tanácsadások, személyes konzultációk

A Michael Benedict vezette kutatócsoport, az "American Journal of Health Promotion" című egészségügyi lap aktuális kiadásában számol be arról a kutatásról, amely tizenegy, a munkahelyi fogyókúrák sikerességével foglalkozó tanulmány eredményeit veti össze.

Benedict megállapításai szerint, a munkaadó "beavatkozásának" formája döntő jelentőségű volt a fogyás eredményességére: a legtöbb súlyfeleslegtől azok a dolgozók szabadultak meg, akik személyes konzultációkon, havonta legalább egyszer (de a legtöbb esetben többször) személyre szóló táplálkozási- és testmozgási tanácsokat kaptak szakemberektől. Ezek a munkavállalók a tanulmány által vizsgált időszak alatt átlagosan 6,4 kilót fogytak.

Kevésbé látványos a program sikeressége azoknál, akik nem személyre szóló, hanem általánosan érvényes tanácsokat kaptak - ők két fogyási szakasz között újra és újra felszedtek pár kilót.

A Benedict készítette anyagnak egy gyenge pontja is van: a kutatás csak a rövid távra - tehát csak kis időre szóló fogyásra - terjedt ki, nem vizsgálta a hosszú távú sikeresség lehetőségét, és annak várható hatásait. Ezt Benedict is elismeri: "a rövidebb munkahelyi fogyókúrák sikereseknek mondhatók, de hosszabb időszakokat vizsgáló tanulmányokra van szükség ahhoz, hogy megvizsgálhassuk, mennyire van ez hatással a munkavállalók életmódjára."

(WEBBeteg, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.