• Fogyás a munkahelyen?

    Szerző: WEBBeteg - K. J. fordító

    Életünk nagy részét (legalább napi nyolc órát, de inkább még többet) legtöbben munkahelyünkön töltjük, így ott kell véghez vinnünk fogyókúránkat is. Márpedig a munkahelyen elkezdett fogyókúra igenis sikeres lehet - derült ki egy friss tanulmányból.

    A kevés mozgást, s annál több ülést és képernyő-bámulást igénylő irodai munkák nem kedveznek annak, hogy a mozgásszegény életmód miatt felszedett kilóinktól megszabaduljunk. A sportra a hosszú munkanapok után igen kevés idő marad. A hatékony munkavégzésnek és kreatív szellemi tevékenységnek alapvető feltétele , azonban a munkavállalók kiegyensúlyozottsága és egészsége. Ezt felismerve egyes amerikai cégek valamilyen formában támogatják dolgozóik egészséges életmódját is.

    Hirdetés

    "A munkaadók által szervezett fogyókúrás programok tendenciájukat tekintve sikeresen - tehát a kívánt súly leadásával - zárulnak" - számol be kutatásának eredményéről Michael Benedict, a Cincinatti-i Egyetem szakembere. Legalábbis azokban az esetekben, amelyekben a munkavállalók élnek a cégük által szervezett diétás program adta lehetőséggel.

    Benedict pontosan ebben látja az egyik alapvető problémát: az egészséges életmód kialakítására vonatkozó céges programon, csak azok a kollégák fognak részt venni, akiknek amúgy is igényük van az egészséges életvitelre. Akik nem tulajdonítanak túl nagy jelentőséget az egészséges táplálkozásnak, és a napi megfelelő mennyiségű testmozgásnak, nagy valószínűséggel nem is kapcsolódnak be egy ilyen kezdeményezésbe.

    Tanácsadások, személyes konzultációk

    A Michael Benedict vezette kutatócsoport, az "American Journal of Health Promotion" című egészségügyi lap aktuális kiadásában számol be arról a kutatásról, amely tizenegy, a munkahelyi fogyókúrák sikerességével foglalkozó tanulmány eredményeit veti össze.

    Benedict megállapításai szerint, a munkaadó "beavatkozásának" formája döntő jelentőségű volt a fogyás eredményességére: a legtöbb súlyfeleslegtől azok a dolgozók szabadultak meg, akik személyes konzultációkon, havonta legalább egyszer (de a legtöbb esetben többször) személyre szóló táplálkozási- és testmozgási tanácsokat kaptak szakemberektől. Ezek a munkavállalók a tanulmány által vizsgált időszak alatt átlagosan 6,4 kilót fogytak.

    Kevésbé látványos a program sikeressége azoknál, akik nem személyre szóló, hanem általánosan érvényes tanácsokat kaptak - ők két fogyási szakasz között újra és újra felszedtek pár kilót.

    A Benedict készítette anyagnak egy gyenge pontja is van: a kutatás csak a rövid távra - tehát csak kis időre szóló fogyásra - terjedt ki, nem vizsgálta a hosszú távú sikeresség lehetőségét, és annak várható hatásait. Ezt Benedict is elismeri: "a rövidebb munkahelyi fogyókúrák sikereseknek mondhatók, de hosszabb időszakokat vizsgáló tanulmányokra van szükség ahhoz, hogy megvizsgálhassuk, mennyire van ez hatással a munkavállalók életmódjára."

    (WEBBeteg, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

    Módosítva: 2008.07.15 12:33, Megjelenés: 2008.07.15 12:33
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tudásteszt

    Tudásteszt

    WEBBeteg

    Ön mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tesztelje tudását!

    Szürkehályog-műtét

    Szürkehályog-műtét

    Szponzorált tartalom

    Fájdalommentesen kezelhető a szürke hályog és visszaállítható a látásélesség. (x)

    Miért nem sikerül lefogyni?

    A súlyfeleslegben kétségtelenül fontos tényező a genetika és a családi háttér. Az elhízás kialakulásában nagy szerepe van a DNS-nek, de nem lehet mindent az örökségünk számlájára írni, még ha tény is, hogy az elhízásra való hajlamot nagy mértékben befolyásolja.

    Régi-új találmány: Erjesztett ételek

    Az utóbbi évtizedekben született kutatási eredmények fényében a táplálkozás jelentősége felértékelődött, hiszen ma már tudjuk, hogy az emésztőrendszer meghatározó szerepet tölt be a test és lélek működésében.

    Fogyókúra - Íme a leggyakoribb tévhitek

    Számos olyan tévhit van, amik nagyon megnehezítik a vágyott cél - a formás alak és egészséges test - elérését. Ismerkedjünk meg a tíz leggyakrabban előforduló tévhittel!

    Mennyi folyadékra van szüksége naponta egy felnőttnek?

    Mintegy három liter folyadékra van szüksége egy átlagos súlyú felnőttnek naponta; a pontos mennyiséget a testsúly határozza meg.

    Egészséges munkahelyek az EU lakosság jobb életminőségéért

    A foglalkozás-egészségügyi szakemberek számára az Európai Unió minden tagállamában nagy kihívás az, hogy miként biztosíthatnak egészséges(ebb) munkahelyi környezetet azoknak a szerencsésnek mondható polgároknak, akiknek van állásuk.

    Munkahelyi balesetek - Mi minősül annak és milyen ellátás jár?

    Munkabaleset az a baleset, amely a munkavállalót szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől és időpontjától, illetve a sérült közrehatásának mértékétől függetlenül.

    A dolgozó egészségének védelme a cégnek is jó befektetés

    Egy munkahelyi egészségfejlesztési terv célja, hogy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb emberek dolgozzanak egy empatikus légkörű, korszerű munkahelyen.

    Egészséges munkahely - Tippek és tanácsok

    Jó lehetőség a munkavállalónak, ha maga döntheti el, marad-e a hagyományosabb étrendnél, vagy az egészségesebb, alacsonyabb zsír- és kalóriatartalmú, teljes értékű fogásokat választja.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.