• Tények és tévhitek a bioélelmiszerekről

        Irinyi-Barta Tünde
        Szerző: WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

        Manapság az egészséges ételek és italok fogyasztása egyre felkapottabbá, divatosabbá válik, növekszik a kereslet és a vásárlók érdeklődése a bioélelmiszerek iránt – szerencsére.

        Súlyos fertőzést okozhat a mosatlan saláta

        Az Egyesült Államok élelmiszer-áruházaiban sokféle zöldség, gyümölcs található "előmosott", sőt "háromszor mosott" feliratú csomagolásban, de gondos vizsgálattal még az ilyen termékekben is kimutatható sokféle baktérium. Súlyos fertőzést okozhat a mosatlan saláta>>

        Nem minden bio, ami annak látszik – tévhit. Amennyiben egy termék csomagolásán szerepel a „bio”, az „öko”, vagy az „organikus” megnevezések valamelyike, akkor biztosra vehetjük, hogy valóban biológiai és ökológiai szempontból vegyszermentes terméket teszünk a kosarunkba. Erre – többek között - egy szigorú rendelet betartása kötelezi az előállítókat, mégpedig a Tanács 2092/91/EGK rendelete. Elkülönülnek azonban azok az élelmiszerek, amelyek csomagolásán a „natúr”, a „reform”, az „alternatív”, vagy a „vegyszermentes” szavakat, jelöléseket tüntetik fel. Ezek szintén egészséges termékeket jelölnek, de jelentésük nem azonosítható a biotermékekkel. A natúrtermékek fogyasztása is jótékony hatással van a szervezetünkre, hiszen egyáltalán nem, vagy csak minimális mennyiségű adalékanyagot tartalmaznak.

        Hirdetés
        Mi van az élelmiszercímkén? E-számok, adalékanyagok, tápérték...

        Mennyiség, származási ország, tápérték, adalékanyagok, E-számok, génmódosított termék - folytathatnánk a sort. Milyen információkkal kell ellátni az élelmiszerek címkéjét? Mit jelentenek a rövidítések? Kell e tartanunk az E-számoktól? Részletesen az élelmiszercímkék kötelező elemeiről és azok jelentéséről. Mi van az élelmiszercímkén? E-számok, adalékanyagok, tápérték...>>

        Ha bio, akkor egészséges – tény. Ha „bio” jelzésű termékeket vásárolunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy teljes mértékben vegyszermentesek, nyomon követhető és környezetkímélő módon állították elő azokat. Az állati termékek esetén garantált az állatok kímélő kezelése, a húsipari termékek hormon-, és gyógyszermentessége. Növénytermesztés esetén pedig nem alkalmaznak génmódosított vetőmagokat, nem használnak különböző toxikus rágcsáló és gyomirtó szereket, műtrágyát. Ezeket a problémákat kizárólag természetes vagy mechanikus ellenszerekkel küzdik le a gazdálkodók. A hozam mennyisége így elmarad a nagyüzemi termelés mennyiségétől, de a minőség magasan felülmúlja a nagyüzemit. Ennek tulajdonítható az a tény is, hogy az organikus élelmiszerek ára magasabb, mint a hagyományos termékek ára, hiszen nagyobb az előállítási költség is.

        Ha kukacos, akkor biztosan bio, hiszen nem permetezték – tévhit. A zöldségek és gyümölcsök akkor is lehetnek kukacosak, fertőzöttek, ha permetezik őket, a kártevők megjelenésének oka a nem megfelelő ellenszer, illetve koncentráció alkalmazása. A bio zöldségek és gyümölcsök külleme sok esetben kevésbé formás és szép, de ez a természetes. Nincsenek felfújva, génmódosítva, nem siettetik az érési folyamatot. Mindig idényjellegűek, nem látunk például biokörtét vagy ökoszilvát a boltok polcain tavasszal. Az árusítónak garantálnia kell, hogy a portékája ökológiai gazdaságból származik, kérés esetén ezt bizonyítani is tudnia kell.

        (WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember)

        Módosítva: 2015.06.19 07:38, Megjelenés: 2015.06.19 07:38
      • Cikkajánló

        Új típusú koronavírus

        Új típusú koronavírus

        MTI/Konzuli Szolgálat

        Nemzetközi szinten is magas az új típusú koronavírus veszélyessége.

        Gyógymasszázs

        Gyógymasszázs

        Dr. Bender Tamás

        Gyógymasszőr vagy gyógytornász végzi. Leginkább kiegészítő kezelésnek rendelik.

        Nem az ünnepi ételektől válunk túlsúlyossá

        Karácsony a szeretet és a család ünnepe, Jézus születésének a méltatása. A különféle szokások, szertartások számos ponton találkoznak, de abban mindenképpen nagy a hasonlóság, hogy ilyenkor ünnepi ételek sora kerül az asztalra. Vannak, akik ragaszkodnak a régen megszokott menüsorhoz, ami gyakorta zsírosabb, jobban megterheli a szervezetet, mások már a reformkonyha híveiként készítik a leveseket, a második fogásokat és a süteményeket.

        A szőlőmag élettani hatásai

        Napjainkban - az egészségtudatosság elterjedésének köszönhetően - a szőlőt egyre többen fogyasztják, nemcsak nyers állapotában, hanem a benne található szőlőmagokból készült kivonatot, őrleményt vagy olajat is beépítik az étrendjükbe pozitív élettani hatásaik miatt.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.