• Tények és tévhitek a bioélelmiszerekről

    WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
    Szerző: WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

    Manapság az egészséges ételek és italok fogyasztása egyre felkapottabbá, divatosabbá válik, növekszik a kereslet és a vásárlók érdeklődése a bioélelmiszerek iránt – szerencsére.

    Súlyos fertőzést okozhat a mosatlan saláta

    Az Egyesült Államok élelmiszer-áruházaiban sokféle zöldség, gyümölcs található "előmosott", sőt "háromszor mosott" feliratú csomagolásban, de gondos vizsgálattal még az ilyen termékekben is kimutatható sokféle baktérium. Súlyos fertőzést okozhat a mosatlan saláta>>

    Nem minden bio, ami annak látszik – tévhit. Amennyiben egy termék csomagolásán szerepel a „bio”, az „öko”, vagy az „organikus” megnevezések valamelyike, akkor biztosra vehetjük, hogy valóban biológiai és ökológiai szempontból vegyszermentes terméket teszünk a kosarunkba. Erre – többek között - egy szigorú rendelet betartása kötelezi az előállítókat, mégpedig a Tanács 2092/91/EGK rendelete. Elkülönülnek azonban azok az élelmiszerek, amelyek csomagolásán a „natúr”, a „reform”, az „alternatív”, vagy a „vegyszermentes” szavakat, jelöléseket tüntetik fel. Ezek szintén egészséges termékeket jelölnek, de jelentésük nem azonosítható a biotermékekkel. A natúrtermékek fogyasztása is jótékony hatással van a szervezetünkre, hiszen egyáltalán nem, vagy csak minimális mennyiségű adalékanyagot tartalmaznak.

    Hirdetés
    Mi van az élelmiszercímkén? E-számok, adalékanyagok, tápérték...

    Mennyiség, származási ország, tápérték, adalékanyagok, E-számok, génmódosított termék - folytathatnánk a sort. Milyen információkkal kell ellátni az élelmiszerek címkéjét? Mit jelentenek a rövidítések? Kell e tartanunk az E-számoktól? Részletesen az élelmiszercímkék kötelező elemeiről és azok jelentéséről. Mi van az élelmiszercímkén? E-számok, adalékanyagok, tápérték...>>

    Ha bio, akkor egészséges – tény. Ha „bio” jelzésű termékeket vásárolunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy teljes mértékben vegyszermentesek, nyomon követhető és környezetkímélő módon állították elő azokat. Az állati termékek esetén garantált az állatok kímélő kezelése, a húsipari termékek hormon-, és gyógyszermentessége. Növénytermesztés esetén pedig nem alkalmaznak génmódosított vetőmagokat, nem használnak különböző toxikus rágcsáló és gyomirtó szereket, műtrágyát. Ezeket a problémákat kizárólag természetes vagy mechanikus ellenszerekkel küzdik le a gazdálkodók. A hozam mennyisége így elmarad a nagyüzemi termelés mennyiségétől, de a minőség magasan felülmúlja a nagyüzemit. Ennek tulajdonítható az a tény is, hogy az organikus élelmiszerek ára magasabb, mint a hagyományos termékek ára, hiszen nagyobb az előállítási költség is.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ha kukacos, akkor biztosan bio, hiszen nem permetezték – tévhit. A zöldségek és gyümölcsök akkor is lehetnek kukacosak, fertőzöttek, ha permetezik őket, a kártevők megjelenésének oka a nem megfelelő ellenszer, illetve koncentráció alkalmazása. A bio zöldségek és gyümölcsök külleme sok esetben kevésbé formás és szép, de ez a természetes. Nincsenek felfújva, génmódosítva, nem siettetik az érési folyamatot. Mindig idényjellegűek, nem látunk például biokörtét vagy ökoszilvát a boltok polcain tavasszal. Az árusítónak garantálnia kell, hogy a portékája ökológiai gazdaságból származik, kérés esetén ezt bizonyítani is tudnia kell.

    (WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember)

    Módosítva: 2015.06.19 07:38, Megjelenés: 2015.06.19 07:38
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Bőrfelszíni sérülések

    Bőrfelszíni sérülések

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    A legkisebb sérülésből is lehet baj, ha nem látja el megfelelően. (x)

    A férfi inkontinencia

    A férfi inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Tévhit, hogy a vizelettartási probléma csupán a nőket érinti.

    Mennyi folyadékra van szüksége naponta egy felnőttnek?

    Mintegy három liter folyadékra van szüksége egy átlagos súlyú felnőttnek naponta; a pontos mennyiséget a testsúly határozza meg.

    Megtévesztőek lehetnek a mentes élelmiszerek

    Egyre többen keresik a megváltoztatott összetételű, mentes élelmiszereket, de ezek megtévesztőek lehetnek - mondta Miháldy Kinga dietetikus az M1 aktuális csatornán pénteken.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA