• Fogyás a munkahelyen?

    Szerző: WEBBeteg - K. J. fordító

    Életünk nagy részét (legalább napi nyolc órát, de inkább még többet) legtöbben munkahelyünkön töltjük, így ott kell véghez vinnünk fogyókúránkat is. Márpedig a munkahelyen elkezdett fogyókúra igenis sikeres lehet - derült ki egy friss tanulmányból.

    A kevés mozgást, s annál több ülést és képernyő-bámulást igénylő irodai munkák nem kedveznek annak, hogy a mozgásszegény életmód miatt felszedett kilóinktól megszabaduljunk. A sportra a hosszú munkanapok után igen kevés idő marad. A hatékony munkavégzésnek és kreatív szellemi tevékenységnek alapvető feltétele , azonban a munkavállalók kiegyensúlyozottsága és egészsége. Ezt felismerve egyes amerikai cégek valamilyen formában támogatják dolgozóik egészséges életmódját is.

    Hirdetés

    "A munkaadók által szervezett fogyókúrás programok tendenciájukat tekintve sikeresen - tehát a kívánt súly leadásával - zárulnak" - számol be kutatásának eredményéről Michael Benedict, a Cincinatti-i Egyetem szakembere. Legalábbis azokban az esetekben, amelyekben a munkavállalók élnek a cégük által szervezett diétás program adta lehetőséggel.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Benedict pontosan ebben látja az egyik alapvető problémát: az egészséges életmód kialakítására vonatkozó céges programon, csak azok a kollégák fognak részt venni, akiknek amúgy is igényük van az egészséges életvitelre. Akik nem tulajdonítanak túl nagy jelentőséget az egészséges táplálkozásnak, és a napi megfelelő mennyiségű testmozgásnak, nagy valószínűséggel nem is kapcsolódnak be egy ilyen kezdeményezésbe.

    Tanácsadások, személyes konzultációk

    A Michael Benedict vezette kutatócsoport, az "American Journal of Health Promotion" című egészségügyi lap aktuális kiadásában számol be arról a kutatásról, amely tizenegy, a munkahelyi fogyókúrák sikerességével foglalkozó tanulmány eredményeit veti össze.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Benedict megállapításai szerint, a munkaadó "beavatkozásának" formája döntő jelentőségű volt a fogyás eredményességére: a legtöbb súlyfeleslegtől azok a dolgozók szabadultak meg, akik személyes konzultációkon, havonta legalább egyszer (de a legtöbb esetben többször) személyre szóló táplálkozási- és testmozgási tanácsokat kaptak szakemberektől. Ezek a munkavállalók a tanulmány által vizsgált időszak alatt átlagosan 6,4 kilót fogytak.

    Kevésbé látványos a program sikeressége azoknál, akik nem személyre szóló, hanem általánosan érvényes tanácsokat kaptak - ők két fogyási szakasz között újra és újra felszedtek pár kilót.

    A Benedict készítette anyagnak egy gyenge pontja is van: a kutatás csak a rövid távra - tehát csak kis időre szóló fogyásra - terjedt ki, nem vizsgálta a hosszú távú sikeresség lehetőségét, és annak várható hatásait. Ezt Benedict is elismeri: "a rövidebb munkahelyi fogyókúrák sikereseknek mondhatók, de hosszabb időszakokat vizsgáló tanulmányokra van szükség ahhoz, hogy megvizsgálhassuk, mennyire van ez hatással a munkavállalók életmódjára."

    (WEBBeteg, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

    Módosítva: 2008.07.15 12:33, Megjelenés: 2008.07.15 12:33
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Hasmenés ellen

    Hasmenés ellen

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    A hasmenésnek számtalan oka lehet. Ne hagyja figyelmen kívül, van megoldás! (x)

    Gyermekkori ágybavizelés

    Gyermekkori ágybavizelés

    WEBBeteg

    A gyermek már elérte az 5 éves kort, de a szobatisztaságnak még a jeleit sem mutatja?

    Mennyi folyadékra van szüksége naponta egy felnőttnek?

    Mintegy három liter folyadékra van szüksége egy átlagos súlyú felnőttnek naponta; a pontos mennyiséget a testsúly határozza meg.

    Magas vérnyomás és elhízás - Mit okozhat 10 kiló túlsúly?

    Az elhízás korunk járványszerűen terjedő betegsége, mely az egész világon rohamosan terjed mind a felnőtt, mind a gyermek korosztályban. Az elhízás nemcsak esztétikailag nem kívánatos jelenség, hanem számos betegség előidézője is, mint például a magas vérnyomásé.

    Megtévesztőek lehetnek a mentes élelmiszerek

    Egyre többen keresik a megváltoztatott összetételű, mentes élelmiszereket, de ezek megtévesztőek lehetnek - mondta Miháldy Kinga dietetikus az M1 aktuális csatornán pénteken.

    Gyors fogyás vagy hízás: a striák

    A stria nem más, mint a bőr olyan területe, mely kinyúlt. Általában jelentős testsúlygyarapodás vagy testsúlyvesztés okozza, s a bőr rugalmasságától függ, hogy mindez a folyamat milyen nyomot hagy.

    Egészséges munkahelyek az EU lakosság jobb életminőségéért

    A foglalkozás-egészségügyi szakemberek számára az Európai Unió minden tagállamában nagy kihívás az, hogy miként biztosíthatnak egészséges(ebb) munkahelyi környezetet azoknak a szerencsésnek mondható polgároknak, akiknek van állásuk.

    Munkahelyi balesetek - Mi minősül annak és milyen ellátás jár?

    Munkabaleset az a baleset, amely a munkavállalót szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől és időpontjától, illetve a sérült közrehatásának mértékétől függetlenül.

    A dolgozó egészségének védelme a cégnek is jó befektetés

    Egy munkahelyi egészségfejlesztési terv célja, hogy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb emberek dolgozzanak egy empatikus légkörű, korszerű munkahelyen.

    Egészséges munkahely - Tippek és tanácsok

    Jó lehetőség a munkavállalónak, ha maga döntheti el, marad-e a hagyományosabb étrendnél, vagy az egészségesebb, alacsonyabb zsír- és kalóriatartalmú, teljes értékű fogásokat választja.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA